Велико Градиште “film friendly“ општина

“Српска филмска асоцијација је на сајму филмских локација FOCUS који је организован 14. и 15. децембра у Лондону, успешно промовисала “film friendly“ општину Велико Градиште и програм подстицаја који је Влада Србије усвојила у августу ове године. Од свих земаља које су се представиле, Српска филмска асоцијација је једина дала свеобухватни приказ потенцијалних филмских локација у Србији, капацитета “film friendly“ локалних самоуправа и филмских подстицаја у магазину Film Focus који је специјално припремљен за овај догађај. Србија је једина земља у Европи која поред филмских нуди и подстицаје за снимање реклама, па је већ на овом сајму показано велико интересовање продуцената за Србију као дестинацију за различита снимања.

Општина Велико Градиште је у рекордном року испунила услове за “film friendly“ сертификацију чиме је показала проактиван приступ у унапређењу управе у сусрет филмским пројектима и верујемо да ће спремно дочекати велике филмске пројекте.“ наводи се, између осталог, у допису Српске филмске асоцијације упућене председнику општине Велико Градиште.

Општина Велико Градиште има озбиљне амбиције у туризму што увелико доприноси привлачењу бројних инвеститора заинтересованих за улагање у овај крај. Одлична позиција на сликовитој обали Дунава, Сребрног језера и златносног Пека, остаци римских и средњовековних утврђења те близина престонице, плене пажњу посетилаца различитих интересних сфера.

У овој општини већ су снимани бројни домаћи филмови, а од 2009. године Велико Градиште домаћин је и Међународног фестивала eколошког и туристичког филма SILAFEST који окупља бројне светске филмске стручњаке.