Амбасадорка Кубе у посети општини Велико Градиште

Амбасадорка Кубе, Адела Мајра Руис Гарсија, посетила је у петак 03. јуна, општину Велико Градиште где ју је примио председник општине, Драган Милић, са председницом Скупштине општине, Браниславком Шуловић. Састанку су присуствовали и аташе Републике Кубе у Србији, Мелба Роса Гарсија Комас, председница Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца, Снежана Милошевић, заменик председника општине, Слађан Марковић, и директор Народног музеја Велико Градиште, Драган Богичић.

Честитавши домаћинима успех на недавним изборима, амбасадорка је похвалила лепоту природе и архитектуре коју је видела приликом доласка.

Уз речи добродошлице и захвалност на интересовању за Велико Градиште и посету, председник општине упознао је амбасадорку са потенцијалима општине у туризму, култури, спорту, привреди и пољопривреди. Он је истакао циљеве које општина жели да постигне у овим областима и поред бројних потешкоћа са којима се суочава те да Велико Градиште и Сребрно језеро имају шта да понуде. “Туризам је у развоју, изграђени су хотели, конгресне дворане, најлепши туристички брод плови Дунавом, отворени су разни спортски терени, а очекује нас и отварање кошаркашког кампа прослављеног Милоша Теодосића као и многих других садржаја. Нашу понуду желимо да увежемо са Пожаревцем и Голупцем, преко Виминацијума, Рамске и Голубачке тврђаве. Пољопривредници туристима обезбеђују свеже поврће и баштенско цвеће, а циљ је да се 120 хиљада остварених ноћења, без претеривања, удесетостручи. Са Кубом нас повезује доста сличности, од спорта, туризма и привреде до карактера грађана који су веома упорни и поносни.“, додао је Милић.

“Не сумњам да ћу одавде отићи са још бољим утисцима, због лепоте места и срдачности домаћина“, рекла је Њ.Е. Адела Гарсија. Она је казала да Кубу посети три милиона туриста, а ове године је њихов број већ паревазишао очекивања. “Ова земља наставља путем који је зацртала, али се истовремено прилагођава ситуацији па и у односима са САД. Односи са пријатељском Србијом су и даље од великог значаја и нису се променили, обе земље су прошле кроз сличне невоље, агресију и блокаде, али су одржале дух борбе и то је још једна сличност међу народима Србије и Кубе.“, навела је амбасадорка приликом овог сусрета.

Како се општина Велико Градиште припрема за учешће у пројекту “Културни центар Балкана“ ово је прилика да се реализује настојање општине да постане и културни центар региона.  Уједно, договорено је да прва посета амбасадорке Кубе буде само прва у низу и да се сарадња настави те да се циљ домаћина, да се гости који једном овде дођу поново врате, оствари.

Током посете, делегација Амбасаде обишла је Народни музеј, Галерију “Пигоза“ и туристички комплекс Сребрно језеро.

IMG_0344a IMG_0347 IMG_0385 IMG_0392 IMG_0418 IMG_0424 IMG_0462 IMG_0468 IMG_0486 IMG_0550 IMG_0595 IMG_0614 IMG_0644 IMG_0653 IMG_0662

image_pdfimage_print