Иницијатива општине Велико Градиште за отварање фонда за лечење деце од тешких и ретких болести

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, упутио је допис Сталној конференцији градова и општина, са молбом да подржи иницијативу општине Велико Градиште за формирање фонда за лечење деце од тешких и ретких болести на нивоу општина и градова Републике Србије. Предлог општине је да чланови фонда уплаћују годишњи износ у вредности од 2.000 евра како би сва оболела деца добила једнаку шансу за лечење.

Општина Велико Градиште подржала је почетком овог месеца пројекцију дугометражног документарног филма “Мора да ово није све“ на премијери у Сава Центру који је посвећен малој Нађи Новаковић и њеном лечењу у иностранству. Главни актер филма, Јован Симић, момак који је покренуо акцију за прикупљање прилога за Нађино лечење, ове године је добио награду за хуманост Олимпијског комитета Србије. Јован је покренуо аукцију продаје спортских дресова са циљем да од локалне заједнице прикупи нешто новца и помогне Нађи да оде на лечење на клинику у Немачкој и уради преко потребну трансплатацију коштане сржи. Од дечачке жеље да уради нешто за девојчицу из краја, његов потез је прерастао у својеврсну националну акцију.

Велико Градиште је први град у коме је овај филм, који је побрао овације  филмске публике и критике, приказан само три недеље након велике премијере у Београду.

Пројекција филма је уједно била и прилика да Градиштанци, поред редовних акција за помоћ, још једном искажу хуманост према “нашој“ Нађи, четворогодишњој Лени Цветковић, која је тешко оболела и још увек је на лечењу. Њени родитељи су незапослени, и поред покушаја да учине све да јој помогну, не могу да обезбеде потребна средства за лечење.

Ово су само неке од прича о болесној деци којој је лечење хитно потребно, а не могу да га добију из финансијских разлога. Фонд би омогућио да потребну негу и лечење добију сва оболела деца подједнако, без обзира на материјално стање и могућности родитеља.

Смањујући непотребне издатке, омогућимо деци здраво детињство!