Почиње пролећно чишћење и изношење кабастог отпада

У Великом Градишту и на Сребрном језеру почиње редовна пролећна акција чишћења града током које грађани могу бесплатно избацити велики отпад из домаћинстава.

Могу се изнети дотрајали предмети, стари намештај, делови санитарне опреме, баштенски отпад и слично. Није дозвољено остављати отпадни грађевински материјал (шут)!

Молимо грађане да отпад уредно одложе поред контејнера (баштенски отпад увезан или у кесама) и да га не износе изван назначеног термина.

ТЕРМИН ОДЛАГАЊА ОТПАДА

сваког четвртка
од 15. АПРИЛА до 15. МАЈА
до 12,00 часова

Примереним одлагањем кабастог отпада из домаћинстава спречавамо стварање дивљих депонија и дајемо свој допринос чистијој и здравијој животној средини.

image_pdfimage_print

У акцији “Посади свој хлад“ Градиштанци саде бесплатне саднице белог јасена

Грађани општине Велико Градиште преузели су данас бесплатне саднице белог јасена које су подељене у оквиру еколошке акције под називом “Посади свој хлад“.

Јавна додела садница спроведена је истовремено у читавој Србији,  у подне, а Градиштанци су се окупили у лепо уређеном градском парку на обали Дунава. Грађанима је уз саднице подељено и упутство за садњу, а део јасенових садница красиће дворишта основних школа у Средњеву и Раму.

Општина Велико Градиште се определила за заштиту животне средине и одрживи развој па је ова акција послужила као увод у локалну – љубитељима зеленила сваке године биће обезбеђене бесплатне саднице дрвећа, украсног шибља и ружа, а подршку ће им пружити општинска служба.

Саднице из данашње акције “Посади свој хлад“ обезбеђене су уз помоћ друштвено одговорних компанија и НВО “Зелени развојни центар“ који желе да озелене места где живимо и којима је битно здравље грађана јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. План организатора је да у наредним годинама подели још 300.000 садница.

Пројекат  “Посади свој хлад“ усаглашен је са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, као и у складу са циљевима светске акције „Trillion Trees” Светског економског форума (WEF) у Давосу, у којој је ова организација партнер за одржива еколошка решења у Републици Србији. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних и нституција.


image_pdfimage_print

Обавештење о изборима за чланове савета месних заједница Дољашница, Средњево и Сираково

Поштовани грађани,

Обавештавамо вас да  ће избори за чланове  савета  месних заједница Дољашница (просторија Основне школе), Средњево (просторија Дома културе) и Сиракова (просторија Месне канцеларије) бити одржани 18. априла 2021. године, у термину од 8.00 до 18.00 часова.

Позивамо вас да искористите своје законско право, изађете и гласате за ваше представнике у Савету месне заједнице.

Са собом треба понети важећи документ са ЈМБГ.

image_pdfimage_print

У Великом Градишту обележен Светски дан Рома

Роми у Великом Градишту обележили су данас Светски дан Рома и, уједно, 50 година од одржавања Првог светског конгреса у Лондону.

Удружење “Ром“, које данас слави и 10-годишњицу свог рада, приредило је за ову прилику пригодну изложбу фотографија познатих и славних Рома Великог Градишта, Србије и света.

Отварању су, поред представника Удружења, Душана Станковића и др Зоран Сремчевића, присуствовали и представници локалне самоуправе, председник Скупштине општине Владимир Штрбац и заменик председника општине Слађан Марковић.

“Поздрављам све Роме широм света“, порука је Станковића са овог скупа.

Подсетивши на почетке обележавања овог дана, обратио се др Сремчевић: “Први конгрес, пре 50 година, одржан је у Честерфилду, поред Лондона. Значајан конгрес је био трећи, у Гетингену, када се говорило о жртвама холокауста, пошто видимо да неки покушавају да ревидирају историју, негирајући холокауст. Значајан конгрес је био 2000. године у Пољској, у Варшави, кад је установљена нација, нетериторијална нација Рома, и том приликом је било много учесника из, неких, 120 земаља света. У Србији, по номенклатури, постоји 150.000 Рома, а према незваничним подацима их је 450.000.“.

Сремчевић је истакао и да је у последње две декаде у Србији учињено доста на побољшању положаја Рома у економском и образовном сектору, уз очекивања да ће се у наредном периоду инклузија и афирмација одвијати још успешније.

