Учесници Ликовне колоније “Артефакт“ сликама послали поруку мира и љубави

Део учесника 3. Међународне ликовне колоније “Артефакт“ који су, у организацији УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца, своје радове стварали на Сребрном језеру, јуче су успешно привели крају овогодишње уметничко окупљање.

На колонији учествују ликовни уметници из Србије и иностранства. Неки су дошли први пут и, како кажу, одушевљени су лепотом Сребрног језера, Дунава, Великог Градишта, Голупца, Виминацијума и манастира Тумане које су, овом приликом, посетили. Уметници су користили различите сликарске технике и форме, док су теме биле неисцрпне, од бицикала до Дунава, задужбина… Сви учесници су сложни у једном – сарадња и дружење су били изузетни, а Колонија је окупила угледне уметнике, већ исказане у својој бранши.

“Сликари “Артефакт“ колоније су промотери туризма, а сама туристичка сезона ове је године била боља за 20 одсто. Наша идеја јесте да сви који овде дођу касније по свету преносе лепе утиске о Великом Градишту и Сребрном језеру.“, рекао је председник општине, Драган Милић.

Један од организатора Колоније, УЛС “Ђура Јакшић“ Снежана Милошевић, изразила је захвалност председнику општине који је учесницима уступио своју кућу, истакавши да је то човек који верује у уметност. “Слике су урађене с пуно душе. Моја слика шаље поруку борбе за мир и просперитет, да рата не буде нигде, да се бацају бомбоне уместо бомби, да деца имају право на живот, да нема гладних  и облесних, да улепшамо ову планету. И, заиста, то уметници и чине на свој начин, ово је колонија уметности без граница, ово је једна велика порука читавом свету да уметност нема ни границе ни језик. То је језик љубави.“, објаснила је Снежана.

Професор на ликовној академији Elminia универзитета у Египту, Ибрахим Газала (Ibrahim Ghazala), и организатор међународних симпозијума сликарства, каже да је трећи пут у Србији и да је то једна од првих европских земаља које је посетио, а према којој има посебан однос: “Упознао сам ново место у Србији и надам се да ћу доћи поново јер сам овде нашао сјајну инспирацију као уметник. “.

И његов сународник, уметник из Каира, Вел Дарвеш (Wael Darwesh), други пут је на Колонији, али већ шести пут у Србији где долази сваке године. “Срећан сам овде, контактирам са другим уметницима, сви су веома добри и размењујемо мишљења. Насликао сам две слике, окружење је овде веома тихо и опуштено.“, рекао је.

Са њима је и дугогодишњи учесник Колоније, Тодор Јовановски из Београда, са 165 ликовних колонија иза себе и 36 самосталних и 400 групних изложби, организованих широм света. “Сви су радили вредно, мислим да је ова колонија до сада најбоља, квалитет је изванредан.“, рекао је Јовановски, најавивши свој поновни долазак у октобру.

Две сараднице на Колонији задужене су за селекцију учесника, сликара. Једна од њих је Радојка Самарџија, ликовни педагог из Београда, која је такође излагала по читавом свету, а друга Олга Ђорђевић из Ниша. Како каже Олга, инспирацију црпи из овог краја, али осећа и велику одговорност због избора сликара.

Ове године тридесеторо учесника “Артефакта“ стигло је у Градиште из Швајцарске, Египта, Туниса, Украјине, Бугарске, Македоније и читаве Србије, а своја дела оставиће општини као допринос афирмисању уметности и културе овог краја.

Фото: Радојка Самарџија

 

 

image_pdfimage_print

На Сребрном језеру одржан 1. Пливачки маратон

На Сребрном језеру, одржан је у суботу 1. Пливачки маратон Сребрно језеро 2018 – Финале Srb Open Water Cup-a, на 3km. На маратон се пријавило 106 учесника у мушкој и женској категорији, разних старосних доби.

Маратон је почео на Пожаревачкој плажи са циљем на понтону ватерполо терена.

Такмичење су организовали Спортски савез Велико Градиште и Савез за даљинско-маратонско и мастерс пливање Србије.

Учесници и резултати у апсолутном поретку

 

image_pdfimage_print

Пливачки маратон Srb Open Cup на Сребрном језеру

И ове суботе, 15. септембра, у Великом Градишту неће изостати занимљивих дешавања. На Сребрном језеру одржава се Пливачки маратон Srb Open Cup са почетком у 11 часова.

Такмичење, које организује Спортски савез Велико Градиште и Савез за даљинско-маратонско и мастерс пливање Србије, стартоваће на Пожаревачкој плажи, а сви љубитељи овог спорта, језера и природе позвани су да подрже наше најуспешније пливачке маратонце.

