1

У априлу почиње пролећна акција изношења кабастог отпада

У Великом Градишту и на Сребрном језеру у априлу почиње редовна пролећна акција чишћења града током које грађани могу бесплатно избацити велики отпад из домаћинстава.

Могу се изнети дотрајали предмети, стари намештај, делови санитарне опреме, баштенски отпад и слично. Није дозвољено остављати отпадни грађевински материјал (шут)!

Молимо грађане да отпад уредно одложе поред контејнера или испред својих домова (баштенски отпад увезан или у кесама) и да га не износе изван назначеног термина.

ТЕРМИНИ ОДЛАГАЊА / ОДНОШЕЊА ОТПАДА
(недеља)

03. април
10. април
17. април

(до 12,00 часова)

Примереним одлагањем отпада из домаћинстава спречавамо стварање дивљих депонија и дајемо свој допринос заштити животне средине.
У априлу почиње пролећна акција изношења кабастог отпада

У Великом Градишту и на Сребрном језеру у априлу почиње редовна пролећна акција чишћења града током које грађани могу бесплатно избацити велики отпад из домаћинстава.

Могу се изнети дотрајали предмети, стари намештај, делови санитарне опреме, баштенски отпад и слично. Није дозвољено остављати отпадни грађевински материјал (шут)!

Молимо грађане да отпад уредно одложе поред контејнера или испред својих домова (баштенски отпад увезан или у кесама) и да га не износе изван назначеног термина.

ТЕРМИНИ ОДЛАГАЊА / ОДНОШЕЊА ОТПАДА
(недеља)

03. април
10. април
17. април

(до 12,00 часова)

Примереним одлагањем отпада из домаћинстава спречавамо стварање дивљих депонија и дајемо свој допринос заштити животне средине.
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПЛАНИРАНОМ ИСКЉУЧЕЊУ ВОДЕ ЗБОГ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ – УЛИЦА ВОЈВОДЕ ПУТНИКА

Обавештавамо кориснике градске водоводне мреже у насељу Велико Градиште, који се снабдевају водом у улици Војводе Путника ( део улице код Дома здравља ) да ће у току преподневних часова 28.11.2022. године ( понедељак ), у периоду од 9 до 12 часова, због реконструкције водоводне мреже привремено бити искључено водоснабдевање.

ЈКП Дунав ће настојати да прекид траје што краће и одмах по окончању радова наставиће се водоснабдевање.

Јавно комунално предузеће
„Дунав Велико Градиште“
Обавештење о извођењу гађања из пешадијског наоружања за децембар

Јединице Војске Србије изводиће гађање из пешадијског наоружања на Војном комплексу “Пескови“ (општина Велико Градиште), рејон села Кусиће, који захвата објекте: Коларница (тт 96,2) – Кошеви (тт 72,3) – Орнице – Доњи пескови  – Саднице – Топоље дана 06, 07, 08, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27. и 28.12.2022. године.

Забрањује се кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточних запрега у означеном простору у наведеним данима.

Полигонски – стрелишни простор у којем ће се изводити гађање биће обележен црвеним барјачићима и таблицама са натписом: “НЕ ИДИ ДАЉЕ – ГАЂА СЕ“ и обезбеђен стражарима.

У наведеним данима забрањен је бораквак у означеном простору и свако прикупљање и дирање нераспрснутих пројектила и њихових делова (опасно по живот).  При наиласку на такав пројектил свако лице је дужно да о томе одмах обавести најближе органе полиције или најближу команду Војске Србије (Команда ЦО КоВ или дежурни ВК “Пескови“).

Војска Србије неће сносити одговорност за несрећне случајеве који могу настати дирaњем нераспрснутих пројектила и њихових делова.

Све информације о реализацији гађања могу се добити у Команди ЦО КоВ у Пожаревцу или код управника Стрелишта у селу Кусиће. Контакт телефон 012/666-976.

Извор: Центар за обуку копнене војске Пожаревац
Обележене 42 године рада Предшколске установе „Мајски цвет“ Велико Градиште

Предшколска установа „Мајски цвет“ обележила је јуче 42 године успешног рада и постојања. Свечаности су присуствовали представници општине и институција, сарадници установа из локалног окружења, директори предшколских установа из региона, представници удружења васпитача, Савета родитеља, Управног одбора и сви сарадници са којима ова установа успешно сарађује.

Скупу се обратила директорка вртића Славица Јанковић, која је, уз добродошлицу гостима, представила резултате и изазове са којима се установа сусреће те добру сарадњу са локалном самоуправом и подршку коју сваке године добија.

Она је истакла учешће у пројекту „Разиграно родитељство“ који за циљ има развој и унапређење међусекторске сарадње и обуку практичара са циљем подршке породици и раном развоју у првих 1000 дана, укључујучи пренатални период.

“Поносни смо што је наша општина део овог пројекта који је на нивоу Србије добило 28 општина. Пројекат реализује УНИЦЕФ уз подршку Сталне конференције градова и општина.“.

