Изложба полицијских ознака и амблема из читавог света у Народном музеју

У петак 03. марта, у просторијама Народног музеја Велико Градиште, пред бројним посетиоцима, отворена је импресивна изложба полицијских ознака и амблема из целог света, Градиштанца Александра Ђуричића.

Посетиоци су имали прилике да виде амблеме из 97 земаља света (од укупно 193), међу којима и обележја са такозваних егзотичних дестинација као што су Кирибити, Палау, Вануату и многа друга.

Изложба је постављена тако да осликава амбијеталну целину у којој се експонати налазе и у самом музејском простору, а подељена је на четири основна дела. У првом се налазе ознаке Србије, затим бивших југословенских република, Европе и на крају, у четвртој целини постављени су амблеми из остатка света. Интересантно је поменути да закон не дозвољава да постоје два идентична амблема на планети.

Идеја ове поставке била је и да се, у простору где су иначе постављени експонати из античког периода, сада покаже једна нова сакупљачка могућност као што су полицијске ознаке и амблеми, а уједно потенцира едукативни карактер изложбе.

“Циљ изложбе је да буде подстицај за људе који сакупљају, систематизују и чувају за нека будућа поколења оно што је њихов тренутни хоби, а у будућности може да постане објект обожавања. Као што можете да видите нисмо случајно овај коринтски стуб у централном делу музејског простора заштитили полицијском траком, симболично је то идеја заштите културног наслеђа. Када смо отворили музеј у Великом Градишту 28. јануара 2013 године, ми смо за браћу Ђорђевић – наше Градиштанце и добротворе написали да ‘сакупљање не чини сакупљача слепим већ свевидећим’. Ова мисао се може применити и на колекцију полицијских ознака и амблема Александра В. Ђуричића.“, рекао је директор Народног музеја, Драган Богичић, у уводном обраћању.

Иначе, 1886 године је основана полу–гимназијска збирка старина у Великом Градишту која је у самом почетку бројала око 200 експоната. Овај податак објављен је у часопису “Старинар“ Српског археолошког друштва.

ВИДЕО ПРИЛОГ

image_pdfimage_print