У присуству представника Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, амбасаде Чешке, општине Велико Градиште и центара за социјални рад Браничевског округа, у среду, 18. марта, свечано је отворена адаптирана кућа у којој ће нови живот започети шесторо корисника установе социјалне заштите.

Општина Велико Градиште је са организацијом „Човек у невољи“ и Установом за одрасле и старије „Гвозден Јованчићевић“ Велики Поповац потписала Меморандум о сарадњи на плану спровођења пројекта „Започнимо живот“ и одрживости услуге у заједници „Становање уз подршку“. Овим меморандумом дефинисане су активности и обавезе у циљу успешне реализације пројекта „Започнимо живот“ који финансира Европска унија, а спроводе организација „Човек у невољи“ и Установа за одрасла и стара лица „Гвозден Јованчићевић“ Велики Поповац, у сарадњи са Општином Велико Градиште и Центром за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац.

Пројекат се бави увођењем нове социјалне услуге „Становање уз подршку“ која има за циљ реинтеграцију корисника у породицу или заједницу по својим жељама до краја пројекта. Услугом је обезбеђен смештај за осамнаесторо корисника Установе за одрасла и стара лица у три адаптиране куће у Великом Градишту, Петровцу на Млави и Великом Поповцу. Грађани Великог Градишта су овим пројектом добили шесторо нових комшија које ће започети живот у заједници као равноправни чланови друштва. Кућа има ново грејање и водоводне цеви и опремљена је намештајем и потребним кућним апаратима.

Приликом отварања, окупљенима се, као домаћин, обратио и председник општине Велико Градиште, Драган Милић, пожелевши добродошлицу новим становницима и захваливши се свим учесницима у пројекту. Председник општине је, овом приликом позвао Градиштанце да помогну својим комшијама у новом животу јер им је њихова подршка сада најважнија како би се успешно укључили у свакодневни живот заједнице. Представница нових станара куће захвалила се свима који су помогли да се овај програм реализује и позвала грађане Великог Градишта и људе добре воље да им се придруже у настојању да остваре свој сан и напокон започну прави живот.

У првој фази корисницима ће помагати и два ванредна асистента како би се у потпуности припремили за самосталан живот. Општина ће и након завршетка пројекта наставити да покрива трошкове хонорарних сарадника у Великом Градишту док ће трошкове независног становања реализовати ВПРИ.

 

image_pdfimage_print