Игре румунске и српске културне баштине

Општина Велико Градиште је почела у марту месецу реализацију пројекта “Игре румунске и српске културне баштине” који се финансира средствима из програма прекограничне сарадње Румунија-Србија у оквиру приоритета приоритета 3 – Промоција искуства „Људи људима“. Основни циљ пројекта јесте промоција и очување фолклорне традиције српског и румунског народа у пограничном региону.

Пројекат траје годину дана и заједничко га имплеметирају Општина Решица (Румунија) као водећи партнер и Општина Лугој (Румунија) и Општина Велико Градиште као партнери на пројекту. Укупна вредност пројекта је 325.206,00 евра. Буџет општине Велико Градиште 88.660,00 евра а учешће општине Велико Градиште је 15% од вредности буџета опредељеног за општину Велико Градиште.

У оквиру овог пројекта општина Велико Градиште је набавила Мултифункционалну сцену са озвучењем и осветљењем у вредности од 45.000,00 евра, 100 комплета ношње за фолклор, организовала фестивал фолкора на којима су учествовали ансамбли партнерских општина , учестовала са АНИП-ом “Властимир Павловић Царевац” на три фестивала у Румунији, два у Решици и један у Лугоју. Такође су предвиђене и две радионице са циљем промоције културне баштине и очувањем традиције које ће бити организоване у Решици и Лугоју.

image_pdfimage_print