Градиште прославило свој дан

Данас је општина Велико Градиште прославила свој дан, иако је званично 2. август дан ове општине на Дунаву.

Најпре је одржана свечана седница Скупштине где су поздрављени сви гости међу којима су били представници румунских општина и градова Нове Молдаве, Решице, Лугош, Бање Херкулане и Пожежено. Међу присутнима био је и начелник Браничевског округа Горан С. Петровић, као и гости из локалних самоуправа Браничевског округа.

Пре него што је председник слављеничке општине, Драган Милић узео реч и говорио о свему што је урађено између два јубилеја, присутни су могли да погледају филм под називом “Велико Градиште – јуче, данас, сутра” о томе шта и ко су потенцијали за напредак.

Драган Милић је у свом обраћању истакао да не треба жалити за последицама кризе која је угасила или смањила капацитете многих предузећа на територији Великог Градишта.
– Морали смо брзо реаговати и буџет пројектовати тако да јавна предузећа и установе од којих зависи свакодневни живот грађана нормално функционишу. Приоритет нам је и социјални програм где близу 20 посто средстава из буџета иде за те намене. Неке од ставки су бесплатна ужина за ученике основних школа и бесплатан превоз ученика средњих школа који испуњавају одређене критеријуме, као и стипендије и бесплатан превоз једном месечно за студенте. Увели смо и посебну надокнаду за прво, друго и треће дете као и надокнаду за родитеље и још много стимулација као што је надокнада за склопљен брак или вантелесну оплодњу. – казао је Милић и додао да је општинско руководство у периоду иза вратило старе дугове у износу од око 500.000 евра док је зацртани циљ да се и преостали дугови до краја године намире и буџет доведе у равнотежу.
Милић је напоменуо да је буџет у прошлом периоду имао и развојни карактер где је за инвестиције одвојено око 2 милиона евра. За наредни период, председник општине је нагласио да ће приоритет бити иницирање отварања нових радних места у привреди а нарочито у туризму за шта је Велико Градиште обдарено природним условима.

Други део седнице био је резервисан за признања заслужним појединцима и установама за нарочите резултате које су постигли yа себе, али и за општину Велико Градиште.
Награде су уручене Драгану Живковићу, пољопривредном произвођачу из Острова за остварене резултате у сточарској производњи и производњи млека, Радославу Пантићу, пољопривредном произвођачу из Печанице за остварене резултате у ратарској производњи, Љубиши Јовићу, вишеструком добровољном даваоцу крви из Великог Градишта, Саши Пајкићу из Кусића, за остварене резултате у области афирмације и развоја приватног предузетништва, Александру Чукановићу ученику генерације Средње школе Велико Градиште, Маји Животић из Великог Градишта за остварене резултате у области високог образовања и докторских студија, Милунки Алексић из Мајиловца за остварене резултате на стварању услова за побољшање живота и рада на селу, Ирини Симовић из Великог Градишта за допринос афирмацији општине Велико Градиште, Душану Стојковићу из Великог Градишта за остварене резултате на стварању услова за побољшање живота, рада и образовања ромске популације и Мирку Јенићу, из Великог Градишта, члану Аматерског Позоришта „Жанка Стокић“ за остварене резултате у позоришном аматеризму.

Такође су награђене и организације и удружења, и то: ПП „Фунги ДМ“,Велико Градиште, власника Душана Марковића, за остварене резултате у области афирмације и развоја приватног предузетништва, „Грнчарија Павловић“ из Чешљеве Баре, власника Живослава Павловића за остварене резултате у области афирмације и развоја приватног предузетништва и неговања старих заната, Друштво Учитеља Општина Велико Градиште и Голубац, за остварене резултате области основног образовања, Аикидо клуб „Пинкум“ из Великог Градишта, за остварене резултате у области спорта и Ловачка секција “Тополовник” из Тополовника за остварене резултате у области лова и спорта и побољшања туристичке понуде општине Велико Градиште.

Извор: eBranicevo.com
Аутор: Саша Стојадиновић
Фото: eBranicevo.com

image_pdfimage_print