Пета конференција Националне асоцијације Чистоћа Србије – ASWA на Сребром језеру

Пета конференција Националне асоцијације Чистоћа Србије – ASWA одржаће се од 20. до 22. септембра 2017. године на Сребрном језеру, у хотелу “Данубиа Парк”. Првог дана радног дела Конференције, у четвртак, 21. септембра, учесницима ће се обратити министар заштите животне средине, Горан Триван.
 
Циљ конференције је да анализира проблеме са којима се комунална предузећа, задужена за одржавање хигијене и уклањање отпада, сусрећу као и да постави нове стандарде у овој области. Основна идеја удружења ASWA јесте професионализација запослених у чистоћама, подизање знања о савременим технологијама прераде отпада на виши ниво, као и помоћ члановима Асоцијације у решавању проблема са којима се сусрећу.  Национална асоцијација чистоћа Србије основана је 2015. са акцентом на област управljања отпадом.
image_pdfimage_print

У току радови на изградњи и рестаурацији у општини Велико Градиште

У општини Велико Градиште граде се нови и реновирају старији објекти па је председник, Драган Милић, данас са сарадницима обишао веће инвестиционе радове.

На Средњој школи у Великом Градишту у току су радови на реновирању фасаде старог дела, саграђеног још  1929. године. Средства за реновирање обезбедили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја у висини од 2.500.000 и општина Велико Градиште 1.498.392 динара. Комплетан завршетак радова очекује се до краја октобра ове године.

И зграда Народне библиотеке “Вук Караџић“ добиће ускоро нови изглед. На згради са почетка 20. века, у току је замена дотрајалих прозора и врата. Нова фасадна столарија обезбедиће потпуну заштиту овог простора у складу са наменом објекта док радове надзире Завод за заштиту споменика културе из Смедерева па нова столарија задовољава и овај критеријум. Вредност радова је 1.666.666 динара без ПДВ-а, а средства су обезбеђена из буџета општине Велико Градиште.

У Раму се настављају интензивно радови на тврђави које финасира Турска агенција TIKA. У току је рестаурација куле број два док се на кули број три завршавају зупци. Зупци на кули број четири су већ урађени па је овај део добио свој првобитни, оригинални изглед. Претходне недеље, представници фирми надзора, извођача, TIKA-е и општине Велико Градиште одржали су у Раму састанак на којем су разматрали три кључна питања за даљу рестаурацију – боју фуга, распоред зубаца на зивовима и питање дренаже атмосферских вода из тврђаве. Како су и ове појединости утаначене, радови ће бити настављени докле то временске прилике буду дозвољавање, а  очекује се да се до краја грађевинске сезоне зарши више од 60 посто планираних радова.

У току је и извођење радова на првој и другој фази гасификације у Курјачу, Мајиловцу, Ђуракову, Поповцу и Сиракову у дужини од 25 километара. У Курјачу су радови при крају док су у Сиракову, које су посетили челници општине, већ завршени. Остала насеља гасовод ће добити до краја грађевинске сезоне.  У Чешљевој Бари се тренутно полажу челичне цеви којима се гас спроводи до Великог Градишта, а ово место је, уједно, и чвориште за мрежу кроз општину Велико Градиште. 

У Средњеву су настављени радови на изградњи дела нове, централне школе ОШ „Миша Живановић“  док се у  Царевцу ради проширење подручне школе.  Изградња нове школе у Средњеву започета је још деведесетих година, али су, због недостатка средстава, радови прекидани неколико пута. Ове године обезбеђена су додатна средства од Министарства просвете, науке и технолошког развоја у износу од 12.000.000 динара и општине Велико Градиште од 1.482.482 динара која су опредељена за завршетак фискултурне сале како би се деци обезбедили квалитетни часови физичког васпитања. Поред сале, биће урађени и пратећи делови – водовод и канализација као и керамичарски радови и санитарни чвор. У Школи очекују да ће све бити завршено на време, до почетка новембра.

