Потписан меморандум између Србије и Турске за Рамску тврђаву

У оквиру званичне посете премијера Турске, Ахмета Давутоглуа, Србији, представници Владе Републике Србије и Владе Турске потписали су, 28. децембра у Београду, три међудржавна споразума у области образовања, здравства и културе који ће омогућити унапређење сарадње овим областима, међу којима и Меморандум о рестаурацији Рамске тврђаве.

Меморандум су потписали подпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и потпредседник Владе Турске Јалцин Акдоган.

Општина Велико Градиште, имајући у виду културни и историјски значај, као и туристички потенцијал Рамске тврђаве и стање у коме се данас налази, покренула је иницијативу за реконструкцију тврђаве у Раму. У складу са својим могућностима, општина је уложила велике напоре за очување овог вредног туристичког објекта од даљег пропадања, реконструкцију и стављање у функцију како би био доступан све већем броју посетилаца.

Реконструкција средњовековне Рамске тврђаве код Великог Градишта спроводи се у пет фаза и уз улагање око 2 милиона евра. Према идејном пројекту, обнова тврђаве одвијаће се до 2018. године. Археолошка истраживања, финансирала је локална самоуправа и ресорна републичка министарства. Пројекат, конзервацију и рестаурацију саме тврђаве, финансирала је Република Турска, са 189 хиљада евра, преко своје агенције за међународну културну сарадњу и развој “ТИКА“, за који су већ добијене грађевинске дозволе.

До сада су урађени земљани радови које је финансирао Сектор за туризам, док је осветљење утврђења по ободу финанисрала турска агенција “ТИКА“ средствима од 20.000 евра у 2013. години. У току је припрема и планира се наставак земљаних радова.

Иначе, на локалитету површине 850 квадрата планирани су реконструкција и конзервација саме тврђаве, обнова хамама и караван-сараја, али и археолошки радови унутар и око утврђења.

Рамска тврђава налази се на само 17 километара удаљености од Ђердапске магистрале, што посебно погодује туристима који пролазе кроз овај део источне Србије. Посета овом средњовековном објекту биће омогућена и туристичким бродовима, јер се у њеном подножју предвиђа изградња пристаништа за које су добијена средства од Министарства трговине, туризма и телекомуникација те се на пролеће очекује почетак радова.

 

image_pdfimage_print