Одана почаст српским војницима палим у одбрани Стига и Србије

Полагањем венаца на споменик јунацима 9. Пешадијског пука првог позива Дунавске дивизије у подунавском селу Рам, 07. октобра, представници општине Велико Градиште, Војске Србије и удружења грађана одали су почаст војницима страдалим на овом месту током одбране Стига у Првом светском рату.

“Сто година је требало да ово место и овај историјски датум и ова историјска чињеница стоје између прашњавих корица, до 2015. године, када су град Пожаревац и општина Велико Градиште на овом месту (подигли споменик), где су Макензенове трупе кренуле да освајају тадашњу Србију, али и да се боре са срчаним припадницима првог позива који су овде бранили Србију док се главнина наше војске извлачила према Крфу где их је чекала голгота, али и слава коју смо дочекали четири године касније“, рекао је заменик председника општине Слађан Марковић, подсећајући на нашу обавезу према славним прецима.

Одбрана Стига у 1. Светском рату, обележава се као сећање на дан када је у месту Рам, 07. октобра 1915. године, Девети пешадијски пук првог позива Дунавске дивизије, бранио Стиг и Млаву током напада бројно и технички надмоћнијие аустроугарске војске, повлачећи се након борбе, десеткован, од  Дунава до Крфа.