Истовремено, у Царевцу је у току друга фаза изградње котларнице и проширења дечјег вртића. Око 20 најмлађих полазника, због недостатка простора, вртић похађа послеподне, а већ почетком наредног месеца моћи ће да крену у јутарњу смену, у новој учионици.  Средства за наставак ових радова, у висини од 969.291 динара, обезбеђена су из буџета општине Велико Градиште.

И у Чешљевој Бари приводе се крају радови на цркви Свете Тројице па ће, како је уговором и предвиђено, прва фаза бити завршена до краја септембра. Пре почетка зиме, биће завршена спољашњост и груби грађевински радови те постављени бакарни кров и ограда, а наставак се очекује на пролеће када би требало да се ради и унутрашњост цркве. Радови су започети прошле године, а завршетак је планиран крајем септембра наредне године. Изградњу финансирају Месна заједница и грађани Чешљеве Баре који су, већином, на раду у иностранству, уз подршку општине Велико Градиште у износу од 1.900.000 динара.

Поред цркве, у Чешљевој Бари ускоро почиње и замена дела дотрајалог крова на згради Дома кулутре. Вредност радова, које финансира општина Велико Градиште, је 250.176 динара док је део материјала обезбедила Месна заједница.

 

image_pdfimage_print

“Сачувајмо од заборава“ за очување традиције на селу

Удружење жена “Тополовчанке“ из Тополовника код Великог Градишта организује, у суботу 30. септембра, прву манифестацију “Сачувајмо од заборава“ посвећену очувању традиције и културе овог краја.

Програм ће почети у 11 сати кувањем свадбарског купуса, а вредне женске руке припремиће разноврсне домаће ђаконије. Тако ће награде припасти онима које припреме најлешшу слану и слатку питу, најбоље слано јело, најукуснији колач, најбољу погачу, најукуснију штрудлу, а наградиће ће се и маштовитост па ће се бирати најлепши и највеселији штанд. Организатори су осмислили занимљиве такмичарске категорије па ће се бирати и најтрадиционалнији штанд, најмлађа и најстарија домаћица као и најстарији народни ручни рад.

Свечано отварање манифестације предвиђено је за 14 сати када сви штандови буду постављени и спремни. Посетиоце очекује и културно-уметнички програм док жири и такмичари буду вредно обављали свој посао, а у 16 часова знаће се и победници ове занимљиве манифестације. Дружење је планирано у парку, центру села, док ће се у случају кише такмичари сместити у Дому културе.

На манифестацију се могу пријавити сви – од удружења жена, ловачких удружења до креативних и умешних појединаца. Десетак удружена жена из читаве Србије већ је најавило своје учешће, а пријаве се могу доставити до 27. септембра путем телефона бр. 062/1731399.

Удружење “Тополовчанке“ прво је удружење жена са територије општине Велико Градиште, основано 2015. године. Активно је петнаетак “Тополовчанки“, али очекују да им се прикључе и млађе мештанке.

ПРОГРАМ

10,30-11,00 Долазак такмичара
11,00-14,00 Кување купуса
11,00-12,00 Уређивање штандова
14,00-14,30 Свечано отварање манифестације
14,30-15,30 Културни програм, обилазак штандова и рад жирија
15,30-16,00 Бодовање
16,00 Проглашење победника
image_pdfimage_print

ПОМОЗИМО ДА ЛЕНА ЖИВИ: 10 ОДЛУЧУЈУЋИХ ДАНА!

СПАСИМО МАЛУ ЛЕНУ – САМО 10 ДАНА ДО НАЈГОРЕГ МОГУЋЕГ ИСХОДА!

Лена Цветковић рођена је 3.11.2011. године. Свој 4. и 5.рођендан провела је у болници.

Лена болује од Јуингов саркома, тумора костију са великим метастазама на плућима, који су велика претња да је у јако кратком временском периоду угуше. Од 2015. године ова мала девојчица је имала 30 хемо терапија и 50 зрачења.

Клилника Iatropolis у Атини нуди могућност излечења. Али, радио хирургија, односно сајбер нож кошта 24.000 евра.

ПОМОЗИМО ДА ДОЧЕКА СЕДМИ И СВЕ ОСТАЛЕ РОЂЕНДАНЕ…

МОЛИМО СВЕ КОЈИ МОГУ ДА СВОЈ ДОПРИНОС УПЛАТЕ НА ЖИРО РАЧУН ЛЕНИНЕ МАМЕ, ТИЈАНЕ ЦВЕТКОВИЋ.

