Записник са Јавне расправе о Нацрту буџета за 2019. годину

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ БУЏЕТА ЗА 2019. ГОДИНУ

31.10.2018.

Почетак у 12.15 часова

Уводна реч Слађан Марковић – заменик председника општине:

Поздравља учеснике и најављује присуство ученика средње школе. Наглашава да је овај начин израде буџета похваљена  од стране Сталне конференције градова и општина, најављује експерименталну израду два паралелна буџета, захваљује свима на залагању и учешћу при изради. Најављује да ће у наставку састанка Јелена Пантић, руководилац Одељења за финансије објаснити буџет формиран кроз 16 програма.

Јелена Пантић: захваљује се директорима школа  које су учествовале у креирању буџета за 2019. годину кроз радове ученика. Образлаже присутнима појмове из пројекције буџета за 2019. годину и позива присутне да се укључе у  одлучивање о буџету за 2019. годину, у дискусијији или попуњавањем анкетних листића.

Н. Петровић: Пита за могућност организовања бесплатне правне помоћи за одређену категорију становништва, центар за дневни боравак пензионера где би добијали подршку као и дневни центар за подршку особама са интелектуалним потешкоћама, са посебним акцентом на децу. Каже да има родитеља којима је потребан мали одмор у току дана. Пита за пројекат за геронтодомаћице и зашто то више не функционише у нашој општини. Осим тога наглашава да јој смета изглед фасада у главној улици и мисли да би то допринело бољем изгледу града као туристичког центра.  Похваљује асфалтиране улице и начин на који се одржава градски парк.

Наташа Јенић: Пита зашто се улица Жике Поповића заобилази, односно зашто није урађена канализација у целој улици већ је 200 м прескочено.

Новица Стојановић: Каже да су у сали присутни запослених у јавним предузећима и установама и да није забележено велико учешће грађана. Сматра да учешће треба да узму грађани који пуне буџет, сматра да је претходна расправа која је одржана у вечерњим сатима била боља варијанта. Сматра да је расправа у смислу испуњавања форме тај смисао испунила. Такође сматра да је крајње време да се на језеру организује служба спасавања, јер је људски живот највреднији.

Мирослав Миловановић: Као грађанин сматра да ће половина присутне деце да оде из земље и да средства треба уложити у пољопривреду где би та иста деца могла да пронађу себе, ангажовањем и сарадњом са ресорном министарством и земљорадничким задругама што је сада актуелно. У име комшија из улице пита шта је са две улице  које нису урбанистички решене  и без асфалта и канализације су.

Председник МЗ Печаница: Каже да је незамисливо да не постоји аутобуска линија која би долазила до села, да ли у виду аутобуса или комбија.

С. Марковић: Центар за социјално има правника, удружење пензионера може да аплицира за средства у буџету, за децу ћемо аплицирати и радимо на томе. Што се тиче фасада, тренутно тражимо од Републике 50 милиона динара са којима ћемо средити главну улицу по жељама грађана. Што се тиче улице Ж.Поповића остало је још 200 метара и упознат је са проблемом, биеће решено у 2019. години.

Јасмина Штрбац: Аплицирали смо за средства за цео мајур, али је Република одредила које де ће бити одрађен, тако да нисмо ми одлучивали о томе,  за 200 м који нису урађени предвиђена су средства из буџета за следећу годину

С. Марковић: што се тиче термина расправе, ми већ 20-так дана упућујемо позив за ову јавну расправу а ко није дошао могао је да попуни анкетни листић. Сви су позвани, то доказује и присуство представника МЗ Печаница, као и грађана из Макца и Курјача. Што се тиче службе спасавања превелика је водена површина коју треба покрити да би могла бити обезбеђена  при томе смо учинили све што је у нашој моћи  да се несреће са утапањем више не дешавају. Што се тиче аутобуса ми смо више пута покушавали да успоставимо линију, али је предузеће приватно и одлучује шта му је економски исплативо, о ово није било јер је данима било по једног или ни једног путника.

Ј.Пантић: Замолила бих присутне да ученици добију приоритет јер многи од њих путују. Ученици су ове године направили 34 пројекта од којих су два ушла у буџет за 2019. годину (чита све пројекте). Тимови чији пријекти су ушли у буџет ће добити скромне поклоне а за све учеснике радинице су обезбеђене мајице. Овом приликом ја им честитам.

Саша Вучић: Пита за осветљење помоћног терена за фудбал, као и за могућност да се полигон у парку преуреди као балон спортки терен.

