Уз “Нашу Дрину“ и Дунав је чистији

Удружење љубитеља природе “Наша Дрина“ организовало је  у суботу, 05. марта, акцију чишћења приобаља Дунава коју су подржали општина Велико Градиште и град Пожаревац.

Организатори су препознали еколошки и туристички потенцијал општине Велико Градиште и одлучили да активности отпочну у овом делу Источне Србије где читав предео очарава својом лепотом.

Како је навео председник Удружења, и директор “Србијашума“, Игор Брауновић, циљ акције је да пробуди свест грађана, пре свега да не бацају отпад и не загађују природу, али и да се лепо друже. Он је напоменуо да се овом приликом окупило око 600 до 700 активиста као и да је одзив и иначе велик па се оваквим акцијама прикључи и до 1000 волонтера. Овој акцији претходило је чишћење обале Дрине, а следећа ће вероватно бити локација на Лиму код Прибоја.

“На језеру и Дунаву нема много за чишћење што може да служи на част, што значи да се локална власт и љубитељи природе баве озбиљно овим проблемом.“, истакао је Брауновић.

Еколошкој акцији прикључиле су се и шумске управе Шумског газдинства “Северни Кучај“, на челу с директором Игором Секулићем, такође чланом овог удружења.

Он је захвалио председнику општине Велико Градиште и градоначелнику Пожаревца што су препознали значај акције и одазвали се позиву.

Акцијом је обухваћен део обале у близини Сребрног језера, од “зимовника“ до села Затоње, где Дунав наноси велику количину пластичног и другог отпада који се задржава уз обалу. Волонтерима је обезбеђена опрема за рашчишћавање терена – рукавице, хватаљке и кесе, а нису изостали ни добро дружење и песма.