Вода Сребрног језера исправна за купање

Према Извештају о квалитету воде Сребрног језера Завода за јавно здравље Пожаревац, од 13.07.2017. године, на основу резултата анализе, вода са Сребрног језера са Градиштанске, Затоњске и Пожаревачке плаже, узоркована 05.07.2017. године, физичко-хемијски и макробиолошки је исправна и препоручује се за купање и рекреацију, уз туширање након купања.

 

image_pdfimage_print

Забрана коришћења воде за заливање и наводњавање у Куману и Царевцу

Обавештавамо становнике насеља Кумане и Царевац да се до даљњег СТРОГО ЗАБРАЊУЈЕ КОРИШЋЕЊЕ ВОДЕ ИЗ СЕОСКИХ ВОДОВОДА ЗА ЗАЛИВАЊЕ БАШТИ И НАВОДЊАВАЊЕ.

Ова забрана се изриче у складу са чланом 35. Одлуке о водоводу и канализацији општине Велико Градиште због смањене количине воде у систему сеоског водоводаи угрожености нормалног снабдевања водом, услед ниског водостаја подземних вода, као и ненаменског трошења воде за заливање башти у нижим деловима насеља.

Спровођење ове забране контролисаће комунална инспекција општине Велико Градиште у сарадњи са радницима ЈКП „Дунав Велико Градиште“.

image_pdfimage_print

Уз звуке виолине завршен 23. Фестивал “Царевчеви дани“ у Великом Градишту

Завршно вече 23. Музичког фестивала “Царевчеви дани“ обележило је такмичење виолиниста уз пратњу народног оркестра РТС-а, на летњој позорници у Великом Градишту.

Последњи и финални дан Фестивала отпочео је округлим столом, на коме је промовисана IX књига “Народне игре“ Данице и Љубице Јанковић док је најважнији део манифестације, такмичење виолиниста, одржан у вечерњим сатима на летњој позорници на обали Дунава. Беседник, који је и отворио завршно такмичење ове свечаности, био је Миливоје Михајловић, директор Радио Београда који сваке године несебично помаже одржавање овог такмичења.

У конкуренцији 11 врсних виолиниста, жири у саставу Новица Стојимировић, Ненад Станић и Илија Павловић, доделио је прву награду Софији Живић, док су друго место делили Кристина Вишњић и Војислав Живић. Трећа награда отишла је у руке Ларисе Копић и Андрије Јанковића. Софији је припала новчана награда у износу од 30 хиљада динара, Монографија “Од злата гудало“, статуета Властимира Павловића и врхунски примерак виолине, дар уметника, произвођача виолина, Јана Немчека из Ковачице који сваке године најуспешнијег извођача дарује овим мелодичним инструментом. Другонаграђенима је додељена новчана награда у износу од по 20 хиљада, а трећепласиранима по 10 хиљада динара. 

Уз ове, додељене су и специјалне награде Фестивала – награда Музичке продукције РТС-а отишла је победници Софији Живић која ће са Народним оркестром РТС-а снимити компакт диск “Царечеви лауреати“ док су награда публике, награда за најбоље изведену песму и  награда за најбољи сценски наступ припале Кристини Вишњић. За  најбоље изведено коло, жири је наградио Војислава Живића, а најмлађи учесник била је Даница Ташић. 

У ревијалном делу ове вечери, наступили су Милан Топаловић Топалко и Марија Јовић, победница певачког такмичења прошлогодишњег Фестивала, са репертоаром изворне народне музике.

Трећег дана Фестивала у Великом Градишту одржано је певачко такмичење на којем је наступило 16 интерпретатора народних песама, у пратњи Народног оркестра РТС-а, под управом Владе Пановића. Жири који су чинили Снежана Ђуришић, мр Мирјана Дробац и Марта Благојевић, прву награду доделио је Маријани Пешић, другу Стеви Савићу и трећу Драгани Виденовић. Њима су додељене награде у износу од 20 хиљада динара и књига “Свилен конац“ Савеза аматера за прво место те 15 и 10 хиљада динара за друго и треће место.

Публика је у ревијалном делу програма уживала и у наступу естрадне уметнице Снежане Ђуришић и Тадије Мутавџића, лауреата виолинског такмичења 22. Фестивала.

И ове године програм је почео изложбом градиштанских уметника на тему Властимира Павловића Царевца. Настављен је свечаним концертом „ФМУ – Царевцу“ те великим концертом“Свилен конац“ АНИП-а „Властимир Павловић Царевац“ и гостујућег друштва из Дињаша у Румунији на летњој позорници.