Како је рекла, локална самоуправа сваке године издваја значајна средства за Предшколску установу.  У прилог томе говори и доградња централног објекта и проширивање постојећих капацитета како би се збринула сва деца.  У претходних 10 година, објекат у Великом Градишту је два пута проширен, захваљујући пројектима у које је била укључена општина.  Ове радне године установа је, захваљујући локалној самоуправи, добила соларне панеле па ускоро креће са производњим енергије како би се повећала енергетска ефикасност и испоштовале мере штедње.

Испред локалне самоуправе присутнима се обратио Владимир Штрбац, председник Скупштине општине, честитавши запосленима празник и истакавши да је ово најважнија установа на локалном нивоу јер брине о деци која су наша будућност.

Председник Скупштине је нагласио да ће општина, као и до сада, наставити да подржава развој установе и да улаже у најмлађе.

Овом приликом уручене су и јубиларне награде запосленима, али и самој директорки за четири деценије рада.

За пријатну атмосферу уз пригодан свечани програм, побринула су се, уз подршку запослених, и деца из старијих предшколских група.

Ову предшколску установу тренутно похађа  430 деце, смештене у 25 васпитних група. Од тог броја око 130 деце се налази у 10  група у сеоским срединама, док су остала деца распоређена у 15 група у објекту у Великом Градишту, у којем од 2020.године функционише и најмлађа јаслена група „Пахуљица“  за бебе узраста од 6 до 12 месеци.
Четвртина маратона на Рамској тврђави

У суботу, 26. новембра, на Рамској тврђави више од 200 учесника и учесница наступиће на трци са јединственом дистанцом – четвртина маратона. Ово је трећи пут како се одржава трка, а циљ је да се осим спорта истакне значај Рамског утврђења и Великог Градишта.

„Четвртина маратона Рамска тврђава“ представља посебан доживљај јер, осим неуобичајене дистанце, почиње и завршава се у средњовековној тврђави, а стаза се протеже уз саму обалу Дунава са прелепим погледом на саму тврђаву.

Ове као и прошле године пријавио се велики број атлетских и тркачких клубова али и љубитеља трчања, а наступаће у мушкој и женској категорији. Најбржима из обе категорије биће додељене медаље, а свим учесницима уручени посебно спремљени тркачки пакети.

Трку организује Спортски савез Велико Градиште уз помоћ општине и, већ други пут за редом, уз подршку пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

За више информација, молимо Вас контактирајте:

Душан Бановић, председник Спортског савеза Велико Градиште

Ненад Константиновић, менаџер на пројекту „ЕУ за културно наслеђе и туризам@
Обезбеђене садницe ружа и црвених шљива за грађане

Општина Велико Градиште je у циљу промоције здравих и еколошких навика и повећања зеленила у нашим насељима обезбедила 100 младих садница црвених шљива и 100 садница ружа.

Овом приликом позивамо грађане да у уторак 29. новембра, од 11 до 13 сати, посетите градски парки преузмете своју садницу.

Црвена шљива је листопадна декоративна дрвенаста биљка са јестивим плодовима. Може да порасте и до 8 m висине и 5 m ширине. Једна је од најзаступљенијих врста дрвећа у нашем граду. У претходних 10-ак година засадили смо преко 500 садница и формирали више дрвореда од ове биљке на прилазима Великом Градишту и Белом Багрему, као и у многим улицама у самом насељу. Саднице ружа које ће овом приликом делити су многоцветнице, црвене боје и готово без трњa. Све биљке су без супстрата (голог корена) и погодне су одмах за садњу.

Ширимо здраве навике и садимо дрвеће за будуће генерације!
Oбавештење о затварању улица у Љубињу и Кусићу због извођења радова

Одељење за локални економски развој Општинске управе општине Велико Градиште обавештава учеснике у саобраћају да ће Предузећe за Путеве Пожаревац д.о.о. затворити за саобраћај моторних возила улицу Драгослава Миловановића (од државног пута бр. 375, Берање – Средњево), односно главног улаза у село Љубиње до ул. Светосавске) у селу Љубиње, дана 26.11.2022. и 28.11.2022. године, ради извођења радова на пресвлачењу асфалтног застора.

Затворена за саобраћај моторних возила биће и улица Маршала Тита (од државног пута бр. 34, Пожаревац – Велико Градиште – Голубац), односно главног улаза у село Кусиће до броја 7. Маршала Тита) у селу Кусиће, дана 28.11.2022. до 02.12.2022. године ради извођења радова на пресвлачењу асфалтног застора.

Затварање пута, односно улице биће регулисано привременом саобраћајном сигнализацијом.

