Трка мира 2022 прошла кроз Велико Градиште на Дунаву – реци мира

Трка мира, међународна штафетна трка позната у свету као Шри Чинмој (Sri Chinmoy) Oneness-Home Peace Run, јуче је стигла у Велико Градиште где је бакљу преузео председник општине Велико Градиште Драган Милић.

Бакља мира путује Европском трасом која прати ток Дунава, проглашеног “Реком мира” у оквиру међународног пројекта “Sri Chinmoy Peace Blossoms”. У нашу земљу ушла је из правца Хрватске и на свом путу стигла је и до Великог Градишта.

На обали Дунава у Великом Градишту, као и у другим градовима кроз које Дунав протиче, постављена је табла са натписом „Дунав река мира“ као обележје људске тежње и настојања да се успостави мир на планети.

Тркаче је, поред председника општине Велико Градиште са сарадницима дочекао и председник Спортског савеза ове општине Душан Бановић, а након трке учеснике су испратили пут Голупца.

Међународни тим Пеаце Рун-а током проласка кроз Србију поделиће са грађанима свој мото: “Мир почиње од мене!” док ће тркачи понудити едукативне презентације у којима се промовише уважавање и јединство међу људима.

Од иницијалне Трке 1987. године у Трци је учествовало више од седам милиона људи. Изрази одобравања стигли су од многих истакнутих личности у свету, међу којима су и Папа Фрања, Председник Нелсон Мендела, Патријарх Павле, Света МајкаТереза, Мухамед Али и бројни државници, градоначелници и познате личности широм света.

Инспирација за Трку мира потекла је од Шри Чинмоја који је био визионар, како би се становницима света понудио један динамичан начин да изразе своје наде и снове за једним светом у коме ће владати више хармоније. Као спортиста, филозоф, сликар, музичар и песник, Шри Чинмој је посветио свој живот инспирисању других да дубоко у себи пронађу мир. Он је рекао: “Трајни мир мора започети у срцу појединца и одатле се распростирати у круговима који се све више и више шире, као једна динамична сила у правцу мењања света.”