У Великом Градишту обележен Дан европске сарадње

Представници партнерских српских и румунских општина и институција прославили су заједно, у петак, 25. септембра, Дан европске сарадње како би још једном обележили успех постигнут на реализацији прекограничних пројеката Програма ИПА. Делегацију ИПА програма за прекограничну сарадњу дочекали су у градиштанској луци званичници општине Велико Градиште. Присутнима се, у име града домаћина, обратио председник општине, Драган Милић, а испред организатора, Анка Лолеску, извршни директор Регионалног бироа за прекограничну сарадњу – Темишвар.

Прославу Дана европске сарадње у 2015. години у Великом Градишту организовао је, у циљу промовисања Дана европске сарадње и након успеха постигнутог у предходне три године, Регионални биро за прекограничну сарадњу – БРТС Темишвар, као заједнички технички секретаријат Програма ИПА прекограничне сарадње Румунија-Република Србија. Делегација је стигла у Велико Градиште Дунавом, пловећи катамараном Базјаш 1 на релацији Пожежена-Велико Градиште, заједно са високим представницима надлежних министарства, Конзулата и локалних и регионалних самоуправа из Румуније и Србије.

ИПА програм прекограничне сарадње Румунија–Република Србија приближава се финалној фази имплементације са одличним резултатима. Више од 100 пројеката на различите теме, као што су економија, медицина, едукација и заштита животне средине унапредили су живот грађана дуж заједничке границе. Ова сарадња ће се наставити кроз нови Interreg-IPA програм прекограничне сарадње Румунија–Република Србија и финансираће се средствима Европске уније за период 2014–2020.

Прослава је настављена у хали спортова где су, кроз пројекције 10 кратких промотивних филмова представљени прекогранични пројекти румунских и српских партнера, финансирани кроз ИПА Програм из средстава ЕУ. Општина Велико Градиште представила се фолклорним програмом у извођењу АНИП “В. П. Царевац“, а присутне су до суза насмејали глумци најпопуларније сатиричне серије у Србији ”Државни посао“ у позоришнoј представи која је симултано превођена на румунски језик.

Дан европске сарадње је иницијатива комуникације која се обележава у замљама Евопске уније и суседним земљама, свих корисника програма тероторијалне сарадње, а има за циљ да промовише сарадњу између локалних заједница у пограничној зони. Више детаља о овом догађају који се организије на европском нивоу можете наћи на сајту www.ecday.eu

DSC_3498    DSC_3519

DSC_3525    DSC_3545    DSC_3553

image_pdfimage_print