1

Туристички водич

Добро дошли у Велико Градиште!


Сребрно језеро


Сребрно језеро се налази у Источној Србији и једно је од најпознатијих излетишта у земљи. До њега се долази Ђердапском магистралом (М25.1), а због близине Београду (115 km) и приступачности постало је веома популарно за туристе. Од Великог Градишта удаљено је 3 km.

Језеро је заправо речни рукавац Дунава, који је 1971. године у горњем току преграђен насипом, односно двема бранама, како би се приобаље Рамског рита заштитило од подземних вода. Површина језера је 4,5 km2, највећа ширина 0,3 km и дужина 14 km, а по врсти припада групи вештачких језера.

У поподневним сатима, када сунце почиње да залази за Карпате, мноштво сунчевих зрака чини да језеро има сребрни одсјај по чему је и добило назив.

Захваљујући снажним пумпама, у језеру је ниво воде нижи од нивоа Дунава и тако је обезбеђен сталан доток свеже воде. На свом подземном путу вода се филтрира кроз бројне пешчане дине што омогућава да буде чиста и бистра.

Сребрно језеро је језеро изузетне лепоте и од почетка је постало омиљено излетиште и окосница туризма у овом крају. Хладовина багремове шуме и добра клима чине да боравак на језеру сваком посетиоцу остане у лепом сећању. Шетном стазом уз обалу језера и Дунава, повезано је са Великим Градиштем све до ушћа Пека.

Језеро је богато рибом (сом, смуђ, шаран, амур, толстолбик…) и представља прави рај за риболовце. Помиње се у Гинисовој књизи рекорда јер је из њега извађен највећи шаран тежак око 44 kg.

Услови за спортове на води су идеални. На језеру се налазе и Национални веслачки центар за припрему репрезентације, Кошаркашки камп ТЕО4, Милоша Теодосића, тениски, бич волеј и ватерполо терени, а ускоро ће бити отворена и модерна спортска хала.

Понуду Сребрног језера чине и бројни хотели, пансиони и ресторани са рибљим и локалним специјалитетима, кафићи на обали језера, плаже, аква парк, два туристичка брода, марина и ауто-камп.

У непосредној близини језера, узводно Дунавом, смештени су прелепа Рамска тврђава и римско утврђење Ледерата, а из Банатске Паланке до Рама путници стижу дунавском скелом. Овим правцем пролази и европска бициклистичка стаза EuroVelo 6 према Голубачком граду. На путу до језера налази се брдо Горица са идеалним условима за параглајдинг док на овом делу ветровити Дунав нуди незаборавни кајтсурфинг и једрење.

Рамска тврђава


Манастир Нимник


Манастир Бајзаш


У близини можете да посетите :


Mapa 1

Mapa 2