7. Међународни Фестивал туристичког и еколошког филма – СИЛАФЕСТ ’15

Седми Међународни Фестивал туристичког и еколошког филма SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL – СИЛАФЕСТ ’15 одржаће се на обали Дунава, у Великом Градишту, од 30. августа до 5. септембра.

СИЛАФЕСТ за основну смерницу има еколошки и туристички филм, а у складу са модерним приступом, Савет фестивала туризам тумачи у најширем смислу те речи, па ће се на фестивалу наћи и филмови културолошког туризма, филмови о вину, о великим и познатим светилиштима, спортски филмови… Познати музеји, вински подруми, манастири и светилишта, спортски догађаји… привлаче данас једнако велики број туриста као и бање, скијалишта, медитераска острва, егзотичне дестинације. Развој туризма је данас везан за еколошки чиста подручја па се нужно поставља питање еколошки одрживог развоја туризма широм света. Одатле и веза ове две битне категорије на фестивалу.

Поред ТВ кућа, професионалних продуцената и редитеља, за такмичарски део СИЛАФЕСТА конкуришу и општинске туристичке организације, невладине организације и удружења као и појединци који се из љубави или хобија баве екологијом или туризмом… Ако сте љубитељи филма, посетите фестивал. Све фестивалске пројекције су бесплатне и отворене за заинтересоване.

Председник жирија овогодишњег фестивала је Збигњев Жмудски, добитник “Оскара“ (1983) за луткарско анимирани филм „Петар и Вук“.

НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА

ГРАН ПРИ
Главну награду Жири додељује најбољем филму фестивала, без обзира на категорију.

Златни и Сребрни талас

Награде Златни и Сребрни талас додељују се најбољим филмовима посебно у категорији туристичког и еколошког филма.

Златни и Сребрни Пинкум

Награде Златни и Сребрни Пинцум доделиће се најбољим српским филмовима у категорији туристичког и еколошког филма.

Плави Дунав

Како је туризам комплексна област доделиће се по једна награда Плави Дунав у свакој специјалној категорији туристичког филма – вино, спорт, кулинарство, религионзни туризам, културолошки туризам, уметност и туризам…

Бели багрем

Награда Бели багрем додељује се за:

  • најбољи општи сензибилитет филма,
  • најбољу ауторску музику,
  • најбољу камеру,
  • најбољу монтажу

Поред филмова, СИЛАФЕСТ за учеснике организује и низ пратећих манифестација којима ће обогатити овај догађај – округле столове, излете, такмичења у риболову и кулинарска такмичења.

Отварање фестивала је у недељу, 30. августа, а додела награда у петак, 04. септембра, са почетком у 20,00 сати.

Све пројекције филмова одржаће се на сцени у градском парку, на обали Дунава, у случају кише у сали Културног центра, сваке вечери са почетком од 19,30 сати.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

sf 2015 1

 

image_pdfimage_print