Саша Бранковић: У градском парку завршени су радови за 2018. годину, на језеру је у току изградња затвореног објекта, такође и у вртићу- Сматрамо да је број затворених терена довољан.

Нада Петровић: Појашњава да питање фасада у главној улици није везано за пројекат, колико она зна, већ за друге видове уређења главне улице.

Јасмина Штрбац: Законом о становању је уређено како се финансира уређење фасада. Поготову где има више станара, проблем се решава преко кућног савета. Што се тиче геронтодомаћица, када Велико Градиште буде имало агенцију она може да аплицира и добије ангажовање за пружање  услуга.

Горан Вучић из Курјача: Мене занима улагање у културно-ументичка друштва, наш објекат је урушен па се тренутно пробе одржавају у основној школи у Мајиловцу.

Бранкица Макуљевић: Школа ће изаћи у сусрет у току зиме за потребе проба. Било би лепо да се следеће године и ученици наше школе укључе у процес израде буџета својим радовима.

Јасмина Штрбац: Проблем је што је рушење крова које се десило у јулу пријављено у октобру, па сада то може бити решено или ребалансом или да се предвиде средства за 2019. годину.

Ј. Пантић: у марту ће бити расписан конкурс за финансирање удружења где се додељују средства из буџета, уколико  вам буде требала помоћ око писања пројекта, јавите нам се.

Пошто више није било питања Јелена Пантић се захвалила свима на учешћу, позвала их да попуне анкетне листиће и предлоге пројеката и затворила јавну расправу.

Расправа завршена у 13.30 минута.

Записничар: Лепа Алексић

Јавна расправа о Нацрту буџета за 2019. годину

Радови ученика ОШ “Иво Лола Рибар“

image_pdfimage_print

Председник општине обишао радове на доградњи ПУ “Мајски цвет“

Две недеље по полагању камена темељца за доградњу спортске хале и нових просторија у Предшколској установи “Мајски цвет“ у Великом Градишту, председник општине, Драган Милић, обишао је са својим сарадницима започете радове.

Да се радови одвијају по предвиђеном плану уверио се на лицу места, у пратњи директорке ове установе, Славице Јанковић, и шефа градилишта. Доградња вртића обухватиће изградњу спортске хале за потребе вртића и доградњу још два одељења са пратећим пословним простором и мокрим чворовима чиме ће се капацитет овог објекта повећати за боравак још 30 малишана.

Средства за доградњу je, поред општине, обезбедио и Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику преко Програма за суфинасирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години.

 

image_pdfimage_print

Позоришна представа „Случај“ у Културном центру

У петак, 23. новембра, са почетком у 19,30 сати, на сцени Културног центра „Властимир Павловић Царевац“ одржаће се позоришна представа „СЛУЧАЈ“ коју ће извести глумци аматерског позоришта „Радоје Домановић“ из Раче Крагујевачке, у режији Дејана Цицмиловића.

Видимо се у позоришту!!!

КЦ „Властимир Павловић Царевац“

 

image_pdfimage_print

15. новембар рок за уплату обавезе за четврти квартал локалних јавних прихода за 2018. годину

Одељење локалне пореске администрације обавештава пореске обвезнике – физичка лица, предузетнике и правна лица да је 15.11.2018. године рок за уплату обавезе за четврти квартал локалних јавних прихода за 2018. годину.

Редовним и благовременим измиривањем обавеза, обвезници избегавају обрачун и наплату законом прописане камате због кашњења у плаћању.

Руководилац ОЛПА
Горан Костић

image_pdfimage_print

Драгану Милићу уручено престижно признање 7. Дунавскоg бизнис форумa

На 7. Дунавском бизнис форуму, отвореном 13. новембра у Новом Саду, председник општине Велико Градиште, Драган Милић, примио је престижно признање “Дунавски цвет“ за ангажман на унапређењу  регионалне сарадње у Подунављу.

У раду Форума, посвећеном Дунавској стратегији и улози бизниса у њеној имплементацији, учествују водеће личности из области бизниса, науке, културе и медија, као и представници политике, дипломатије и јавног живота из 14 земаља Подунавља и региона – Немачке, Аустрије, Чешке, Слоивачке, Мађарске, Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Румуније, Бугарске, Молдавије, Украјине и Србије. На Пленарној седници, овом приликом су, лидерима у развоју уручена признања “Дунавски цвет“.

