У Великом Градишту почела израда нацрта локалног акционог плана за родну равноправност у оквиру пројекта “Буди своја, буди једнака, буди снажна“

Првим тренингом под називом „Буди своја, буди једнака, буди снажна“, одржаном у свечаној сали Скупштине општине у Великом Градишту, 14 и 15. октобра, почела је реализација истоименог пројекта чији је циљ израда нацрта локалног акционог плана за родну равноправност. Општина се на израду овог плана јавно обавезала почетком ове године, потписивањем уписнице Европске повеље за родну равноправност Саветa европских општина и региона.

Пројекат “Буди своја, буди једнака, буди снажна“ реализоваће се у периоду септембар-децембар 2016. године, уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе. Циљ пројекта је да оснажи жене Великог Градишта да се залажу за јачање положаја жена и стављања приоритета жена високо на агенди општине. Пројекат треба да резултира припремљеним нацртом локалног акционог плана за родну равноправност до кога ће се доћи кроз широк консулtативни процес и прикупљање предлога и идеја од стране самих жена opштине Велико Градиштe, показујући тиме колико је њихов глас заиста важан у заједници.

Пратећи актуелну ситуацију у општини Велико Градиште и подршку питању родне равноправности на локалном нивоу (исказану и кроз приступање Европској повељи о родној равноправности), овај пројекат има за циљ да направи корак даље у организовању жена из локалне заједнице да се информишу о теми родне равноправности, да се укључе у израду локалног акционог плана и да се ојачају њихове активности усмерене на унапређење укључивања жена у друштвене процесе од значаја.

Прва радионица резултирала је великим бројем учесника, међу којима су биле присутне и представнице локалних удружења жена као и представнице локалне самоуправе. Учеснике је поздравио заменик председника општине, Слађан Марковић, рекавши да верује у снагу и способност жена те да ће општина и даље подржати свако ангажовање на пољу родне равноправности.

Учешће у првој радионици узели су чланови пројектног тима Центра за истраживање и промоцију који је предводио координатор Слободан Ђурић, Марина Јовановић и Нена Васојевић, као и Александра Кнежевић, експерт за родну равноправност на међународном нивоу, представница Србије у радној групи Савета Европе, који ће током израде ЛАП за родну равноправост обезбедити стручну подршку те руководилац Одељења за привредни и економски развој и дијаспору, Јасмина Петровић, преко којег се овај пројекат спроводи. Наставак радионице планиран је за новембар.

Успешна реализација пројекта допринеће да се финализује стратешки оквир за бављење питањима родне равноправности, пре свега кроз усвајање локалног акционог плана и показаће јасно опредељење општине да ово буде један од њених тематских фокуса за наредни период, уз подршку међународне заједнице и пун ангажман свих наших суграђанки.

ВИДЕО ПРИЛОГ

m03_2914 m03_2917 m03_2918 m03_2920 m03_2921 m03_2922 m03_2923 m03_2924 m03_2925 m03_2926 m03_2927 m03_2928 m03_2931 m03_2932

image_pdfimage_print