 

image_pdfimage_print

Сутра искључење воде и струје

Обавештавамо кориснике водоводне мреже којом управља ЈКП Дунав Велико Градиште из Великог Градишта, да услед нестанка струје због ремонта, неће бити водоснабдевања у петак 14.09.2018. године, у периоду од 08 do 15 часова (у зависности од часа искључења струје код ЕПС-а).

ЈКП Дунав Велико Градиште ће у време искључења струје извршити неопходне радове на поправци водоводне мреже које је уобичајено тешко извршити без искључивања целог града и суседних насеља.

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико Градиште

 

image_pdfimage_print

4. Фестивал аматерских позоришта „Штап и канап“ – ШИК од 19. до 22. септембра

Од  19 do 22. сeптeмбра, Велико Градиште ће окупити велики број позoришних стваралаца и љубитеља позоришне уметности.

Кроз четири дана  Фестивала аматерских позоришта „Штап и канап“ – ШИК,  сала Културног центра  биће место за размену енегрије  кроз различите форме и сценске изразе. У такмичарском програму Фестивала смењиваће се позоришне трупе из Блаца, Старог Села, Крагујевца, Прокупља и Бољеваца.

Осим такмичарских представа, последњег дана Фестивала, након свечаног проглашења најбољих аматерских позоришних остварења, биће изведена култна представа “Обично  вече“ са  Ланетом Гутовићем.

Организатор  Фестивала је Културни центар “Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште , а покровитељи општина Велико Градиште и Министарство културe и информисања.

Улаз за све представе је бесплатан.

image_pdfimage_print

Отворена 3. Међународна ликовна колонија “Артефакт“ у Великом Градишту

У општини Велико Градиште јуче је свечано отворена 3. Међународна ликовна колонија ‘Артефакт“ која се, у организацији Народног музеја Велико Градиште и УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца,  од 11. до 17. септембра одржава у самом граду и на Сребрном језеру.

На колонији учествују ликовни уметници из Србије и иностранства који ће своју инспирацију потражити у сликовитом окружењу Сребрног језера које већ годинама привлачи бројне ликовне ствараоце. Међу њима су и четири сликара из Египта те је, овим поводом, отварању присуствовала и представница Амбасаде Египта, Иман Гатвари.

Уз речи добродошлице присутнима да се пријатно осећају у Великом Градишту и посебан поздрав госпођи Гатвари, председник општине, Драган Милић, представио је општину као малу средину у којој је привилегија живети због њене прелепе околине, нарочито Сребрног језера које постаје све значајнија туристичка дестинација у земљи и окружењу. “Поред тога што смо град туризма и спорта преферирамо да будемо препознатљиви и на културној карти Србије и шире.“, рекао је он, наводећи да су за то најзаслужнији Снежана Милошевић и Драган Богичић који су дали огроман допринос том настојању као и учеснии ликовних колонија. Председник је изразио задовољство што ће њихови радови красити неку од јавних установа општине и приказати грађанима шта је током колоније урађено.

Шефица Одељења за културне и конзуларне послове Амбасаде Египта, Иман Гатвари, захвалила је организаторима на позиву и прилици да присуствује оваквом важном догађају. “Мислим да је уметност најбољи језик који сви познају и који спаја људе, а  порука ове колоније прелепа – то је мир и љубав, то нам треба сада и зато вам желим пуно успеха у име Амбасаде Арапске републике Египат.“, рекла је она, захваливши и на учешћу уметника из Египта у колонији.

Директор Народног музеја Велико Градиште, мр Драган Богичић, најавио је да је колонија ове године подељена у два сегмента као један мали експеримент. Он је учеснике позвао да обиђу Музеј изразивши жељу да радови које оставе Великом Градишту једног дана буду у сталној изложбеној поставци.

“Драго ми је да смо данас у прелепом граду, граду љубави, разумевања, културе и спорта“, рекла је Снежана Милошевић, председница УЛС “Ђура Јакшић“, објаснивши да уметници желе да промене и улепшају свет што је и мото овогодишње колоније. “Ми смо на правом месту да пошаљемо ејдну поруку мира – оволика концентрација енергије, љубави, разумевања може бар на тренутак да покрене свет да не мисли о ратовима, да немамо гладну децу, напуштене животиње…“. Она је посебно истакла да је ово јединствена општина у Србији и да су председник општине и директор Музеја јединствени људи те да су сталном поставком у општинском здању улепшали живот и обичним људима, макар  док чекају да плате обавезе и слично. “Осмех на лице и само љубав уметника може да промени свет!“, поручила је Снежана.

