Велико Градиште спомен-бистом обележило годишњицу својој Жанки

Ни киша није омела поштоваоце легенде српског глумишта, Живане Жанке Стокић, и поклонике позоришне уметности да присуствују свечаном откривањању спомен-бисте, постављене њој у част у градском парку у Великом Градишту.

У години када се обележава 130 година од рођења и 70 година од смрти славне глумице, општина Велико Градиште одлучила је да јој се у родном месту одужи на начин на који она заслужује. Од дружине путујућег позоришта до Народног позоришта у Београду, оних тешких ратних и послератних година, водила је Жанка и своју личну борбу и задужила нас да је пратимо и памтимо.

Градиштански глумци, који с поносом носе њено име, поставили су 2009. године спомен-плочу на њену родну кућу у Великом Градишту, а за данашњу свечаност, Ненад Михајловић и Марина Милићевић посветили су јој бриљантан игроказ кроз улоге Нушића и Жанке.

“Позоришна сцена с поносом носи име велике глумице, чувајући од заборава њен лик и дело. Спомен-биста је знак наше захвалности и поштовања и за будуће генерације – да се не заборави. “, рекла је директорка Културног центра “Властимир Павловић Царевац“, Браниславка Величковић.

Поздравивши присутне глумице, Олгу Одановић и Љиљану Стјепановић, представнике Пожаревца и Кучева, председник општине, Драган Милић, изразио је жељу да сви заједно обележавамо дане Жанке Стокић.

“Не желимо да присвајамо Жанку јер она није ни градиштанска, ни кучевачка, ни раборвачка, ни пожаревачка, Жанка је српска. Хвала јој за све.“, додао је Милић и рекао: “Одавде су сви велики Градиштанци често путовали бродом за Београд, овде су се рађале велике идеје и овде су морали да постану оно што су постали. Жеља нам је да, уз Царевца и Жанку, и други заслужни Градиштанци добију своје обележје у градском парку.“.

Добитница овогодишњег признања “Жанка Стокић“, наша велика глумица Олга Одановић, обратила се присутнима речима: “Срећна сам што могу да поделим овај велики тренутак са вама. Не треба да се сећамо Жанке само оног дана кад смо открили њену бисту, Жанка је увек с нама. Она нам је оставила у аманет да чувамо позориште, да чувамо глумачку професију. Ако се будемо понашали онако као што се Жанка понашала у свом времену, мислим да имамо велику шансу да сачувамо нашу културу и позориште. Жанка је заслужила много више јер је она писала нашу позоришну историју, она је стуб позоришта била  и остала и она сигурно овај стуб држи и данас, а ми треба само да га подржимо.“.

И да Жанка није сама ни заборављена, потврдиле су њене наследнице, глумице Олга Одановић и Љиљана Стјепановић, откривши, с председником општине, спомен-бисту ове безвременске глумице и “министарке“.

Програм је настављен на сцени Културног центра, монодрамом “Госпођа министарка“, у извођењу изузетне Љиљане Стјепановић, коју је публика, до самог краја, пратила салвом смеха и аплауза.

ВИДЕО ПРИЛОГ

image_pdfimage_print

У Шпанији потписан уговор за Летњи фудбалски камп Селта у Великом Градишту

Сарадња општине Велико Градиште и ФК ВГСК са Фондацијом “Селта“ из Вига, која је започела почетком ове године, наставила се средином маја посетом председника општине, Драгана Милића, седишту ове Фондације у Шпанији где је, са преседником Карлосом Моурињом, свечано потписан  уговор за Летњи фудбалски камп.

На конференцији за медије, одржаној поводом потписивања уговора, Драган Милић је истакао значај ове сарадње за општину Велико Градиште и сву децу која се баве фудбалом изразивши наду да је то тек почетак успешне реализације програма. Најављено је да ће се Први летњи фудбалски камп Селте из Вига у Великом Градишту одржати у периоду од 8. до 16. јула 2017. године за учеснике од 9 до 15 година.

Директор Селта фондације, Херман Артета, додао је да ће Селта наставити са развијањем ових активности, са својим тренерима,  у циљу даље међународне промоције рада Фондације.

Камп има за циљ да промовише бављење спортом међу младима, а реализоваће га особље Селте задужено за програме и правилан развој спортских и образовних активности, уз учешће општине Велико Градиште и Фудбалског клуба ВГСК.

Селта ће учесницима Кампа ставити на располагање своје тренере и обезбедити спортску опрему. Пуна цена учешћа на летњем кампу износи 200 евра без смештаја и исхране (који ће бити понуђени од стране координатора кампа) док ће за учешће два брата и чланова вишечлане породице цена летњег кампа бити 150€ по учеснику, а за учеснике Првог фудбалског зимског кампа Селте у Великом Градишту цена ће износити 100€ по учеснику. Организатори су омогућили и плаћање у две месечне рате, како би Камп био што доступнији младим фудбалерима.