Овај значајан регионални скуп окупио је 600 учесника, а како се чуло у уводном обраћању експерта за еворпске политике и процес проширења ЕУ, Закеријаха Смајића, циљ је, између осталог, и да се слабијима помаже и да се они изједначе са бољима. Уједно, истакнут је велики значај извршног директора Дунавског бизнис форума, Владе Маркановића, који је међу реткима препознао потенцијал Дунава и читавог региона.

Мега пројекат Европске уније, према којој је и Србија стратешки опредељена, представио је Радован Пејановић, председник програмског одбора 7. Дунавског бизнис форума и нагласио значај израде свеобухватне стратегије за развој подунавског региона и његов економски, политички, геополитички , еколошки, научнообразовни и културни аспект.Он је, такође, истакао да су транспорт и логистика велика шанса Србије.

Председник скупштине Привредне коморе Србије, Милош Ненезић, нагласио је да пројекат обухвата 14 земаља – 10 кроз које протиче Дунав и четири социо-економски везане за њега. Он је додао и да Дунав пролази кроз највећи број земаља по чему је на првом месту на свету, а од 588 километара који протичу кроз Србију, наше учешће је недовољно. Ненезић је нагласио и да је потребно да се укључимо преко носиоца пројеката како бисмо омогућили омладини да ради овде те да ће побољшање привредне сарадње са земљама у региону довести и до бољег животног стандарда.

“Нeопходно је наћи механизам да се свему приступио на интегрисани начин.“, навео је др Мирослав Весковић, координатор за научну подршку  у оквиру Дунавске стратегије у Бриселу, говорећи о међусекторском приступу кроз изградњу индивидуалних и институционалних капацитета. Он је као битне одреднице стратегије навео секторски развој, развој капацитета, мултидисциплинарност и власништво региона за заједништвом институција и грађана.

О значају коридора “Исток“ за Србију и регион говорио је Ненад Чоловић, захваливши се председнику општине Велико Градиште који је подржао овај пројекат.

Један од најуспешнијих Срба из Темишвара, истакнути привредник и власник више фирми  који већ деценијама помаже развоју привредне сарадње између Румуније и Србије, Јавор Радованковић, акценат је ставио на незаобилазну улогу радника и инвеститора: “Битни су људи, друго је све прича и теорија!“ што је био и један од закључака седнице. “Најважније је повезивање цивилног и јавног сектора, а овај форум је пример.“, рекао је Радованковић.

Седми Дунавски бизнис форум одржава се 13. и 14. новембра на Новосадском сајму и Привредној комори Војводине, организатори су Медиа Инвент, Институт европских региона из Салзбурга и Привредна комора Војводине.

image_pdfimage_print

Радно време поводом државног празника „Дан примирја у Првом светском рату“

Поводом обележавања државног празника „Дан примирја у Првом светском рату“, органи општине Велико Градиште неће радити у понедељак, 12. новембра.

image_pdfimage_print

У Великом Градишту организовано прво инклузивно дружење деце са развојним сметњама и инвалидитетом

У недељу, 04. новембра, Хуманитарна организација „Србија великог срца“организовала је прво инклузивно дружење деце са развојним сметњама и инвалидитетом у градском парку у Великом Градишту.

Осим ове деце и њихових здравих вршњака, окупили су се и њихови родитељи, пријатељи, васпитачи и дефектолози, као и представници општине и Центра за социјални рад Велико Градиште и Голубац.

Хуманитарна организација за регионалну подршку особама са инвалидитетом „Србија великог срца“, уз спровођење програма „Изнајмљивачи великог срца“ као подршке деци и одраслим особама са инвалидитетом и њиховим породицама на простору бивше Југославије, наставља борбу за квалитетнији живот особа са инвалидитетом и социјално угрожених и маргинализованих особа и на локалном нивоу.

Плакета за подвиг године Вечерњих новости, као и Повеља “Капетан Миша Анастасијевић“ коју је председница „Србије великог срца“, Јелена Марковић, добила ове године, обавезала их је да створе први инклузивни град у региону и искористе потенцијале и оријентисаност општине ка развоју туризма.

Уз развој спортских програма, заједничког пројекта са Спортским савезом Велико Градиште, поштујући историјску традицију спорта у Великом Градишт, најављен је и први тренинг за децу са развојним сметњама за недељу, 11.новембра, у спортској хали Средње школе „Милоје Васић“. Тренинзи ће бити организовани сваке суботе и недеље у термину од 16 до 17 часова и очекује се укључивање спортских радника као и волонтера који се активно баве спортом. Коначни циљ је стварање регионалног спортског центра и кампова у општини Велико Градиште.

