Откривен споменик српским јунацима 9. Пешадијског пука Дунавске дивизије у Раму

У Раму код Великог Градишта, 7. октобра одржана је централна свечаност поводом стогодишњице одбране Стига “ОД РАМА ДО КРФА – ДО ПОСЛЕДЊЕГ ЧОВЕКА 1915-2015.“. Овом приликом, представник Министарства одбране, помоћник министра господин Милош Јанковић, открио је споменик српским јунацима 9. Пешадијског пука првог позива Дунавске дивизије, погинулим у одбрани Стига и отаџбине, октобра 1915. године, аутора Милутина Перића, академског сликара из Великог Градишта.

Свечана церемонија откривања споменика започела је обраћањем председника Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова 1914-1918, господина Драгољуба Јуришића, и помоћника министра одбране, господина Милоша Јанковића, који се присутнима обратио речима: “Слобода и част српског народа и државе и српског војника из 1. Светског рата уздигнути су на пиједестал оних вредности које се вечно памте. Оживљавамо успомену и осећај припадништва заједништву, одајемо почаст нашим прецима и свим жртвама овог историјског догађаја. Овај јубилеј обележавамо откривајући споменик знаним и незнаним јунацима 9. Пешадијског пука Дунавске дивизије првог позива који се, повлачећи се од Рама на Дунаву до Крфа, бранили Стиг и Србију.“.

По освећењу споменика, уз звуке трубе на мелодију “Тамо далеко“, венце су, уз делегацију Министарства одбране, положили и начелник Браничевског управног одбора, делегације општине Велико Градиште, града Пожаревца, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова 1914-1918 и МУП-а Србије – Полицијске управе у Пожаревцу, представник Амбасаде Републике Француске у Републици Србији и делегација Удружења потомака ратника 1912-1918 Жабари, док је вод припадника Војске Србије извео почасну артиљеријску паљбу.

Прослава је настављена свечаном академијом коју су отворили председник општине Велико Градиште и председник Организационог одбора за обележавање стогодишњице, господин Драган Милић, и градоначелник града Пожаревца, господин Миомир Илић.

У свом обраћању Милић је истакао важност овог светог места где се пре сто година бранила Србија и где је изведен један од главних удара немачке и аустроугарске војске. “Најмање што можемо је да не заборавимо ове догађаје и људе који су дали животе бранећи своје домове и отаџбину“ рекао је председник општине Велико Градиште. Додао је и да су на овом месту, као важној стратешкој тачки, пре много времена оставили печат и разни други народи – Келти, Римљани и Турци.

Градоначелник града Пожаревца подсетио је на трагичну 1915, годину патње и трагедије, али и великог отпора немачкој и бугарској војсци. Два месеца у јесен те године, исцрпљена српска војска храбро се одупирала нападима, не предајући се, већ се повукла на Крф како би касније, на Солунском фронту, однела кључну победу, истакао је Илић. У овим је борбама страдало шездесет одсто војника 9. Пешадијског пука, бранећи Стиг, Млаву и Хомоље, када се, након напада из правца Румуније, повлачио према Пожаревцу. Од 7. до 28. октобра пук је већ изгубио половину својих људи. Одавши почаст генералу Јуришићу – Штурму, пуковнику Анђелковићу и Павловићу, војводама Бојовићу, Мишићу и Степановићу, војницима и добровољцима српске војске, завршио је свој говор градоначелник града Пожаревца.

Челници општине Велико Градиште и града Пожаревца овом су приликом доделили плакете и повеље заслужним установама за помоћ и допринос у организацији као и награђеним ученицима за литерарне радове на тему одбране Стига у 1. Светском рату. Плакете су додељне Војсци Републике Србије, ЈП ЕПС Београд, Огранку ХЕ Ђердап – Сектору за одржавање приобаља Пожаревац, Предузећу „Спидер Сербиа“ доо Београд и Историјском архиву Пожаревац.
За литерарни рад на тему „Допринос Дунавске дивизије првог позива у одбрани Стига 1915.“ пригодним новчаним наградама награђени су ученици Марко Јоцић, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, за освојено прво место, Јана Јоксимовић, Музичка школа „Стеван Мокрањац“ Пожаревац, за освојено друго место и Емилија Половшек, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, за освојено треће место.

Прво место за литерарни рад на тему „Учешће Деветог пешадијског пука Дунавске дивизије првог позива у одбрани Стига 1915.“ освојила је Анастасија Цветковић, ОШ „Десанка Максимовић“ Пожаревац, друго место припало је Емилији Миленковић, ОШ „Вук Караџић“ Пожаревац, а треће Наталији Јовић, ОШ „Вук Караџић“ Мајиловац. У име свих добитника захвалила се др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац.

Свечану академију употпунио је културно-уметнички програм у којем су наступили Марко Милчић рецитацијом “Плава гробница“, КУД Костолац извођењем “Балских игара“, док је Градски женски хор “Барили“ извођењем песме “Тамо далеко“ затворио академију.

За крај програма свечаног обележавања стогодишњице организована је виртуелна изложба Историјског архива Пожаревац “Стогодишњица одбране Стига 1915-2015“, отворена претходне вечери у просторијама “Народног музеја Велико Градиште“ где ће бити постављена до 10. октобра.