Почела израда пројекта за обнову Рамске тврђаве

Почела је израда пројекта за обнову утврђења на Дунаву које су турски војници подигли још у 15. веку, а обнова средњовековне Рамске тврђаве требало би да буде завршена у пет етапа до 2018. године.
Посао је поверен турској агенцији за међународну сарадњу “Тика”, а обнову ће са два милиона евра финансирати Република Турска. У припрему радова укључени су и Републички завод за заштиту споменика културе и Министарство културе.

– Само пројекат кошта 170.000 евра и њега ће, по сопственој жељи, финансирати и израдити турска агенција, каже Драган Милић председник општине Велико Градиште. Пре неколико дана је у Великом Градишту боравила седмочлана екипа пројектаната из Турске који су комплетно снимили тврђаву и даље ће радити на изради пројекта за обнову, каже Милић. Он очекује да се израда пројекта заврши у другој половини године и да ће одмах кренути радови на његовој реализацији.

Иначе, на локалитету површине 850 квадрата планирани су реконструкција и конзервација саме тврђаве, обнова хамама и караван-сараја, али и археолошки радови унутар и око утврђења. Комплетна обнова Рамске тврђаве спроводиће се у пет фаза, главни пројекат рестаурације урадиће турски партнери, док ће домаћи заводи за заштиту споменика одредити услове извођења свих захвата.

image_pdfimage_print