Обележен Светски дан Рома у Великом Градишту

Светски дан Рома, 8. април, обележен је свечано и у Великом Градишту. Иако се на побољшању положаја ромске популације и њиховом интегрисању у заједницу ради током читаве године овај дан била је прилика да се посебно осврне на тренутно стање.

Пожелевши срећан дан Рома окупљенима, заменик председника општине, Слађан Марковић, истакао је улогу општине у Декади Рома те нагласио да ће се и даље радити на побољшању услова живота Рома и осталих социјано осетљивих категорија. “Изузетним социјалним програмом, општина је обезбедила родитељима боље услове за подизање деце и лакше школовање. Кроз пројекат Министарства просвете “Друга шанса“ за образовања одраслих, за које је владало неочекивано интересовање, дипломе основне школе и заната добио је велики број Рома ове општине. Поред тога, општина је, са међународним организацијама учествовала у донацијама школског прибора основцима те зимских јакни и ципела. За средства је посебно аплицирано и преко конкурса Европске уније што ће и у наредном периоду бити настављено. Инфраструктурно је опремљен терен за дечје игралиште у ромском насељу, а тренутно се, са координатором за ромска питања, ради и на опремању земљишта за становање, површине 70 ари, како би се припадницима ромске националне мањине обезбедили услови за равноправан живот у заједници.“, рекао је Марковић.

Активиста Друштва “Ром“ из Великог Градишта, Душан Стојковић, који је на челу овог удружења 18 година, нагласио је да се без разлике и према својим могућностима труди да помогне свима те да у томе има велику помоћ и подршку општине, нарочито председника, Драгана Милића. “У нашој опшптини нема дискриминације, сви су једнаки.“, додао је Стојковић.

Након полагања венаца на споменике борцима ослободилачких ратова и извођења Ромске химне, присутнима су се обратили Љубимка Блажевић и Душан Антић, председник Удружења “Ром“ Сребрно језеро. Честитајући празник присутнима, он је, уз осврт на страдање Рома у 2. Светском рату, подсетио и на њихову мирољубиву природу те порекло Рома, историју и 1. Светски конгрес из 1971. године као и на истакнуте личности ромског порекла.

“Циљ Удружења “Ром“ СЈ које броји преко 200 чланова је укључење у Декаду Рома и реализација програма запошљавања, становања, здравствене заштите и образовања. Сва деца чланова овог удружења похађају обавезан предшколски и школски програм, али и настављају школовање у средњим и високим школама у чему најбољим ученицима помаже и Ромски национални савет. По броју школованих Рома, према оцени Националног савета, општина Велико Градитше носи епитет једне од најобразованијих у Србији.“, рекао је Антић.

ВИДЕО ПРИЛОГ

M03_2531 M03_2537 M03_2540 M03_2545 M03_2555 M03_2557 M03_2561

 

image_pdfimage_print