Апел грађанима поводом коришћења пиротехничких средстава

Aпелујемо на грађане да не купују пиротехничка средства од неовлашћених и нестручних лица и на местима која за то нису предвиђена и одобрена.

Законом је изричито забрањена употреба пиротехнике у затвореном простору и на јавним местима где се окупља већи број лица, као и продаја пиротехничких средстава малолетним особама.

Извођење ватромета могу вршити само за то овлашћена правна лица на одобреној локацији, уз решење које је издало Министарство унутрашњих послова.

Поводом предстојећих божићних и новогодишњих празника очекује се повећана продаја и употреба пиротехничких средстава. Услед неправилне употребе пиротехнике може доћи до тешких повреда са трајним последицама по здравље, настанка пожара и експлозија, узнемиравања грађана и нарушавања јавног реда и мира.

Овлашћена службена лица Министарства унутрашњих послова активно спроводе све мере и активности у складу са законом како би се спречила неовлашћена продаја и употреба пиротехничких средстава. Физичка и правна лица која неовлашћено продају пиротехничка средства биће санкционисана у складу са законом, а пиротехничка средства биће им одузета.

Министарство унутрашњих послова
Дирекција Полиције
Полицијска управа у  Пожаревцу