Пољопривредни произвођачи општине Велико Градиште боравили су од 29. до 31. јануара у Будимпешти где су посетили највећи и најуспјешнији мађарски пољопривредни сајам – AGRO + MASHEXPO.

Сајам је одржан на простору сајмишта Hungexpo, а организован уз AgrargepShow – изложбу пољопривредне механизације. Преко 250 излагача је кроз своје производе и услуге, представило комплетну водећу понуду пољопривредне механизације мађарских произвођача али и околних земаља.

Суочена са бројним тешкоћама и проблемима у сеоском развоју те све слабијом економском снагом породичних пољопривредних газдинстава, општина је у оваквим манифестацијама препознала могућност подстицаја и мотивације, нарочито младих, да остану и раде на селу. Успех овакве идеје огледа се и у чињеници да је, по први пут, сајму присуствовала и једна жена пољопривредни произвођач.

Брзи напредак технологије и економски проблеми довели су до све ређих улагања у пољопривреду, која је и носилац развоја општине, па су и пољопривредници увидели значај организовања оваквих посета, нарочито у времену када се намеће потреба да се припреме за европско тржиште и стандарде.

Наши пољопривредници имали су прилику да разгледају и упознају се са најновијим машинама за обраду земље, опремом за фарме, обраду винограда, производњу вина, семенском производњом и заштитних средстава и опремом за баште те осталим асортиманом производа из области пољопривреде и сточарства. У исто време презентована организација пољопривредне производње која искуства су применљива и у нашим газдинствима. Највећу пажњу наших посетилаца привукле су комбиноване машине за припрему и обраду земље “у једном потезу“ – све до сејања, сејалице за шаргарепу, фрезе, расипачи ђубрива, квалитетни системи за наводњавање, противградне мреже, као и незаобилазни трактори.

Уједно, ово је била изузетна прилика и за успостављање пословних контаката са најпознатијим произвођачима из ове области.

image_pdfimage_print