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ представљен је фестивалски часопис „Царевчева лира“ и књига „Драгиша Недовић, живот и дело“, а у вечерњим часовима на летњој сцени, у оквиру „Царевчевог подијума“, публика је имала прилике да погледа пројекцију филмова о Царевцу и Жанки Стокић. У селу Царевцу је, као и првог дана у Великом Градишту, уприличено свечано полагање венаца на спомен плочу и бисту Властимира Павловића Царевца уз пригодну беседу и културно-уметнички програм.

Све дане Фестивала такмичари су се за финално вече припремали на Летњој академији народне музике (ЛАНАМ).

Фестивал је отворио председник општине и председник Организационог одбора Фестивала, Драган Милић, док је уметнички директор Фестивала била мр Мирјана Дробац, етномузиколог у Музичкој продукцији РТС-а, а председник Уметничког савета, мр Никола Рацков.

Музички фестивал је организовао Културни центар „Властимир Павловић Царевац“, под покровитељством општине Велико Градиште и Министарства културе и информисања.

И ову свечаност обележио је велики броја посетилаца, туриста и других уважених гостију, а љубитељи виолине и поштоваоци лика и дела барда српске народне музике, Властимира Павловића Царевца, уживали су ових дана, поред незаборавних гласова и звукова виолине, и у чарима Дунава, Пека и Сребрног језера.

Изложба, полагање венца код споменика, концерт ФМУ – 11.07.2017

Отварање Фестивала – 11.07.2017

Промоција “Царевчеве лире“ – 12.07.2017

 

 

image_pdfimage_print

Сазив 11. седнице Скупштине општине Велико Градиште

На основу члана 61. и 62. Пословника Скупштине општине Велико Градиште (“Службени гласник општине Велико Градиште“, број 6/2017),

САЗИВАМ

11. СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

ЗА 21. ЈУЛ 2017. ГОДИНЕ (ПЕТАК)

 

Седница Скупштине општине Велико Градиште одржаће се у великој сали Скупштине општине, са почетком у 10,00 часова.

За ову седницу предлажем следећи 

Д  Н  Е  В  Н  И      Р  Е  Д 

 1. Предлог Извешетаја о остварењу буџета за период јануар – јун 2017. године, (материјал је због обимности нарезан на CD-у),
 2. Предлог Одлуке о измени Одлуке о буџету општине Велико Градиште за 2017. годину,са Изменом Кадровског плана Општинске управе општине Велико Градиште за 2017. годину, (материјал је због обимности нарезан на CD-у),
 3. Предлог Одлуке о додељивању општинских награда за 2017. годину,
 4. Предлог Одлуке о додели плакета,
 5. Предлог Одлуке о држању домаћих животиња на територији општине Велико Градиште,
 6. Предлог Одлуке о водоводу и канализацији,
 7. Предлог Одлуке о допуни Одлуке о поверавању општинских шума,
 8. Предлог Одлуке о измени Одлуке о проглашењу заштите споменика природе „Платан на Житном тргу“,
 9. Предлог Одлуке о одређивању јавног паркиралишта за потребе царињења, прегледа робе и шпедитерских услуга,
 10. Предлог Одлуке о утврђивању назива улице (друга Рударево),
 11. Предлог Одлуке о утврђивању назива улице (Језерски пут),
 12. Предлог Одлуке о измени Одлуке о сахрањивању и гробљима,
 13. Предлог Одлуке о прибављању непокретности у јавну својину општине Велико Градиште непосредном погодбом,
 14. Предлог Решења о давању у закуп простора у згради општине Велико Градиште у делу ходника код улаза из правца улице Мирослава Тирше,
 15. Предлог Решења о отуђењу непокретности у јавној својини општине Велико Градиште, (Ћојбашић Жарко и Даниела Крејци),
 16. Предлог Решења о отуђењу непокретности у јавној својини општине Велико Градиште непосредном погодбом, (Чанковић Милан и Аврамовић Слађанка),
 17. Предлог Решења о стављању ван снаге Решења СО Велико Градиште број 464-41/1990-01 од 14.05.1990. године,
 18. Предлог Решења о давању сагласности на измену и допуну Програма рада Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац за 2017. годину,
 19. Предлог Решења о давању сагласности на измену и допуну Плана и програма рада Туристичке организације општине Велико Градиште за 2017. годину,
 20. Предлог Решења о давању сагласности на измену Плана рада Дома здравља Велико Градиште за 2017. годину,
 21. Предлог Решења о давању сагласности на измене и допуне Плана рада Јавне установе Спортски центар Велико Градиште за 2017. годину,
 22. Предлог Решења о давању сагласности на измене Плана и програма ЈУ Културни Центар „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште за 2017. годину,
 23. Предлог Решење о давању сагласности на Измену и допуну Програма пословања ЈКП „Дунав Велико Градиште“,
 24. Предлог Решења о разрешењу и именовању члана Школског одбора Основне школе „Иво Лола Рибар“ Велико Градиште,
 25. Предлог Решења о разрешењу и постављењу члана Општинског штаба за ванредне ситуације општине Велико Градиште,
 26. Предлог Решења о постављењу члана Општинског штаба за ванредне ситуације општине Велико Градиште,
 27. Предлог Решења о разрешењу и именовању чланова Савета за привреду и финансије. 