ЖИРО РАЧУН
205-9001020009224-93

SWIFT : KOBBRSBG
IBAN: RS35205903102445484983

 

image_pdfimage_print

“Артефакт 2“ окупио љубитеље уметности у Великом Градишту

У галерији Народног музеја у Великом Градишту, у среду 13. септембра, отворена је друга Међународна ликовна изложба “Артефакт“ у присуству бројних љубитеља уметности.

“Изгубљена примарна веза са светом и остављање сведочанства (артефакт-а) о обнављању те везе је основна идеја ове друге по реду међународне ликовне колоније у Великом Градишту. Оплеменити простор у коме живимо, са идејама људи из целога света јесте подухват који је и храбар и наизглед немогућ, али колико је простора где ми нисмо били и нећемо никада бити, толико је сваки долазак уметника из света у нашу средину, добитак за све нас. Тешко је наћи адекватан одговор у годинама разарања која су иза нас, али стварање артефаката као оставштине за будућност је више него одличан одговор.“, рекао је у уводном обраћању директор Народног музеја, мр Драган Богичић. “То је основна идеја ове изложбе која се већ други пут одржава у Великом Градишту, неки раскорак између нечега што је у прошлости. Ми данас стварамо артефакте који би у будућности требали да тек буду прекрштени у артефакт.“.

Присутнима се обратио и представник “Focus Europa“, Јари Васингер, из Чешке, представивши своја дела.

“Заиста волим овај град, свим срцем. Имате једну од ретких прилика, ова поставка је први пут у великом Градшту, не знам да ли ће негде да путује. Један део је био у градској галерији у Пожаревцу, белоруских сликара, а већи део сам сачувала за Велико Градиште. Сви ћемо се заиста потрудити да Велико градиште буде град љубави, разумевања, културе, спорта и уметности“, рекла је председница УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца, Снежана Милошевић, свечано отворивши изложбу. Она је, овом приликом , представила и новоосновано Удружење “Палета Ђуре Јакшића“, посвећено дечјем стваралаштву.

На изложби коју је организовао Народни музеј Велико Градиште, са суорганизаторима УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца и удружење “Focus Europa“ из Neudrossenfeld-а (Немачка), под покровитељством општине Велико Градиште,  излагало је 20 уметника из разних земаља, међу којима и Јужне Кореје, Авганистана, Републике Башкирије, Израела, Литваније, Белорусије…

Поставка “Артефакта“ биће изложена до краја септембра па је Народни музеј и овог месеца незаобилазна дестинација у Великом Градишту.

КАТАЛОГ

image_pdfimage_print

У Великом Градишту одржан Караван “Дух младости“ посвећен дуалном образовању

У спортској хали у Великом Градишту, у недељу 17. септембра, одржан је Караван “Дух младости“. Караван је одржан у оквиру пројекта који има за циљ промовисање националног модела дуалног и предузетничког образовања и едукацију о значају дуалног образовања за Србију, у организацији Омладинске организације “Spirit of youth“, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уз подршку општине Велико Градиште.

Посетиоци су имали прилику да на лицу места чују детаљне информације о дуалном образовању, о будућој сарадњи школа и привреде у Великом Градишту, као и о значају ове везе како би млади људи завршавали школу са високим компетенцијама и били цењени на тржишту рада. Методологија националног модела треба да обезбеди смањење стопе незапослености код младих као и могућност покретања сопственог бизнса и наставка универзитетског школовања.

Владимир Џамић, држани секретар Министраства просвете, науке и технолошког развоја истакао је да је један од стратешких приоритета Владе Србије омогућавање ученицима који су средњу школу завршили по дуалном моделу образовања проходност на високе школе и универзитете. „Читава идеја коју имамо у оквиру ресорног министарства јесте да кроз овај Караван „Дух младости“ , који обухвата до сада већ 35 градова широм Србије, пошаљемо јасну поруку да су млади приоритет Владе Србије, да читава политика Владе јесте усмерена за младе и према младима. Такође, изузетна нам је част и задовољство да обиђемо читаву Србију и да на неки начин пошаљемо јасну поруку да је образовање шанса која омогућава равномерни регионални развој у нашој држави“, поручио је Џамић.

