Велико Градиште одушевило посетиоце Каравана „Моја Србија“ у Пожаревцу

У оквиру летње кампање Туристичке организације Србије јуче је одржан Караван „Моја Србија“  на градском тргу у Пожаревцу. Туристичка организација општине Велико Градиште представила се на самосталном штанду у оквиру Браничевског округа. На штанду је владала весела атмосфера, а многобројним посетиоцима Каравана, који су дошли из целе Србије, представљена је богата туристичка понуда наше општине, као и могућност да код нас проведу квалитетан одмор уз субвенције Владе Републике Србије.

Званично отварање програма одржано је у 17:00 часова а на отварању су говорили градоначелник Пожаревца Бане Спасојевић, директорка ТО Пожаревца Јелена Вуказић и директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић. По завршетку официјалног дела програма, Представници ТОС-а, и челници града Пожаревца прошетали су тргом, а на штанду општине Велико Градиште поздравили су директорку Дајану Стојановић, узели материјале и још једном истакли значај Сребрног језера на туристичкој мапи Србије. Градоначелник Пожаревца Бане Спасојевић истакао је значај Сребрног језера за територију целог Браничевског округа као и да је то омиљена дестинација свих Пожаревљана који цело лето проведу у нашој општини.

Посебну пажњу привукло је представљање општине Велико Градиште кроз игроказ, на великој летњој позорници. Аматерско позориште „Жанка Стокић“, Културни центар „Властимир Павловић Царевац“ и Туристичка организација општине Велико Градиште осмислили су получасовни програм кроз који су нас водили прослављени уметници који су рођену у нашој општини „Жанка“ и „Царевац“ . Програм је почео прослављеним Царевчевим колом „Градиштанка“ које је за ову прилику на виолини извела Илић Марија, професорка музичке школе Стеван Мокрањац и дугогодишња учесница фестивала „Царевчеви дани“. У боемској атмосвери Српске кафане Царевац и Жанка направили су ретроспективу свог уметничког живота, и кроз занимљив дијалог, смех и сузе, посетиоцима открили занимљиве и неуобичајне чињенице о свом животу… Са истим жаром Царевац је говорио о Муји циганину од кога је учио да свира, о кафанама у којима је се дружио са највећим уметницима тог времена и о оснивању Народног оркестра Радио Београда. Царевац је изразио захвалност свом граду на фестивалу који се приређује у његову част сваке године на обали Дунава и позвао све присутне да нам се придруже на овогодишњим Царевчевим данима.

Жанка Стокић, рођена Градиштанка, говорила је надахнуто о свом животу, својим  успесима и познанству са Нушићем који је „Госпођу министарку“ радио по Жанкином лику и делу. Жанка је се захвалила свом граду и аматерском позоришту Градиштанском које је понело њено име, и оживело лик и дело наше познате уметнице.

Кроз игроказ су нас даље водили један алас и један кувар који су нам кроз дијалог описали живот „Дунавског вука“ и живот човека који је пронашао тајну чаробног Градиштанца као еликсир за дуг живот. Позвали су све присутне на Аласке вечери и Пасуљијаду.

У здравом телу здрав дух, тако су нам се представили ученици Средње школе, који су у оквиру игроказа представили богат спортски живот Градиштанаца. Пре свега ту су били наши одбојкаши, који су поред успеха наше средње школе на државном такмичењу у одбојци, подсетили све присутне на највећа имена Српске и Југословенске одбојке чији су корени у Великом Градишту.  Одбојкаши су позвали све да дођу на Випов национални турнир у одбојци на песку. Млади кошаркаш представио је камп Милоша Теодосића на Сребрном језеру и позвао све љубитеље кошарке, али и добре забаве као и лудог летњег провода да дођу на Сребрно језеро и уживају на плажама или кафићима на обали.

Завршни део програма поново је био посвећен култури, а млади песник је уз представљање Рамских сутона представио и понуду коју нуди Рам – средњовековну тврђаву и караван сарај као и античку Ледерату. Програм је завршен песмом „Мали – Велики Град“ уз пратњу виолине и чувеног Свиленог конца.

Сву учесници игроказа позвали су све да дођу код нас, уз занимљив закључак: „Мали је свет али је Велико Градиште“.

Успешно представљање целокупне понуде општине Велико Градиште пропратили су многобројни медији, а најава сезоне на овај начин је врло ефикасна јер је циљано намењена свим  љубитељима квалитетних одмора. Наша општина може да се похвали врелим, сунчаним данима, богатством  воде – Дунав, Пек и Сребрно језеро, лепо уређеним плажама, Аква парком, туристичким бродовима, спортским садржајима, разноврсним смештајним капацитетима, ресторанима, кафићима, дискотекама, и најлепшим културно-туристичким летом.

Туристичка организација

slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11 slika13 slika14 slika15 slika16 slika18

image_pdfimage_print