Током четвородневног боравка, председник општине и члан УО ФК ВГСК, Владимир Штрбац, посетили су Балаидос стадион и Селтине школе фудбала А Мадроа У Вигу, а трећег дана посете са домаћинима су присуствовали утакмици Селта – Реал Мадрид која се играла у главном граду Шпаније.

ВИДЕО ПРИЛОГ

 

image_pdfimage_print

Обавештење о јавној презентацији Урбанистичког пројекта стамбено-пословног објекта на к.п.бр. 2366/124 к.о. Велико Градиште

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ
ОПШТИНСКА УПРАВА
Одељење за урбанизам, комунално-стамбене
и имовинско-правне послове
Број: 353-157/2017-06
Датум: 24.05.2017. године
ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

Обавештење о

ЈАВНОЈ ПРЕЗЕНТАЦИЈИ УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА СТАМБЕНО-ПОСЛОВНОГ  ОБЈЕКТА
НА К.П.БР. 2366/124 К.О. ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 

Одељење за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове општинске управе Општине Велико Градиште организује Јавну презентацију Урбанистичког пројекта стамбено-пословног објекта на к.п.бр.2366/124 у К.О. Велико Градиште, поднослаца захтева за потврђивање УП Меденица Јаблана из Београда и „Argento Lago“ д.о.о. Велико Градиште.

Јавна презентација организује се у трајању од седам дана почевши од  24.05.2017. године до 31.05.2017. године. у  згради  Општине Велико Градиште, соба бр. 11. у  призмељу,  сваког радног дана од 07,00 до 15,00 часова.

Заинтересовани током јавне презентације  своје примедбе и сугестије на предметни урбанистички пројекат могу у писменој форми доставити на писарницу Општинске управе општине Велико Градиште, ул. Житни трг бр. 1, најкасније до 31.05.2017. године до 15,00 часова.

Јавна презентација се организује на основу чл. 63. Закона о планирању и изградњи („Сл. гласник РС“, бр. 72/2009, 81/2009 – испр. 64/2010 – одлука УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 – одлука УС, 50/2013 – одлука УС, 98/2013 – одлука УС, 132/2014 i 145/2014).

Образац за примедбе – правна лица
Образац за примедбе – физичка лица

Урбанистички пројекат – текст
Урбанистички пројекат – графички део

 

 

 

image_pdfimage_print

Почели инвестициони радови на Сребрном језеру

На Сребрном језеру ових дана почели су инвестициони радови на пројекту изградње кишне канализације и уређења плаже.

Радове финансира општина Велико Градиште са циљем да обезбеди квалитетнији живот мештана као и боравак гостију те омогући даљи развој ове туристичке дестинације стварањем бољих услова за инвеститоре.

Канализација, дужине 270 метара, биће завршена почетком јуна. Вредност ове инвестиције је пет и по милиона динара док ће за уређење плаже општина из буџета издвојити милион и по динара.

У плану је да се уреде плаже са гадиштанске, затоњске и островске стране, а радови обухватају измуљавање и насипање шљунка на приобалном делу те уређење објеката као што су зидови, металне табле, рукохвати и слично. Још 900 хиљада динара биће уложено у одржавање чистоће у туристичкој сезони у насељу Бели Багрем и на Сребрном језеру као и насипу до Великог Градишта.

image_pdfimage_print

Вежбајмо заједно – за здрав живот!

Драги суграђани, уколико имате вољу и жељу за здравим животом, позивамо вас да нам се, у среду 31. маја, придружите на Међународном дану изазова 2017 који се ове године одржава под слоганом “Вратите своје улице! Вратите своју будућност!“.

Својим учешћем подржите Велико Градиште које оправдано носи епитет “спортске општине“ тако што ћете нам се придружити на помоћном терену ФК ВГСК (поред спортске хале), у 10 часова, како бисмо сви заједно, уз помоћ тренера, вежбали само 15 минута.

Уколико нисте у могућности да дођете на терен, 15-минутне вежбе на отвореном тог дана забележите камером, а снимак и пар фотографија пошаљите до 20 сати на мејл Спортског савеза општине Велико Градиште sportskisavezvg@gmail.com .

Асоцијација спортских савеза Србије већ 22 године организује ову манифестацију у којој сваке године учествује више од  милион људи који вежбају, а Спортски савез општине Велико Градиште се ове године први пут пријавио за такмичење.

