У Раму настављени радови на археолошким истраживањима тврђаве

У Раму су настављени радови на археолошким истраживањима тврђаве. Тим поводом локалитет у Раму су посетили заменик председника, Слађан Марковић, директорка Туристичке организације, Дајана Стојановић, те представници Завода за заштиту споменика Смедерево и Турске агенције за обнову и развој.

Завод за заштиту споменика је од Министарства културе и информисања добило милион динара за наставак археолошких истраживања. На пословима ископавања упослени су локални радници.

ТИКА је ових дана расписала јавну набавку за извођача радова на реконструкцији тврђаве. По завршетку радова на археолошким истраживањима приступиће се упознавању извођача са представницима локалне самоуправе, а према договору, извођач ће на радовима реконструкције, ангажовати локална предузећа и ресурсе.

Општина Велико Градиште, имајући у виду културни и историјски значај као и туристички потенцијал Рамске тврђаве и стање у коме се данас налази, покренула је иницијативу за реконструкцију тврђаве у Раму. Реконструкција се спроводи у пет фаза и уз улагање око 2 милиона евра. Према идејном пројекту, обнова тврђаве одвијаће се до 2018. године. Археолошка истраживања, финансирала је локална самоуправа и ресорна републичка министарства. Пројекат, конзервацију и рестаурацију саме тврђаве, финансирала је Република Турска, са 189 хиљада евра, преко своје агенције за међународну културну сарадњу и развој ТИКА.

img_6939 img_6943 img_6952 img_6956

image_pdfimage_print