Почели радови на изградњи система за водоснабдевање у Великом Градишту и реконструкцији Голубачке тврђаве

Церемонијама одржаним данас на Сребрном језеру и у Голупцу свечано је обележен почетак радова на изградњи система за водоснабдевање у Великом Градишту и реконструкцији Голубачке тврђаве, пројектима вредним 11 милиона евра. Пројекте финансира Европска унија, а имплементира их Аустријска развојна агенција (АДА), оперативни део Аустријске развојне сарадње, кроз пројекат “Социјално економски развој дунавске регије у Србији“ (SEDDSR).

На догађајима у Великом Градишту и Голупцу говорили су шеф Делегације ЕУ у Србији, ЊЕ господин Michael Davenport, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, господин Расим Љајић, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација, госпођа Рената Пинџо, државни сектетар министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, господин Imre Kern, и извршни директор АДА-е, господин Martin Ledolter. Говорници су нагласили значај ових пројеката за развој инфраструктуре и туризма у општинама које се налазе у дунавском сливу у Србији, привлачење нових инвестиција и стварање нових радних места.

Догађају су такође присуствовали ЊЕ амбасадор Републике Аустрије у Србији, господин Johannes Eigner, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за водни саобраћај, госпођа Лепосава Сојић, као и председници општина Велико Градиште и Голубац, господин Драган Милић и господин Зоран Пајкић.

Развој дунавске регије у Србији је део шире иницијативе, Европске сратегије за дунавску регију (EUSDR), у којој Србија учествује са још 14 замаља у дунавском сливу, чланица ЕУ и оних које то још увек нису. Ова иницијатива се фокусира на повезивање земаља учесница, заштиту животне средине те регије, као и стварање предуслова за просперитет грађана који у њој живе.

Изградња система за водоснабдевање у Великом градишту омогућиће даљи туристички развој области око Сербрног језера која има огроман потенцијал. Реконструкцијом Голубачке тврђаве, овај споменик од огромног културно-историјског значаја који датира из 14. века, биће претворен у потпуно опремљен туристички центар и постаће права туристичка атракција. Оба пројекта ће бити завршена до јуна 2016. године и даће велики допринос развоју инфраструктуре и туризма дунавске регије у Србији.

Изградња система за снабдевање водом са новог изворишта на Сребрном језеру омогућиће даљи развој туризма у општини. Ово се посебно односи на област Сребрног језера која има највећи туристички потенцијал, а чији је развој до сада ограничавао недостатак инфраструктуре, пре свега воде и струје. Изградњом нових објеката водовода, осим што ће туристичко насеље бити директно прикључено на систем, створиће се услови и да се ла у јужном делу општине Велико Градиште буду повезана на заједнички општински систем за водоснабдевање. Пројектом је планирана и изградња и опремање три бунара, постројење за пречишћавање воде, капацитета 100l/s, преко четири километра водоводне мреже, од тога 325m испод језера. Укупна вредност пројекта износи 4,6 милиона евра.

image_pdfimage_print