Наша општина ће добити противника – другу општину са територије Србије и зато је важно да нас буде што више!

image_pdfimage_print

Оглас о јавном надметању (прикупљање писаних понуда) за издавање у закуп простора у згради општине Велико Градиште

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ
ОПШТИНСКА УПРАВА
Број: 464-213/2017-01-2
Датум: 24.05.2017 године
ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

На основу члана 6. Члана 7.Уредбе о условима прибављања и отуђења  непокретности непосредном  погодбом,давања у закуп  ствари  у  јавној  својини  и поступцима  јавног  надметања и прикупљања писмених  понуда („Службени гласник РС“, број 24/2012,  48/2015, 99/2015 ) , члана 44.Закона о локалној самоуправи („Сл гласник РС“,бр.129/2007,83/2014-др закон и 101/2016-др закон) а у складу са чланом. 34. Закона о јавној својини („Сл. гланик РС“, бр.72/2011,88/2013,105/2014,104/2016-др.закон и 108/2016), , а у складу са  Решењем бр.464-213/2017-01-2    од 15.05.2017  године Председника општине Велико Градиште,

Одељење за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове Општинске управе Општине Велико Градиште, о б ј а в љ у ј е 

ОГЛАС

О ЈАВНОМ НАДМЕТАЊУ (ПРИКУПЉАЊЕ ПИСАНИХ ПОНУДА) ЗА ИЗДАВАЊЕ У ЗАКУП ПРОСТОРА У ЗГРАДИ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ У ДЕЛУ ХОДНИКА КОД УЛАЗА ИЗ ПРАВЦА УЛИЦЕ МИРОСЛАВА  ТИРШЕ 

 

I.

Општина Велико Градиште, издаје у закуп , заинтересованим правним  лицима, део  простора  у згради Општине  Велико  Градиште у делу ходника код улаза  из правца  улице Мирослава Тирше,ради отварања  шалтера платног  промета,односно пружања платних услуга(републичких и локалних такси,накнада,пореза,разних обавеза-рачуна) и постављање  пулта  за  потребе  истог,максималних димензија 1.30 м x 2.90м,укупне бруто површине 3.77 м2.

II.

Простор предвиђен  за  издавање  у закуп  ближе наведен у тачки I овог Огласа,издаје се на период од годину дана као неопремњен,неадаптиран  и неуређен.

Све  трошкове  опремања,адаптације  и  уређења  сноси закупац.

Закупац  ступа у простор у виђеном стању без обавезе  закуподавца да изведе било какве радове на уређењу  простора који се издаје.

III.

Почетна цена за предмет надметања укупно износи 2 евра по м2 у динарској противвредности по средњем званичном курсу НБС на дан плаћања.

IV. 

Ближи услови који се тичу плаћања непокретности биће дефинисани Уговором између  Општине  Велико Градиште  као закуподавца и будућег  закупца.

V.

Јавно надметање одржаће се ако истом присуствује најмање један понуђач лично или преко овлашћеног пуномоћника, дана 23.06.2017 године са почетком у 10:00 часова у канцеларији бр 4.Општинске Управе Општине  Велико  Градиште општине Велико Градиште.

Сматра се да је јавно надметање успело и ако истом приступи само један понуђач и достави потпуну документацију предвиђеном овим Огласом и прихвати почетну цену за предмет надметања  с тим да уколико не прихвати  почетну цену губи право на враћање депозита.

У случају немогућности да се надметање одржи на горе наведеном месту учесници ће о томе бити обавештени на пригодан начин.

VI. 

Заинтересована правна лица-понуђачи дужни су да до дана надметања уплате  депозит у износу од 10.000.00 РСД.

VII. 

Право учешћа на надметању имају  правна лица, која  обавњају делатност из  сфере  пружања платних  услуга и о томе доставе доказ(извод  из  Агенције за привредне регистре о активном  статусу).

Благовременом се сматра пријава пристигла у Писарницу Општинске управе Општине Велико Градиште до дана 22.06.2017 године до 10:00 часова, без обзира на начин достављања.

VIII.

Пријава за учешће у поступку јавног надматања доставља се у затвореној коверти са видљивом назнаком на који се Оглас односи и ко је подносилац пријаве.

Пријава мора да садржи:

  1. Правно лице – назив, адреса, матични број,  извод из регистра надлежног органа потврда о пореском идентификационом броју,доказ о измиреним пореским обавезама,број телефона,уколико надметању присуствује пуномоћник потребно је приложити  потписано и оверено пуномоћје,као и личне податке пуномоћника.

Уз пријаву се мора доставити изјава подносиоца пријаве да прихвата све услове из јавног огласа, да је упознат са стањем простора који се издаје и да нема примедбе на предмет надметања.

У случају да подносиоца пријаве заступа пуномоћник, пуномоћје за заступање мора бити специјално и судски оверено.

Пријава је непотпуна ако не садржи све што је прописано ако нису приложене све исправе како је то предвиђеноовим огласом, односно ако не садржи све податке који су предвиђени овим огласом, или ако подаци дати супротно објављеном огласу.