Број: 06-52/2017-01-1

ПРЕДСЕДНИК

Скупштине општине Велико Градиште 

Браниславка Шуловић, с.р.

image_pdfimage_print

Појачана контрола туристичких објеката

Током туристичке сезоне, у општини Велико Градиште најављене су координисане акције републичке и општинске туристичке инспекције.

image_pdfimage_print

Почиње наплата паркинг места у Великом Градишту

Од понедељка, 17.05.2017. године, на територији Великог Градишта отпочеће наплата услуге паркирања на, за то обележеним, местима на јавним површинама.

Наплата ће се вршити за паркирање у периоду 08-15 часова радним данима и 08-13 часова суботом. Цена сатне паркинг карте износи 36,00 динара, а дневне карте 200,00 динара.

За све информације можете се обратити ЈКП „Дунав Велико Градиште“ на мејл parkingservis.vg@gmail.com или на телефон 012/662-722.

image_pdfimage_print

Стижу “Аласке вечери“ на лепом, плавом Дунаву

На Дунаву и Сребрном језеру, по 52. пут одржаће се “Аласке вечери“, манифестација са најдужом традицијом у општини Велико Градиште.

Далеке 1965. године, група аласа окупила се на ушћу Пека и уз пригодно дружење обележила свој дан уз чувену “аласку чорбу“. Тако се родила идеја да се сваке године у летњим месецима обележи дан неуморних дунавских „вукова“ по којима је Градиште познато од давнина.
Током свог животног пута, “Аласке вечери“ су градиле препознатљиви стил, добиле су своју химну и свој грб, а мештани Великог Градишта као и многобројни гости који долазе са стране, читаве године са нестрпљењем ишчекују најважнији догађај у граду.

Ове године, два фестивалска дана испуњена су многобројним догађајима у којима ће учествовати око 800 учесника. Организациони одбор трудио се да главна тема свих такмичења буде Дунав, и живот аласа као симбол повезаности велике, моћне реке и човека који је препознао сву његову снагу, лепоту и богатство.

П Р О Г Р А М

 

21.7.2017. петак           

08:00-10:00 * Пецање за децу – јуниори (Златна рибица)

10:00 * Подизање заставе Аласких вечери

16:00 * Почетак кувања рибље чорбе за посетиоце

19:00 * Почетак ноћног лова на шарана

20:00 * Дегустација рибље чорбе

20:00 * Турнир у одбојци на песку

21:00-00:00 * Музичко-забавни програм,

* Избор за MIS Дунава и Нимфу Дунава

00:00 * Крај ноћног лова на шарана

22.7.2017. субота 

06:00 * Градиштанска бућка

14:00 * Постављање такмичара за кување рибље чорбе

15:00-17:00 * Кување чорбе

17:00 * Ватерполо утакмица на Сребрном језеру

18:00-20:00 * Жирирање

19:30 * Турнир у одбојци на песку (финале)

20:30-24:00 * Културно-забавни програм, проглашење победника у свим такмичењима

* Велики концерт Лепе Лукић, Ванесе Шокчић и Немање Кујунџића

 

image_pdfimage_print

Обавештење о Јавном увиду у нацрт Плана детаљне регулације централне зоне насеља Велико Градиште

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

ОПШТИНСКА УПРАВА

Одељење за урбанизам, комунално-стамбене

и имовинско-правне послове

Број: 353-114/2015-06

Датум: 12.07.2017. године

ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 

Обавештење о

ЈАВНОМ УВИДУ У НАЦРТ ПЛАНА

ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЦЕНТРАЛНЕ ЗОНЕ НАСЕЉА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 

Комисија за планове Општине Велико Градиште организује јавни увид у нацрт Плана детаљне регулације Централне зоне насеља Велико Градиште.

Јавни увид организује се у трајању од 30 дана почевши од 10.08.2017. године до 11.09.2017. године у згради Општине Велико Градиште, соба бр. 11. у призмељу, сваког радног дана од 7,00 до 15,00 часова.

Заинтересовани током јавне презентације своје примедбе и сугестије на предметни план могу у писменој форми доставити на писарницу Општинске управе општине Велико Градиште, ул. Житни трг бр. 1 најкасније до 11.09.2017. године до 15,00 часова.

