Подстицај у улагања повратницима из дијаспоре

Да има младих и перспективних људи, вољних да улажу у своју општину, доказ је и Данијел Трајковић, повратник из Аустрије. Власник Предузећа за производњу и дистрибуцију конзумних јаја “Eggsprom“ из Печанице одлучио је да знање и новац стечено у дијаспори инвестира у развој свог места и општине.

Председник општине, Драган Милић, са својим замеником, Слађаном Марковићем, и сарадницима обишао је јуче овај погон у којем се дневно произведе 15.000 конзумних јаја. Погон са 18.000 кока носиља ради тек са пола капацитета, а јаја се, у строго хигијенским условима, одмах пакују и спремна су за дистрибуцију.

Предузеће “Eggsprom“ послује успешно, без губитака, а запошљава шест радника. Интересовање општине за повратнике који планирају да улажу у свој крај им је велики подстицај при одлучивању, а истовремено ова улагања доносе прилив средстава које ће оснажити општину.

Председник општине је, приликом посете, нагласио да општина цени младе људе као што је Данијел који се у иностранству школовао и има њихово држављанство, али је ипак одлучио да се врати и улаже у свој крај.  Општина Велико Градиште је, у разговорима са Министарством пољопривреде, тражила да буде експертска општина која би неколицини десетина младих пољопривредних произвођача помогла тако што би им одобрили повољне кредите за пољопривредну производњу.

У Општинској управи оформљено је и Одељење за привредни и економски развој и дијаспору које заинтересованим повратницима помаже да лакше прођу кроз процедуре планирања и оснивања предузећа те при изради бизнис плана и пројеката.

DSCN4166 DSCN4168 DSCN4173 DSCN4175 DSCN4176 DSCN4178 DSCN4181 DSCN4185 DSCN4186 DSCN4188 DSCN4189 DSCN4190

image_pdfimage_print