Учешће представника општине Велико Градиште на Конференцији “Изазови јавних финансија локалних самоуправа“

Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу организовао је, 28. марта у Галерији Матице српске у Новом Саду, Конференцију на тему “Изазови јавних финансија Локалних самоуправа“.

Као пример добре праксе, од стране представнице Немачке развојне агенције (GIZ), Јелене Холцингер, позвана је начелница Одељења за финансије Општинске управе општине Велико Градиште, Јелена Пантић, да са учесницима Конференције подели своја искуства о сарадњи са GIZ-ом, наплати локалних пореских прихода, изради буџета као и искуству са Државном ревизорском институцијом. Потребно је нагласити да је општина Велико Градиште једина општина из Србије која је на овој конференцији имала свог представника.

Конференција је организована у оквиру два панела на којима су учествовали Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Никола Алтипармарков, члан Фискалног савета, Александар Маринковић из СКГО, Јелена Холцингер из GIZ-а, Владимир Обрадовић из  Српског менаџмент центра, Миша Бркић, колумниста Новог Магазина, Владимир Павловић, експерт Municipal Infrastructure Development Fund-a, Драган Спирић, експерт, и Марко Ђулић из Удружења финансијских аналитичара Србије.

У обе панел дискусије било је речи о изазовима прикупљања и потрошњи буџетских средстава локалних самоуправа као и изазовима финансирања капиталних пројеката локалних самоуправа. Јелена Пантић је изложила искуства Општинске управе општине Велико Градиште из 2013. и 2014. године када је уз помоћ GIZ-а извршила попис имовине приватног становништва, односно евидентирање постојеће евиденције на терену. Као резултат овог пројекта општина Велико Градиште добила је од GIZ-a наградни фонд у износу од 65.000 евра. Критеријуми за доделу средстава били су повећање степена наплате, броја пореских обвезника, стопe пореза… Средства добијена из наградног фонда општина је уложила у јавну инфраструктуру – кошаркашке терене и термалну истражну бушотину.

Начелница Одељења за финансије објаснила је на који начин општина приступа изради одлуке о буџету будући да је и из тог домена узета као пример добре праксе. У свом излагању она је навела да припрема нацрта одлуке о буџету почиње већ формирањем доброг координациног тима, који чине стручњаци из области финасија, јавних набавки, пројеката, културе, спотра и туризма. Наведено је на који начин се ради упутство за израду одлуке, преко састанка који се организују са корисницима буџета па до јавне расправе и самог доношења одлуке на Општинском већу и, након тога, Скупштини општине Велико Градиште.

Како је у децембру 2015. године, од стране Државне ревизорске институције, објављен позитиван извештај о ревизији општине Велико Градиште истакнуто је и каква је била сарадња са ДРИ те на који су начин отклањане неправилности.

На крају панел дискусије која је била и медијски пропраћена, организатор се захвалио свима који су се одазвали са надом да ће се овакав вид сарадње наставити и даље док је општина Велико Градиште представљена Србији као пример добре праксе.

image_pdfimage_print