Заменик председника општине, честитао је празник у име читаве локалне самоуправе на челу с председником Драганом Милићем, као и поводом 10-годишњице рада Удружења “Ром“ које, како је рекао, доприноси да та заједница буде то што јесте. Такође, додао је и да општина, управо због јаког социјалног програма и свега што чини, не одвајајући припаднике других националних мањина, може да се похвали да у својој средини има такве људе.

“Наставићемо да помажемо, и кроз Декаду Рома и кроз аплицирања, где год је то могуће, да живот учинимо квалитетнијим и бољим свима, не само ромској популацији.“, истакао је Марковић.

На паноима су приказане личности које су обележиле свет филма, културе, уметности и спорта из читавог света па и Србије, али и успешни Роми ове локалне заједнице који су, како је данас речено, успели да се афирмишу, интегришу и да успешно учествују у креирању свакодневног живота заједнице.

image_pdfimage_print

Обавештење: Заузеће јавне површине током ускршњих празника

Обавештавамо све заинтересоване странке за заузеће јавне површине током ускршњих празника да ће се заузеће јавне површине одобрити за период од 12. до 28. априла 2021. године на локацији Трг Младена Милорадовића.

Пре подношења захтева за заузеће потребно је доћи у канцеларију бр. 36 Општинске управе општине Велико Градиште, почев од дана 08.04.2021. године, како би се изабрала локација за постављање тезге.

Локације ће се одобравати према редоследу јављања заинтересованих странака.

Одељење за локални економски развој

image_pdfimage_print

У току реконструкција пута између насеља Ђураково-Поповац и Бискупљe

Председник Скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац, заменик председника општине Слађан Марковић и члан Општинског већа Јелена Костић обишли су данас, у присуству председника Месне заједнице Ђураково-Поповац Драгана Лазаревића, радове на рехабилитацији пута између насеља Ђураково-Поповац и Бискупље у овој општини.

Радови на поменутој деоници изводе се у дужини од око два и по километра.

image_pdfimage_print

Изложба поводом 50-годишњице Светског дана Рома

Роми у Великом Градишту обележиће 50-годишњицу Светског дана Рома пригодном изложбом фотографија.

Организатор изложбе, Удружење “Ром“, које уједно слави и 10-годишњицу свог рада, позива све грађане да, уз присуствују отварању изложбе 8. априла, у 10,00 сати, у просторијама Удружења у улици Кнеза Лазара. Oтварању ће присуствовати и руководство општине Велико Градиште.

Изложба ће бити отворена од 8. до 20. априла, радним данима од 10 до 12 и од 17 до 19 сати, па ће заинтересовани моћи да је посете и у овим терминима.

image_pdfimage_print

Обавештење о исправности пијаће воде у Великом Градишту

Јавно комунално предузеће „Дунав Велико Градиште“ обавештава јавност због повећане мутноће, значајно промењене боје и потенцијалне загађености реке Пек која се налази у непосредној близини водоизвориште „Јелак – Смонице“ у Великом Градишту (са којег се пијаћом водом снабдевају насеља Велико Градиште, Бели Багрем, Пожежено и Кусиће) преко овлашћеног Завода за јавно здравље Пожаревац извршило  редовну анализу воде са места водоизворишта „јелак Смонице“ и да је вода је узоркована дана 29.03.2021. а дана 05.04.2021. године стигли су резултати – извештаји и мишљења о здравственој безбедности бр. V1822-1827  и 818/1  – 818/6 Завода за јавно здравље којима се констатује да су испитивани узорци здравствено безбедни.

У циљу обезбеђивања здраве пијаће воде за своје кориснике наставићемо праћење ситуације са реком Пек и вршићемо и даље поред редовних по потреби и ванредне анализе воде из градског система водоснабдевања са изворишта „Јелак – Смонице“.

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико Градиште

image_pdfimage_print

Сазив за 6. седнице Скупштине општине Велико Градиште – 12.04.2021.

На основу члана 78. Пословника Скупштине општине Велико Градиште („Сл.Гласник општине Велико Градиште“ бр. 15/2019 и 9/2021),

 

САЗИВАМ

6. СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

ЗА 12.АПРИЛ 2021. ГОДИНЕ (ПОНЕДЕЉАК)  

 

 

Седница Скупштине општине Велико Градиште одржаће се у сали Културног центра“ВЛАСТИМИР ПАВЛОВИЋ ЦАРЕВАЦ“ , са почетком у 10,00 часова.

