Уз сладак осмех и љуту чорбу одржане 55. Аласке вечери

Током дводневног трајања Аласких вечери (23–24 јул), у Великом  Градишту организована су многобројна риболовачка и друга такмичења. Своје такмичарско знање демонстрирали су најмлађи спортски риболовци, али и професионални аласи, који су се пуних пет сати надмудривали са реком у лову на сома. Посебно интересовање међу искусним риболовцима сваке године влада за ноћни лов на шарана.

У добро познатом амбијенту цвећа и зеленила, у градиштанском парку, тик уз Дунав, 130  кулинара из читаве Србије и гости из Румуније припремили су повећу количину рибље чорбе. Сви који уживају у рибљим специјалитетима имали прилику да бесплатно дегустирају врхунску чорбу и гирице које су обезбедили предузеће „Србијашуме“, аласи Великог Градишта и Удружење жена „Тополовчанке“. У низу различитих такмичења учествовало је око 600 риболоваца.

Поздравни говор на манифестацији одржао је заменик председника општине Слађан Марковић. Живот аласа, симбол повезаности велике моћне реке и човека који је препознао сву њену  снагу, лепоту и богатство, одвајкада је будио инспирацију и дубоко поштовање обичног човека. Уз рибље специјалитете и дружење, аласи су два дана славили свој празник.

Млади риболовци умеће у лову рибе на пловак демонстрирали су на Дунаву. Најуспешнији су били Градиштанци Богдан Перић  са освојеним трећим местом, Александра Ђорђевић са другим и Аврамовић Веља са првим местом. Награде у овој категорији уручила је директорка Културног центра „Властимир Павловић Царевац“ Браниславка Величковић.

За 38 сати такмичења у ноћном лову на шарана уловљено је 102 примерака, укупне тежине 425 килограма и 460 грама. Треће место освојила је екипа „Вукови са Дунава“ из Винаца, друго је припало екипи „ Бискупље“ из Бискупља, а шампион у лову на шарана ове године била је екипа „Отписани“ из Поповца. Највећег шарана, тежине 8,95 kg, уловила је екипа „Орлови“ из Костолца. Награду најусшешнијима уручила је директорка Туристичке организације општине Дајана Стојановић.

У рано суботње јутро аласи су испловили на Дунав, у лов на сома. Сав новац од продаје улова биће дониран у хуманитарне сврхе малој Милици из Сиракова.

Треће место  освојио је тандем Стевић Славољуб и Петровић Ненад, друго Докић Миливоје и Докић Филип, док је на првом тандем Владан Динић и Пауновић Петар. Награду jе уручиo заменик председника Скупштине Саша Живковић.

Централноу део манифестације – такмичење у припремању најбоље рибље чорбе окупило је рекордан број кандидата из овог, али и градова широм Србије – Београда, Вршца, Пожаревца, Јагодине, Костолца и Крагујевца, као и Лугоша из суседне Румуније. Међу такмичарима нашли су се и јахтинг клубови из читаве Србије, колеге из Туристичке организације општине Голубац и представници Рамске тврђаве.

Жири састављен од врсних познавалаца рибљих специјалитета – Дарко Тадић, Ненад Петровић и председник жирија – Јосимовић Крунислав, оцењивао је укус, изглед, боју, густину и заљућеност чорби.

На трећем месту нашао се Верко Костић, а награду му је уручио  председник Скупштине  општине  Владимир  Штрбац. За друго место жири је препоручио рибљу чорбу Милана Миленковића, а награду је уручио заменик председника општине Слађан Марковић. За шампиона у справљању рибље чорбе жири је прогласио Милоша Јотића из Пожаревца, а награду му је  уручио  председник општине Драган  Милић.

Туристичка организација се за добро расположење побринула уз суграђанина Далибора Дачу Миловановића и Венус бенд, a друге вечери з звуке Лексингтон бенда.

У ведром расположењу у друштву пријатеља,  уз ексклузивне рибље специјалитете и добру музику, затворене су још једне – 55. Аласке вечери.

Извор: Туристичка организација Велико Градиште

ФОТО: Туристичка организација Велико Градиште