Помоћница министра за стратешко планирање, Габријела Грујић, објаснила је да ће Национални модел дуалног и предузетничког образовања пружити младима могућност да изаберу нови пут који ће им омогућити  јачи и снажнији квалитет знања. „За ваше место је најважније што имате тако близу дивно Сребрно језеро. Туризам је грана у којој би требало, у наредном периоду, уз нашу подршку, да одабрете свој пут у образовању. Туристички техничар, конобар и кувар управо су занимања која су врло актуелна у овом месту. Наш је задатак да у наредној школској години модернизујемо ове профиле и уведемо вас у нови модел дуалног и предузетничког образовања. Важно је да вам кажемо да ћете одмах након средње школе имати могућност да се у вашем дивном месту, вашим хотелима запослите, и да ако желите да наставите своје школовање“, истакла је Грујић.

Присутнима се обратила и директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије, Мирјана Ковачевић, која је рекла да је циљ укључити што више привредника у пројекат дуалног образовања. „Нема развоја привреде и уопште друштвеног развоја без образовања кадрова, а најбоље образовање кадрови, тј. ђаци могу стећи уколико током свог формалног образовања добију могућност да теоретско знање проверавају у пракси. Наш циљ јесте да информишемо све оне привреднике, који се још увек нису прикључили развоју дуалног образовања, да што пре то учине и да омогуће младим људима да се школују за занимања за која ће наћи лако запослење и да развију предузетнички дух, предузетничке способности и можда релативно брзо по завршетку школовања оснују своју фирму“, рекла је Ковачевић.

Караван је отворио председник општине Драган Милић које је изразио задовољство што је Караван дошао у Велико Градиште. „Ово је изванредна прилика да се споје привреда и знање и ми смо, када смо се определили за развој туризма, отворили у средњој школи одељења конобар, кувар и туристички техничар. То треба спојити, учење у школи и оно што је пракса, да та деца имају сутра своје занимање. “, рекао је Милић, напоменувши да општина обезбеђује квалитетна учила за школе те додељује признања и награде најуспешнијима, а студенти из Великог Градишта налазе се међу првих десет на неким еминентним државним факултетима.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио регионални директор Стефан Јовановић  који је изразио задовољство што су млади из Великог Градишта изабрали да буду део дуалног образовања.

„Организација “Spirit of youth”  је препознатљива по 22 пројекта са многобројним активностима, међу којима је и овај Караван. Веома ми је драго што су млади препознали значај дуалног образовања и онога што радимо. У будућности се надам даљој успешној сарадњи са Министарством просвете, као и Привредном комором Србије“, рекао је Јовановић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања.

Директорка Сектора за едукацију ПКС, Мирјана Ковачевић, истакла је да је улога Привредне коморе да помогне привредним друштвима која су већ препознала значај и потребу и дала иницијатву да се уведе дуално образовање, да ради са инструкторима из привредних друштава, да сарађује са школама у циљу обезбеђења квалитета. Она је рекла и да је већ организовано за 19 профила у Србији, где се примењује дуално образовање, као и за места, попут Великог Градишта, где постоји интерес, али није још дошло до сарадње привреде и школа.

Помоћница министра, Габријела Грујић, напоменула је да је потребно да млади људи преузму водећу улогу и да ће кроз овај модел оснажити привреду и остати у Великом Градишту. “Новина је развити истраживачки фактор још од основне школе.“, најавила је.

“Реформа у образовању мора трајати заувек. Систем и друштво се мењају.“, рекао је државни секретар, Владимир Џамић, нагласивши да без синергије привреде и образовних институција неће бити могуће остварити економске резултате на националном нивоу и омогућити деци да своју будућност граде у Србији.