За ову седницу предлажем следећи

 

Д  Н  Е  В  Н  И      Р  Е  Д

 

 1. Предлог Одлуке о престанку мандата одборника Скупштине општине Велико Градиште,
 2. Предлог Одлуке о потврђивању мандата одборника Скупштине општине Велико Градиште,
 3. Предлог Одлуке о грађевинском земљишту,
 4. Предлог Одлуке о јавној својини општине Велико Градиште,
 5. Предлог Одлуке о усвајању Годишњег програма заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Велико Градиште за 2021. годину ( због обимности материјала исти је нарезан на CD-u)
 6. Предлог Одлуке о усвајању Годишњег програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Велико Градиште за 2021. годину,
 7. Предлог Одлуке о усвајању Локалног акционог плана за запошљавање општине Велико Градиште за 2021.годину,
 8. Предлог Одлуке о измени Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина за територију општине Велико Градиште, („Службени гласник општине Велико Градиште“ бр. 38/2020),
 9. Предлог Одлуке о општинским путевима и улицама на територији општине Велико Градиште,
 10. Предлог Одлуке о некатегорисаним путевима на територији општине Велико Градиште,
 11. Предлог Решења о давању на привремено коришћење локације на територији општине Велико Градиште ради постављања објеката привременог карактера,
 12. Предлог Решења о давању сагласности на Одлуку о измени Статута Јавне установе „Народни музеј Велико Градиште“,
 13. Предлог Решења о престанку мандата, разрешењу и именовању заменика чланова Изборне комисије за спровођење избора за чланове Савета Месних заједница,
 14. Предлог Решења о разрешењу и именовању члана Школског одбора ОШ „Миша Живановић“ Средњево.
 15. Предлог Решења о разрешењу чланова и заменика чланова Изборне комисије општине Велико Градиште у сталном саставу
 16. Предлог Решења о именовању Изборне комисије општине Велико Градиште у сталном саставу.

 

Број:06-11/2021-01-1                                                                   ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ                                                                                                                                                                                                                                                            Владимир Штрбац, с.р.

 

 

image_pdfimage_print

Јавни увид у Нацрт просторног плана Републике Србије од 2021. до 2035. године и Извештај о стратешкој процени утицаја Просторног плана Републике Србије од 2021. до 2035. године на животну средину

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ

у складу са чл. 50. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС”, бр. 72/09, 81/09 – исправка, 64/10 – УС, 24/11, 121/12, 42/13 – УС, 50/13 -УС, 98/13 – УС, 132/14, 145/14, 83/18, 31/19, 37/19 – др. Закон и 9/20), чланом 19. Закона о стратешкој процени утицаја на животну средину („Службени гласник РС”, бр. 135/04 и 88/10) и чл. 55-68. Правилника о садржини, начину и поступку израде докумената просторног и урбанистичког планирања („Службени гласник РС”, број 32/19)

оглашава

ЈАВНИ УВИД

у

НАЦРТ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ОД 2021. ДО 2035. ГОДИНЕ

и

ИЗВЕШТАЈ О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА

ПРОСТОРНОГ ПЛАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОД 2021. ДО 2035. ГОДИНЕ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

 

ЈАВНИ УВИД у нацрт Просторног плана Републике Србије од 2021. до 2035. године (у даљем тексту: Нацрт просторног плана) и Извештај о стратешкој процени утицаја Просторног плана Републике Србије од 2021. до 2035. године на животну средину (у даљем тексту: Извештај о стратешкој
процени утицаја), одржаће се ОД 5. АПРИЛА ДО 5. МАЈА 2021. ГОДИНЕ У ТРАЈАЊУ ОД 30 ДАНА. Нацрт просторног плана са комплетом рефералних карата и Извештај о стратешкој процени утицаја биће изложени у аналогном формату сваког радног дана у седиштима управних округа, односно у дигиталном формату на интернет страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и на интернет страницама управних округа и јединица локалне самоуправе.

Физичка и правна лица примедбе на Нацрт просторног плана и Извештај о стратешкој процени утицаја могу доставити у писаној форми у току трајања јавног увида, закључно 5. маја 2021. године, и то:  јединицама локалне самоуправе или директно Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектору за просторно планирање и урбанизам, Немањина 22-26, 11000 Београд.  Примедбе могу бити, као прилог, достављене и електронском поштом на e-mail pprs@mgsi.gov.rs.

Место, време, начин и поступак одржавања ЈАВНЕ СЕДНИЦЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЈАВНИ УВИД биће накнадно утврђени у складу са епидемиолошком ситуацијом у Републици Србији.

Комплет материјала који се излажу на јавни увид, као и додатне информације, биће доступне заинтересованима на интернет презентацији надлежног министарства од почетка одржавања јавног увида на https://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti-list/137/180.

image_pdfimage_print