Фокус на традиционалне вештине у циљу економског развоја

Општина Велико Градиште је почела у априлу месецу реализацију пројекта “Фокус на традиционалне вештине у циљу економског развоја” који се финансира средствима из програма прекограничне сарадње Румунија-Србија у оквиру приоритета приоритета 3 – Промоција искуства „Људи људима“. Основни циљ пројекта јесте промоција очување, неговање и постицај за оживљавањем традицијоналних вештина и старих заната српског и румунског народа у пограничном региону.

Период имплеметације пројекта је 1 година и реализују га НГО “Activity” из Решице као водећи партнер и општине Нова Молдава (Румунија) и Велико Градиште као партнети.Вредност пројекта је 169.438,00 евра . Буџет општине Велико Градиште на пројекту је 52.854,00 евра а учешће у суфинансирању 15%.

Док наши партнери са оне стране Дунава сликају иконе на стаклу и обаучавају жене да хеклају и прелту , ми ћемо покушати да постакнемо развој ткања и у оквиру пројекта че се набавити 3 разбоја и мин. 25 жена ће завршти обуку за ткање. Постигнути резултати али и промоција производа одржаће се на крају пројекта у Решици, Новој Молдави и Великом Градишту.