Директор Средње школе, Зоран Ташић, истакао је да Средња школа већ ради по неком моделу дуалног образовања, кроз праксу, те да су постојећи профили уведени, пре свега, због потреба локалне самоуправе Велико Градиште и Голубац. Он је напоменуо да се, приликом анкетирања привредника, показало да нема разумевања за овај вид сарадње са претпоставком да је главни разлог неинформисаност. Такође, апеловао је на ПКС да покрене привредне субјекте.

Ове речи потврдила је директорка Сектора за едукацију, додавши да дуално образовање, за аразлику од праксе, намеће обавезу привредним субјектима тако што ће обезбедити инструкторе малој групи полазника, а предвиђа и накнаду у износу од 70 посто минималне цене рада по сату проведеном на раду. Најављено је и да ће ускоро бити организовани скупови као и индивидуалне псоете привредницима ради сагледавања потреба.

Директор Основне школе “Иво Лола Рибар“, Драган Мандић, укључио се у дискусију са констатацијом да Комисија за прифесионалну оријентацију упознаје полазнике завршних разреда и њихове родитеље са свим школама у региону као и образовним профилима у Србији.

“Ми смо проценили да је инвестиција у образовање најбоља инвестиција и тако се понашамо и у општинском буджету“, рекао је председник општине, Драган Милић, изневши предлог да преседници удружења и ПКС дају по члана Општинског већа или школског одбора како би утицали на политику школе и општине. Обавезавши се да разговара са привредницима како би их ближе информисао, он је предложио и да Национална служба за запошљавање финансира део накнаде ђацима како би се стимулисали мали привредници.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, полигону, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи. За сада, Велико Градиште води са највећим бројем згибова – 13.454!

image_pdfimage_print

Оглас о јавном надметању за отуђење (продају) неизграђеног грађевинског земљишта у јавној својини општине Велико Градиште

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

ОПШТИНСКА УПРАВА

Број: 464-348/2017-01-2

Датум: 18.09.2017 године

ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 

На основу члана 99. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС“, бр. 72/09,81/019,64/10-Одлука УС РС, 24/11, 42/14-Одлука УС РС, 50/13-ОДлука УС РС, 98/13-Одлука УС РС, 132/14 и 145/14) и члана 19. а у складу са чланом 11. Одлуке о грађевинском земљишту („Службени гласник општине Велико Градиште“, бр. 33/2016), а у складу са  Одлуком бр. 464-348/2017-01-2    од  18.09.2017  године Председника општине Велико Градиште,

Одељење за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове Општинске управе Општине Велико Градиште, о б ј а в љ у ј е

 

ОГЛАС

О ЈАВНОМ НАДМЕТАЊУ

ЗА ОТУЂЕЊЕ (ПРОДАЈУ) НЕИЗГРАЂЕНОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 

I. 

Општина Велико Градиште, даје у циљу отуђења (продаје), заинтересованим физичким  лицима, неизграђено грађевинско земљиште у јавној својини, власништво општине Велико Градиште , следећу парцелу и то:

– Кат. парц. бр. 4611 шума 4 класе, градско-грађевинско земљиште ван  граница градског  грађевинског  земљишта, површине од 1097 м2, уписана у Лист непокретности бр.1212 К.О. Велико Градиште.

II. 

Трошкове комуналног уређења и опремања парцеле сноси будући купац.

Купац преузима грађевинско земљиште у виђеном стању без обавезе продавца да изведе било какве радове на уређењу земљишта као и обавезе да изврши омеђавање или чишћење терена.

III.

Почетна цена за предмет надметања укупно износи 323 280,00 рсд  по средњем званичном курсу НБС на дан плаћања.

Лицитациони корак износи најмање  500,00 рсд .

IV.

Понуђени износ купопродајне цене купац је дужан да уплати унапред, а у складу са Одлуком о грађевинском земљишту („Службени гласник општине Велико Градиште“, бр. 33/2016) под претњом пропуштања.

Ближи услови који се тичу плаћања непокретности биће дефинисани Уговором.

V.

Јавно надметање одржаће се ако истом присуствује најмање један понуђач лично или преко овлашћеног пуномоћника, дана 19.10.2017 године са почетком у 10:00 часова у канцеларији бр 4.Општинске Управе Општине  Велико  Градиште општине Велико Градиште.