У току трајања јавног увида, дана 05.09.2017.године у 11,00 часова биће организована јавна презентација Плана детаљне регулације Централне зоне насеља Велико Градиште. Јавна презентација биће одржана у свечаној сали општине Велико Градиште.

Све примедбе и сугестије правних и физичких лица евидентира носилац израде планског документа, а евидентиране примедбе и сугестије могу утицати на планска решења.
Јавни увид се организује на основу чл. 50. Закона о планирању и изградњи („Сл. гласник РС“, бр. 72/2009, 81/2009 – испр. 64/2010 – одлука УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 – одлука УС, 50/2013 – одлука УС, 98/2013 – одлука УС, 132/2014 и 145/2014).

Напомена: План је изложен на сајту и огласној табли испред канцеларије број 11 од 12.07.2017.године

Документацију можете погледати и путем интернета на следећим адресама:

текстуални део

граница обухвата

планирана намена

план партерног уређења 2а

план партерног уређења 2б

план партерног уређења 2в

идејна решења објеката -непарна страна улице

идејна решења објеката -парна страна улице

планирано саобраћајно решење

попречни профили планираних саобраћајница

парцелација површина јавних намена

синхрон план

image_pdfimage_print

Пријем за каратисте и најмлађег “читалића“

Председник општине, Драган Милић, примио је данас каратисте КК “Шогун“ из Царевца и Драгора Баљића, ученика ОШ “Иво Лола Рибар“ из Великог Градишта, поводом недавно постигнутих успеха на такмичењима и смотри.

Председник је нагласио да је све већи број деце која освајају награде и висока места на такмичењима те да му је задовољство да такав успех увек и награди.

Овом приликом, млади каратисти КК “Шогун“ похвалили су се одличним позицијама на Балканском шампионату у Фудокан-Шотокан традиционалном каратеу одржаном у Београду. У појединачним такмичењима за јуниорке Кристина Марковић освојила је 1. док је Александра Перић освојила 2. место. Пионирке, у саставу Александра Перић, Кристина Марковић и Теодора Пантић, су у екипном такмичењу освојиле такође 1. место док су се дечаци, Богдан Марковић, Александар Перић и Филип Радовановић, пласирали на 2. место Шампионата.

На пријем су дошли  у пратњи тренера, Драгана Обретковића, који је с поносом рекао: “Награде су дошле у праве руке“, али и подсетио да Клуб ради у тешким условима, а више учешћа на турнирима значи и веће искуство те самим тим и боље пласмане. Такмичари су у претходном периоду донели преко 40 медаља. “Оставићу добре каратисте који ће водити Клуб“, додао је он, најавивши своје повлачење.

Председник Милић је потврдио да Клуб мора да живи, свестан да, поред општине, и родитељи веома помажу тренинге и такмичења те је, овом приликом КК “Шогун“ уручена награда од 40 хиљада динара за опрему, а свим добитницима медаља књиге и слаткиши.

Најмлађи гост на пријему, Драгор Баљић, стигао је с освојеним 1. местом на Међународној смотри читалаштва “Читалићи 2017“ одржаном у Мачкату и ово је први пут да ученик првог разреда дође до таквог успеха, како је навела његова учитељица и менторка, Нада Јевтић. Драгор за такмичење прочитао 20 књига које је кроз дневнике препричао, анализирао и илустровао, а тема су били наши великани, међу којима и Градиштанци Жанка Стокић, Властимир Павловић Царевац и Милоје Васић. Како каже, највећи подстицај му је била – мама. Њему и учитељици председник је, такође, уручио књиге на поклон, пожелевши му све петице у школи и много успеха.

У име свих, председнику се захвалио директор ОШ “Иво Лола Рибар“, Драган Мандић, честитавши каратистима, са жељом да буду шампиони, Драгору да буде још бољи, а његовој учитељици да и даље лепо презентује своју школу и општину.

ВИДЕО СНИМАК

image_pdfimage_print

Aкцијa добровољног давања крви

Црвени крст Велико Градиште у сарадњи са републичким Институтом за трансфузију крви – Београд организује акцију добровољног давања крви која ће се одржати у понедељак 17. јула 2017. године, у времену од 9 до 15 часова, у Великом Градишту на Тргу Младена Милорадовића (центар града).

Позивамо све досадашње даваоце крви који су безброј пута до сада узели учешће у овим акцијама као и потенцијалне даваоце крви који то треба да ураде први пут да искажу своју хуманост и узму учешће у овој хуманој акцији.

МОЛИМО ИСКАЖИТЕ СВОЈУ ХУМАНОСТ!!!

Црвени крст Велико Градиште

image_pdfimage_print