Три аутобуса са пољопривредницима из свих насеља општине Велико Градиште, упутила су се у недељу, 10 маја, на 82. међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

Велико интересовање за овај сајам влада због његовог имиџа као једног од десет најзначајнијих сајмова пољопривреде у Европи и најважнијег на Западном Балкану и Југоисточној Европи. Новосадски сајам изложио је све што је везано за пољопривреду па је за наше суграђане то био главни разлог доласка на ову манифестацију.

Сајам је окупио стручњаке из бројних области, произвођаче, трговце, али и политичаре, привредне делегације и посетиоце из свих области друштвеног и привредног сектора, док је 1.500 излагача из више од 60 земаља света, током шестодневног трајања, представило своју робу и услуге. Истовремено, присутнима се пружила прилика да на једном месту остваре бројне пословне контакте и унапреде постојећу сарадњу.

Ове године су први пут представљени производи са ознакама географског порекла из наше земље што представља велику шансу и за произвођаче са наше територије. На изложби је пружена подршка пољопривредницима и удружењима који су представили своје производе, али и дат подстицај осталима како би се укључили у органску производњу или започели производњу пољопривредних производа са ознакама географског порекла и увидели значај производње здраве хране. Како је проблем необрађених пољопривредних површина све присутнији и у нашој општини, овакви скупови са својим иновацијама и стручним саветима од великог су значаја за подстицај производње.

Домаћин Пољопривредног сајма и ове године је Институт за ратарство и повртарство, а земља пријатељ је Италија. Први пут, на новосадском сајму представила се и „El Dahra“, једна од највећих компанија из области агробизниса у Уједињеним Арапским Емиратима. До последњег дана Сајма, посетиоци ће бити у прилици да виде и седам колективних изложби компанија из Аустрије, Хрватске, Холандије, Италије, Кине, Мађарске и Републике Српске, као и најављену највећу изложбу стоке у Југоисточној Европи.

На сајму је представљен и сајт „Farmia.rs“, јединствена продавница стоке на интернету, која ће пољопривредницима омогућити да на интернету представе своје фарме и животиње и уједно смањити бројне трошкове везане за оглашавање и презентацију производа.

 

image_pdfimage_print