Сматра се да је јавно надметање успело и ако истом приступи само један понуђач и прихвати почетну цену за предмет надметања као купопродајну цену с тим да уколико не прихвати купопродајну цену губи право на враћање депозита.

У случају немогућности да се надметање одржи на горе наведеном месту учесници ће о томе бити обавештени на пригодан начин.

VI. 

Право учешћа на надметању имају   физичка лица, која до почетка надметања уплате депозит у висини од 10% од почетне цене и испуњававају услове прописане овим огласом.

Благовременом се сматра пријава пристигла у Писарницу Општинске управе Општине Велико Градиште до дана 18.10.2017 године до 10:00 часова, без обзира на начин достављања.

VII.

Пријава за учешће у поступку јавног надматања доставља се у затвореној коверти са видљивом назнаком на који се Оглас односи и ко је подносилац пријаве.

Пријава мора да садржи:

 1. За физичко лице – име и презиме, адреса, број личне карте, матични број, број телефона, потписана а ако је подносилац пријаве предузетник пријава садржи и извод из регистра надлежног органа потврда о пореском идентификационом броју а потпис на пријави мора бити оверен печатом.

Уз пријаву се мора доставити изјава подносиоца пријаве да прихвата све услове из јавног огласа, да је упознат са фактичким стањем парцеле на терену и да нема примедбе на предмет надметања.

У случају да подносиоца пријаве заступа пуномоћник, пуномоћје за заступање мора бити специјално и судски оверено.

Пријава је непотпуна ако не садржи све што је прописано ако нису приложене све исправе како је то предвиђеноовим огласом, односно ако не садржи све податке који су предвиђени овим огласом, или ако подаци дати супротно објављеном огласу.

Подносиоци неблаговремене, односно непотпуне пријаве неће моћи да учествују у поступку јавног надметања.

VIII.

По завршеном надметању, рок за закључивае Уговора и начин плаћања накнаде као и последице пропуштања биће уређене актом о додели земљишта.

IX.

Кауција-депозит плаћа се на жиро-рачун број: 840-0961804-78, Општинске управе Општине Велико Градиште.

Девизни износ плаћа се у динарској противвредности по средњем званичном курсу НБС на дан плаћања. 

X.

Свим понуђачима, осим најповољнијем, уплаћени депозит ће се вратити након јавног надметања.

Најповољнијем понуђачу уплаћени депозит ће бити урачунат у укупну цену а у случају да најповољнији понуђач одустане од своје понуде, депозит му неће бити враћен.

XI.

У случају да будући купац не уплати излицитирану цену у складу са тачком 4. овог Огласа или не плати понуђену купопродајну цену, отуђено грађевинско земљиште биће му изузето сагласно члановима 38. Одлуке о грађевинском земљишту („Службени гласник општине Велико Градиште“, бр. 33/2016) а уложена средства враћена тек по отуђењу предметног земљишта другом заинтересованом понуђачу и његовом плаћању општини уз одбитак трошкова депозита и других трошкова које је општина ко власник имала за оглашавање и припрему огласа.

XII.

Ближи услови који се тичу јавног надметања могу се добити позивом на телефон: 012/662-588 или лично у просторијама имовинско-правне службе Општине Велико Градиште, соба бр.12, приземље.

НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ
Сузана  Ђорђевић,дипл.правник

image_pdfimage_print

Сазив 12. седнице Скупштине општине – 22.09.2017.

На основу члана 61. и 62. Пословника Скупштине општине Велико Градиште (“Службени гласник општине Велико Градиште“, број 6/2017),

САЗИВАМ

12. СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

ЗА 22. СЕПТЕМБАР 2017. ГОДИНЕ (ПЕТАК)

 

Седница Скупштине општине Велико Градиште одржаће се у великој сали Скупштине општине, са почетком у 10,00 часова.