Подносиоци неблаговремене, односно непотпуне пријаве неће моћи да учествују у поступку јавног надметања.

IX.

По завршеном надметању, рок за закључивае Уговора и начин плаћања накнаде као и последице пропуштања биће уређене актом о додели простора у закуп.

X. 

Кауција-депозит плаћа се на жиро-рачун број: 840-0961804-78, Општинске управе Општине Велико Градиште.

Девизни износ плаћа се у динарској противвредности по средњем званичном курсу НБС на дан плаћања. 

XI.

Свим понуђачима, осим најповољнијем, уплаћени депозит ће се вратити након јавног надметања.

Најповољнијем понуђачу уплаћени депозит ће бити урачунат у укупну цену а у случају да најповољнији понуђач одустане од своје понуде, депозит му неће бити враћен.

XII.

У случају да будући закупац не уплати   цену у складу са тачком 4. овог Огласа или не плати понуђену  цену, простор који представља предмет закупа биће му изузет  а уплаћени депозит неће бити враћен.

XIII.

Ближи услови који се тичу јавног надметања могу се добити позивом на телефон: 012/662-588 или лично у просторијама имовинско-правне службе Општине Велико Градиште, соба бр.12, приземље.

НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ
Сузана Ђорђевић, дипл.правник

image_pdfimage_print

Оснивање нових земљорадничких задруга

Поштовани произвођачи, на основу “Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу“ предвиђена је могућност добијања подстицаја за формирање нових земљорадничких задруга до максималног износа од 6.250.000,00 динара.

Сходно наведном, сви заинтересовани за оснивање нових земљорадничких задруга могу се обратити Општинској управи општине Велико Градиште на телефон 012/662-134 (Александар Игњатијевић), за додатне информације и евентуалну помоћ код оснивања задруге.

image_pdfimage_print

Радови на изградњи цркве у Чешљевој Бари одвијају се по плану

Председник општине, драган Милић, обишао је јуче са сарадницима радове на изградњи цркве у Чешљевој Бари.

Црква, посвећена Светој Тројици, започета је прошле године, уз благослов владике браничевског Игњатија, а завршетак радова планира се за крај септембра. Изградњу, уз подршку општине Велико Градиште, финансирају Месна заједница и грађани Чешљеве Баре који су, већином, на раду у иностранству.

На терену иза цркве, Месна заједница Чешљева Бара уредила је и ново дечје игралиште са клупама и мобилијаром, па ће малишани, поред школе која се налази у напосредној близини, имати још једно сигурно место за боравак, дружење и игру.

image_pdfimage_print

Позив за избор најбољег студента са подручја општине Велико Градиште

Општина Велико Градиште позива студенте са подручја општине да доставе своје пријаве за избор најбољег студента.

Заједно са носиоцима дипломе „Вук Караџић“ и ученицима који су постигли успех на републичким такмичењима, општина по завршетку сваке школске године награђује и два успешна редовна студента.

Избор најбољих студената вредноваће се према следећим критеријумима:

– студенти који се налазе на вишим годинама студија,

– студенти који током школовања нису губили годину,

– студенти који су у претходној години студија имали вишу просечну оцену,

– друге награде, успеси и признања студената.

Своје пријаве са документацијом којом се потврђују наведени критеријуми студенти треба да доставе Одељењу за друштвене делатности и заједничке послове Општинске управе општине Велико Градиште најкасније до 9. јуна 2017. године (петак).

Контакт телефони: 012/662-179, 069/8017700 Сања Стојадиновић

 

 

image_pdfimage_print

У част Жанки Стокић: Откривање спомен-бисте у Великом Градишту

У четвртак, 25. маја, у градском парку у Великом Градишту, свечано ће бити откривена спомен-биста легенде нашег глумишта, Градиштанке Живане Жанке Стокић.

У години када се обележава 130 година од рођења и 70 година од смрти славне глумице, општина Велико Градиште одлучила је да јој се у родном месту одужи на начин на који она заслужује.

Славној Жанки, поред председника општине Велико Градиште, Драгана Милића, посебну част указаће глумица Олга Одановић, а откривање споменика пратиће игроказ глумаца Аматерског позоришта “Жанка Стокић“ из Великог Градишта.

Монодрамом “Госпођа министарка“, у извођењу Љиљане Стјепановић, подсетићемо се на Живку, Жанкину животну улогу коју је баш њој посветио Бранислав Нушић и која је обележила њено место у историји српске глуме.

П Р О Г Р А М

10,00 – Откривање спомен-бисте (градски парк)

     – Игроказ

12,00 – Монодрама “Госпођа министарка“ (Културни центар) – улаз слободан

image_pdfimage_print