У све програмске активности биће укључена и здрава популација, па је тиме ова организација јединствена јер је увек обележена инклузијом и друштвеном одговорношћу појединаца и институција.

image_pdfimage_print

Шест улица у Љубињу добило нови асфалт

У општини Велико Градиште радови на путној инфраструктури не јењавају све док временски услови дозвољавају па су мештани села Љубиње протеклих дана добили нови асфалт у чак шест улица.

Учешћем грађана и општине асфалтирано је укупно око 2.150 метара пута, а укупна вредност инвестиције износи 12.349.812 динара.

Радове је,  у присуству представника Месне заједнице овог села, обишао председник општине, Драган Милић, са сарадником за комуналне делатности, Бобаном Јовановићем.

 

image_pdfimage_print

Ускоро завршетак радова на цевоводу Конглавица-Кумане-Тополовник

Радови на изградњи магистралног потисног цевовода Конглавица-Кумане-Тополовник, који у фази 2 обухватају изградњу цевовода од секционог шахта ШВВ 2 до одвојка за село Кумане, у дужини од 1.804,48 метара, и деоницу магистралног цевовода од  Т61 до  Т75W одвојка за село Тополовник, у дужини од 1.006,00 метара, теку по плану и улазе у завршну фазу.

Овим радовима приступило се по завршетку водоизворишта “Острово“ и део су пројекта водоснабдевања који ће обухватити сва насеља стишког краја до Рама.

Локацију је јуче обишао председник општине, Драган Милић, са својим сарадницима, будући да се завршетак ове фазе, вредности 19.497.471 динара без ПДВ-а, очекује већ крајем децембра.

У току је и израда пројекта превезивања секундарне водоводне мреже и магистралног водовода тако да се у пролеће наредне године очекује да почну радови на превезивању како би се Кумане и Тополовник снабдевали водом са водоизворишта Острово.

 

 

image_pdfimage_print

Пријемом обележен Дан ватрогасаца и просветних радника

У општини Велико Градиште данас је, заједничким пријемом, обележен Дан ватрогасаца и просветних радника. Тим поводом, председник општине, Драган Милић, уручио је награде најуспешнијим радницима у протеклој години.

Честитавши им празник, председник је истакао да су обе професије изузетно тешке и изразио захвалност свима који данас примају награде, али и онима који нису овде.

“Гледајући ваш посао, од вртића до средње школе, од једног детета од годину дана, направите човека.“, истакао је Драган Милић, обраћајући се просветним радницима. Он је рекао, такође, да општина заиста има чиме да се похвали будући да се улаже у просвету – од радова на новом објекту у Средњеву и подручном одељењу Школе у Царевцу, нове спортске хале и два нова доељења у Вртићу, тоалета и подова у Основној школи у Великом Градишту и фасаде на Средњој школи.

“Наш задатак је да деци обезбедимо квалитетну наставу.“, додао је председник, рекавши да је Основној школи у Мајиловцу, за Дан школе уручена нова “паметна“ табла као и да општина награђује ученике за постигнут успех и да ће то чинити и убудуће.

Да ватрогасцима није увек лепо као у филмовима, подсетио је председник Милић, рекавши да да је њихов посао изузуетно тежак, али и да никад није било теже него ове године. “Знам колико сте се ангажовали сви ви и колеге из Пожаревца, зато вам честитам и желим да имате што мање посла.“, рекао је, упутивши апел грађанима да буду пажљивији.

Награђени су просветни радници Весна Новковић, професор хемије и Дејан Милановић, професор физичког васпитања из Средње школе “Милоје Васић“, Данијела Марковић и Јованка Радуловић, наставнице разредне наставе из ОШ “Иво Лола Рибар“ у Великом Градишту, Горица Костић, професор разредне наставе, из ОШ “Миша Живановић“ Средњево, Наташа Николић, наставница разредне наставе из ОШ “Вук Караџић“ Мајиловац и васпитачица, Милена Ђуричић, из Предшколске установе “Мајски цвет“ док се као најбољи ватрогасац-спасилац ове године истакао Мирослав Мирковић из Ватрогасно-спасилачке јединице у Великом Градишту.

Овом приликом, најистакнутијим радницима подељене су пригодне новчане награде као признање за њихов рад и изузетан допринос заједници.

Свечаном пријему присуствовали су и директори истакнутих просветних радника те командант Ватрогасно-спасилачких јединица из Пожаревца и представници Општинског штаба за ванредне ситуације, председница Скупштине општине, заменик председника Скупштине општине, начелница Општинске управе и руководилац Одељења за друштвене делатности и заједничке послове.

image_pdfimage_print