За ову седницу предлажем следећи 

Д  Н  Е  В  Н  И      Р  Е  Д

 1. Предлог Одлуке о утврђивању максималног броја запослених у општини Велико Градиште за 2017. годину,
 2. Предлог Одлуке о водоводу и канализацији,
 3. ПредлогОдлуке о измени и допуни Одлуке о јавним паркиралиштима на територији општине Велико Градиште
 4. Предлог Одлуке о постављању плутајућих објеката на делу обале и водног простора на територији општине Велико Градиште,
 5. Предлог Плана места за постављање плутајућих објеката на делу обале и водног простора на територији општине Велико Градиште,
 6. Предлог Плана детаљне разраде Плана места за постављање плутајућих објеката на делу обале и водног простора на територији општине Велико Градиште за локације Л10 и Л11 Град 2
 7. Предлог Одлуке о прибављању непокретности у јавну својину општине Велико Градиште бестеретним правним послом,
 8. Предлог Одлуке о утврђивању назива улице,
 9. Предлог Решења о давању сагласности на Статут Туристичке организације општине Велико Градиште,
 10. Предлог Решења о давању сагласности на Статут Јавне установе „Спортски центар“ Велико Градиште,
 11. Предлог Решења о престанку мандата директора Туристичке организације општине Велико Градиште,
 12. Предлог Решења о именовању директора Туристичке организације општине Велико Градиште,
 13. Предлог Решења о престанку мандата директора Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац,
 14. Предлог Решења о именовању директора Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац,
 15. Предлог Решења о укидању својства јавног пута, (Дољашница, ул. Вељка Дугошевића),
 16. Предлог Решења о укидању својства јавног пута, (Печаница),
 17. Предлог Решења о укидању својства јавног пута, (Дољашница, ул. ЈНА),
 18. Предлог Решења о разрешењу и именовању члана Управног одбора Предшколске установе „Мајски цвет“ Велико Градиште. 

Број: 06-67/2017-01-1                                                                                                                                                                                                     

ПРЕДСЕДНИК
Скупштине општине Велико Градиште 

Браниславка Шуловић, с.р.

image_pdfimage_print

Придружите се Каравану “Дух младости“ у Великом Градишту

У градском парку у Великом Градишту, у недељу 17. септембра, одржаће се Караван “Дух младости“. Караван се одржава у оквиру пројекта који има за циљ  промовисање Националног модела дуалног и предузетничког образовања  и едукацију о значају дуалног образовања за Србију.  Организатор је “Spirit of youth“, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уз подршку општине Велико Градиште.

Од 17.00 до 21.00 час, посетиоци ће моћи да се упознају са бенефитима дуалног образовања, али и са потребама предузетника и компанија који привређују на територији општине.

Одмах након отварања манифестације, почеће Панел дискусија о дуалном образовању и предузетништву. На дискусији учествују државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Владимир Џамић, саветница министра за дуално образовање, Габријела Грујић, а испред Привредне коморе Србије говориће директорка Сектора за едукацију, Мирјана Ковачевић. Дискусији ће присуствовати и представници Средње школе Велико Градиште.

Главни циљ је промоција дуалног образовања и предузетништва. Слушаоци саме дискусије имаће могућност да поставе питања у вези са темом дискусије и да на иста добију одговоре.

Упоредо са дискусијом, биће одржан турнир у фудбалу и баскету са ученицима основношколског узраста. Од Згиб зоне Радија С ће, град или општина који највише згибова уради, добити реновирање дечјег игралишта или спортског терена.

Након панел дискусије одржаће се и квиз знања за ученике од првог до осмог разреда.

На Каравану ће излагати Туристичка организација општине Велико Градиште као и привредници који имају потребе за стручним кадром, односно одговарајућим образовним профилима.

image_pdfimage_print

На Сребрном језеру положен камен темељац за нову спортску халу

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, министар омладине и спорта, Вања Удовичић и председник општине Велико Градиште, Драган Милић, данас су, на Сребрном језеру, положили камен темељац за нову спортску халу.

Укупна процењена вредност хале је 126 милиона динара, а средства за прву фазу обезбедили су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и општина Велико Градиште.

Поред бројних постојећих спортских објеката, у склопу туристичко-рекреативног комплекса, биће изграђена модерна, вишенаменска спортска хала, површине 1.700 м2, капацитета око 200 места, у којој ће се играти кошарка, одбојка, рукомет и тенис. Хала ће моћи да задовољи и стандарде репрезентације па је Велико Градиште на сигурном путу да, поред кошаркашког, постане и одбојкашки центар Србије и региона. Уједно, овакав објекат затвореног типа допринеће и продужетку туристичке сезоне будући да тренинзи више неће зависити од временских прилика.