 
Сајам запошљавања фирме „PKC WiringSystems DOO“ Смедерево у Великом Градишту

Одељење за локални економски развој Општинске управе општине Велико Грдиште oбавештава заинтересоване грађане да ће у понедељак 28. новембра, у периоду од 10 до 12 часова, у великој сали општине бити одржан сајам запошљавања фирме „PKC WiringSystems DOO“ Смедерево која је специјализована за производњу кабловских снопова.
Беле магнетне школске табле замениле старе зелене

Ученици све три основне школе у општини Велико Градиште добили су данас 45 белих магнетних школских табли које ће заменити старе, зелене.

Нове табле директорима школа уручили су заменици председника општине и Скупштине општине, Слађан Марковић и Солфина Јовановић, са сарадницима.

Ове табле су набављене у оквиру пројекта укључивања јавности у припрему Одлуке о буџету за 2023. годину где су основци свих школа са ове територије цртежима исказали своје жеље на тему “Шта недостаје мом месту да бих био срећнији“ при чему су за то и награђени.

Општина модернизацијом школа у свим сегментима, пратећи трендове за побољшање услова образовања, улагаже у образовање са циљем да ученицима омогући што боље и квалитетније услове за праћење наставе.

Овом приликом набављено је укупно 45 табли, величине 1,2 са 2,4 метра, укупне вредности од 434.700 динара.  Школа “Вук Карађић“ у Мајиловцу добила је 12 табли, школа “Миша Живановић“ у Средњеву 13, а школа “Иво Лола Рибар“ у Великом Градишту 20 табли.
Одлука о продужењу рока Јавнг конкурса за набавку и уградњу соларних панела, инвертера и пратеће инсталације за породичне куће за производњу електричне енергије за сопствене потребе, уградње двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије

На основу и члана 70. Статута општине Велико Градиште („Службени гласник општине Велико Градиште“, број 2/2019), члана 21. Правилника о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених зграда које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошене топле воде по јавном позиву управе за подстицање и унапређење енергетске ефикасности ЈП1/22 („Службени гласник општине Велико Градиште број 10/2022) Општинско веће општине Велико Градиште, на70. седници одржаној дана 21.11.2022. године донело је

ОДЛУКУ O ПРОДУЖЕЊУ РОКА ЈАВНОГ КОНКУРСА за набавку и уградњу соларних панела, инвертера и пратеће инсталације за породичне куће за производњу електричне енергије за сопствене потребе, уградње двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије

 

Члан 1.

Продужава се трајањe рока јавног конкурса за набавку и уградњу соларних панела, инвертера и пратеће инсталације за породичне куће за производњу електричне енергије за сопствене потребе, уградње двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије 2022. годину, за додатних 7 календарских.

Члан 2.

Ова одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у Службеном гласнику  општине Велико Градиште, огласној табли и на званичној интернет страници општине Велико Градиште.

О б р а з л о ж е њ е

Правни основ за доношење ове одлуке садржан је у члану 21.Правилника о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова(„Службени гласник општине Велико Градиште број 10/2022 ) којим је прописано да одлуку о расписивању јавног позива за избор директних корисника доноси општинско веће општине Велико Градиште, а јавни конкурс за избор директних корисника спроводи Комисија. Пријава подразумева подношење документације у року који је утврђен јавним позивом, а подноси се Комисији коју именује Општинско веће.

Општина Велико Градиште је спровело конкурс али се до задњег дана истека конкурса пријавио релативно мали број грађана те је Општинско веће, предметни јавни конкурс тј. рок за конкурисање овом Одлуком продужило за још 7 дана.

Из свега напред наведеног Општинско веће је донело одлуку као у диспозитиву.

Бр.111-16/2022-01-4                                                              ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНСКОГ   ВЕЋА

 

Драган Милић,с.р.

 
Пoмоћ општине пољопривредницима који остваре право на Јавном позиву преко Републичке дирекције за робне резерве о помоћи пољопривредним произвођачима о бесплатној расподели меркантилног кукуруза

Влада Републике Србије објавила je Јавни позив преко Републичке дирекције за робне резерве о помоћи пољопривредним произвођачима о бесплатној расподели меркантилног кукуруза.

Бесплатна расподела меркантилног кукуруза је остварива за узгајиваче млечних крава од 1-50 грла старости од 24 месеца и више:

-који су уписани у регистар пољопривредног газдинства и налазе се у активном статусу,

-уписани у базу података о обележавању животиња и у овој бази имају од 1-50 млечних крава у свом власништву или у власништву члана његовог породичног пољопривредног газдинства,

-није у закупу пољопривредног земљишта у државној својини, по праву пречег закупа,по било ком основу,

– је остварио право на премију за млеко у 2021.години,у складу са посебним прописом којим се уређују услови.

Узгајивачи млечних крава имају право на доделу највише 240кг меркантилног кукуруза по једној млечној крави.

Општина Велико Градиште ће изаћи у сусрет узгајивачима који остваре право да добију меркантилни кукуруз приликом транспорта истог.

За све додатне информације, можете се обратити Одељењу за локални економски развој, Марини Ранић,,канцеларија број 37 или на телефон 063/8189808