Учесници овогодишње колоније су Ева Ерисман из Швајцарске, Wael Darwesh, Ghazala Ibrahim, Wael Mony и Kader Abdel Ashraf из Египта, Rokbani Nejib из Туниса, Brinyuk Svetlana, Лемесхева Екатарина, Лисхаиева Олесиа и Барабанова Олга из Украјине, Алтаков Стефан и Димитрова Лаура из  Бугарске, Илијевска Валентина, Јовановска Петра и Јовановски Тодор из Македоније као и Армуш  Момир, Ђорђевић Олга, Марија Николић, Јованка Јока Рашовић, Радојка Самарџија, Димитрије Пецић, Тамара Ракић, Борис Драгојевић, Предраг Радошевић, Кемал Рамујкић, Никола Пршендић, Алекса Гајић, Миленко Михајловић и Марина Калезић из Србије.

 

image_pdfimage_print

Bike for Europe тура прошла кроз Велико Градиште

Bike for Europe је међународна бициклистичка вожња чији су циљеви промоција здравог и активног начина живота. Циљ је да се промовише бицикл као превозно одрживо транспортно средство.

У суботу 08. септембра ова бициклистичка тура која је кренула из Солуна стигла је у Велико Градиште. Бициклисти су, у организацији Спортског савеза и Туристичке организације  општине, дочекани испред општинске зграде, одакле су се поред Дунава упутили на Сребрно језеро, где им је био организован ручак.

Током свог боравка у Великом Градишту учесници су обишли и Рамску тврђаву, а потом наставили ка Београду, одакле ће кренути према крајњем одредишту, Бечу, где ће се, коначно, састати бициклисти са свих рута.

ТОВГ

 

image_pdfimage_print

У Великом Градишту почиње 3. ликовна колонија “Артефакт“

Народни музеј Велико Градиште организује, од 10. до 17. септембра, трећу ликовну колонију, под називом “АРТЕФАКТ“.

Учесници овогодишњег скупа су:

Др Димитрије Пецић, графичар
Мр Тамара Ракић, вајар
Мр Борис Драгојевић, сликар
Ева Ерисман, вајар
Предраг Радошевић, цртач
Кемал Рамујкић, сликар
Никола Пршендић, сликар
Алекса Гајић, светско име у домену стрипа и илустрације
Мр Миленко Михајловић, сликар
Марина Калезић, сликар

Неки од аутора већ су, због природе форме, израдили своја ликовна дела и она су у поседу Музеја Велико Градиште, а нека у наредном периоду тек треба да настану на лицу места док ће поједини радови бити транспоровани од места где су израђена до Великог Градишта како би ту заувек и остали.

Овим поводом, штампана је и пригодна поштанска марка са ликом археолога Милоја Васића, дело учеснице колоније, сликарке Марине Калезић.

Фото: Народни музеј Велико Градиште
Део завршених радова

Марина Калезић

Ева Ерисман

Мр Миленко Михајловић

image_pdfimage_print

Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељима Камијево, Тополовник, Кумане, Триброде и Средњево 

Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељу Камијево

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Камијево за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 5193 од 28.08.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ЗБОГ ТОГА ШТО НИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА. Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе да се вода може користити за пиће.

Неисправност је физичко – хемијска (смањена pH вредност) и микробиолошка (колиформне бактерије фекалног порекла).


Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељу Тополовник 

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Тополовник за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 5197 од 28.08.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ЗБОГ ТОГА ШТО НИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА. Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе да се вода може користити за пиће.

Неисправност је микробиолошка (колиформне бактерије фекалног порекла).


Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељу Кумане 

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Кумане за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 5196 од 28.08.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ЗБОГ ТОГА ШТО НИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА. Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе да се вода може користити за пиће.

Неисправност је микробиолошка (колиформне бактерије и колиформне бактерије фекалног порекла).


Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељу Триброде

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Триброде за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 5195 од 28.08.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ЗБОГ ТОГА ШТО НИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА. Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе да се вода може користити за пиће.

Неисправност је физичко – хемијска (повишена вредност нитрата).


Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељу Средњево 

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Средњево за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 5192 од 28.08.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ЗБОГ ТОГА ШТО НИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА. Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе да се вода може користити за пиће.

Неисправност је микробиолошка (колиформне бактерије).

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико Градиште

image_pdfimage_print

Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељима Царевац и Печаница

Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељу Царевац

ДОЗВОЉЕНА ЈЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Царевац за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 5194 од 28.08.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА (физичко – хемијски и микробилошки исправна) у складу са граничним вредностима прописаним Правилником о хигијенској исправности воде за пиће („Сл. Лист СРЈ“ бр. 42/98 и 44/99). Узорак је узет у Основној школи у Царевцу.


Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељу Печаница

ДОЗВОЉЕНА ЈЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Печаница за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 5191 од 28.08.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА (физичко – хемијски и микробилошки исправна) у складу са граничним вредностима прописаним Правилником о хигијенској исправности воде за пиће („Сл. Лист СРЈ“ бр. 42/98 и 44/99). Узорак је узет на месту Домаћинство – Висинска зона.

Јавно комунално предузеће

 „Дунав Велико Градиште“

image_pdfimage_print