Туристички водич

Добро дошли у Велико Градиште!


Овде можете пронаћи информације о:

Сребрно језеро


Сребрно језеро се налази у Источној Србији и до њега се долази Ђердапском магистралом (М25.1). Ово језеро једно је од најпознатијих излетишта у Србији.Језеро је заправо речни рукавац Дунава, који је 1971.године у горњем току преграђен насипом, односно двема бранама, како би се приобаље рамског рита заштитило од подземних вода.

Језеро има површину од 4,5 км2, највећа ширина 0,3 км и дужине 14км. По врсти језера припада групи вештачких језера. Удаљено је 3км од Великог Градишта, а због своје близине Београду (129км) и осталим градовима широм Србије постало је веома популарно за туристе и риболовце.

Богато је рибом(сом, смуђ, шаран, амур, толстолбик..) и представља прави рај за риболовце. Помиње се у Гинисовој књизи рекорда јер је из њега извађен највећи шаран тежак око 44кг.

Услови за спортове на води су идеални. Од 2012.године на језеру се налази и Национални веслачки центар који ће служити за припрему репрезентације.

У поподневним сатима, када сунце почиње да залази иза Карпата, мноштво сунчевих зрака чини да језеро има сребрни одсјај.По томе је и добило име ,,Сребрно“.

Захваљујући снажним пумпама, у језеру је ниво воде стално нижи од нивоа Дунава и тако је стално обезбеђен доток свеже воде.На свом подземном путу вода се филтрира кроз бројне пешчане дине што омогућава да буде беспрекорно чиста и бистра.

Сребрно језеро је језеро изузетне лепоте и од почетка је постало омиљено излетиште и окосница туризма у овом крају. Хладовина багремове шуме и добра клима чине да боравак на језеру сваком посетиоцу остане у лепом сећању.

Сазнајте више

 

Рамска тврђава


Манастир Нимник


Манастир БајзашMapa 1

Mapa 2