“За две и по године Министарство и Влада Србије уложили су овде 126 милиона динара, у кошаркашке терене, понтон за пристан, и у ову халу, и ту нећемо стати јер је ово потенцијал значајан за читав српски туризам. Имамо врло јасан програм који ћемо реализовати“, најавио је потпредседник Владе, Расим Љајић.

Он је истакао да су Дунав, Сребрно језеро, близина Београда, Темишвара и других већих градова нешто што морамо да искористимо како бисмо сваке године имали увећан промет као и да нема мањег места и већег броја спортских објеката и бољих услова за развој туризма.

“Желимо да ово постане озбиљан туристички центар Србије, да ово буде место где ће спортисти, не само из земље већ и читаве Европе долазити и припремати се. Ово ће бити центар ђачког и омладинског туризма и спорта.“, рекао је потпредседник Владе, додавши да ће општина у томе имати пуну подршку Владе, Министарства спорта, Министарства туризма и свих институција у Републици Србији.

Потпредседник Љајић је напоменуо и да је неопходно да општина, кроз формирање регионалне туристичке организације, удружи своје туристичке капацитете са околним општинама, пре свега са Пожаревцем, Голупцем и Кладовом,  како би овај регион постао један од мотора развоја у Србији.

“Сребрно језеро може да се подичи можда и најбољим кошаркашким теренима, опремљеним за професионалне и рекреативне спортисте, али и за спровођење наших кампова и за довођење спортиста из других земаља.“, рекао је министар Удовичић, истакавши да наши спортисти треба да остају у својој земљи, да не одлазе у иностранство на припреме и да данас можемо да конкуришемо, као са спортским резултатима, и у спортској инфраструктури те да спортистима из иностранства понудимо да на припреме долазе у Србију.

Министар Удовичић је најавио и проширење капацитета Националног веслачког центра на Сребрном језеру као и да је, поред спортског, потребно потенцирати и омладински туризам.

“Ми смо у Великом Градишту привилеговани Дунавом, Пеком и Сребрним језером, бисером туризма. Пре десет година су се овде појавили инвеститори, Силвер Лејк, и почео је препород овог краја. Акценат смо ставили на развој спортског туризма јер ово је град спорта, нити мање средине нити више спортиста.“, рекао је председник општине, Драган Милић.

Он је подсетио да је доласком Веслачког центра и велике помоћи Министарства омладине и спорта, доласком међународног шаховског турнира, а поготово доласком Милоша Теодосића и изградњом ТЕО4 кампа, општина знатно допринела развоју туризма те да је ове године, од спортских дешавања,  реализовано преко 25 хиљада пансион дана док преко 400 људи сада ради и живи од туризма.

“Пре два дана поставили смо тартан подлоге на кошаркашке терене, сада их је укупно четири. Данас започињемо радове за мултифункционалну спортску халу. За два дана долази екипа на преговоре за изградњу одбојкашког центра, а почели смо и разговоре са Фудбалским клубом “Селта“ из Вига да овде направе камп и школу фудбала.“, најавио је председник Милић, захваливши Влади Србије, потпредседнику Љајићу и министру Удовичићу на пруженој помоћи.

Овом приликом, потпредседник Владе, министар омладине и спорта и председник општине Велико Градиште обишли су Кошаркашки камп и Национални веслачки центар на Сребрном језеру.

Спорт је прославио Велико Градиште, створивши асове као што су Миодраг Митић, Владимир Трифуновић, Славица Ђукић, Боба Ковач, Радомир Величковић и многи други. Малу, бесплатну, школу одбојке на песку на Сребрном језеру водио је легендарни српски одбојкаш, Вања Грбић, а сада је уз нас и прослављени репрезентативац и олимпијац, Милош Теодосић. У прве две сезоне, у његовом кампу ТЕО4, уз врхунске тренере, тренирало је око 1.400 деце из разних земаља.

image_pdfimage_print