GIZ: Успешне приче – Општински економски развој у источној Србији

У децембру 2013. године, пројекат Општински економски развој у источној Србији који финансирају Швајцарска агенција за развој и сарадњу – SDC и Министарствo за економску сарадњу и развој Немачке – BMZ, а спроводи Немачка организација за техничку сарадњу – GIZ, покренуо је пилот иницијативу у девет општина источне Србије (Голубац, Велико Градиште, Бољевац, Зајечар, Неготин, Мајданпек, Сокобања и Књажевац). Циљ је био да се локалним самоуправама и њиховим локалним пореским администрацијама пружи помоћ у јачању сопствених административних капацитета и увећа ефикасност наплате пореза на имовину као најзначајнијег изворног прихода са фокусом на одговорном управљању јавним финансијама.

Девет општина источне Србије успело је да удвостручи наплату пореза на имовину и од тог новца финансирају пројекте од виталне важности за развој својих заједница. Пројекат Општински економски развој у источној Србији је заједно са Министарством финансија и Пореском управом спровео процену успешности и одабрао првих пет најуспешнијих општина, међу којима је и општина Велико Градиште којој је додељено 62.500 евра.

Одабрани пројекти осликавају приоритете у области локалног економског развоја, а општине су у одређеној мери финансијски учествовале у реализацији пројекта. Велико Градиште је постало кошаркашки центар у земљи чиме ће ојачати и туристички потенцијал у погледу расположивости спортских и рекреативних објеката.

Друштвени напредак кроз унапређену наплату пореза

Прваци у наплати пореза на имовину

image_pdfimage_print