Обележене четири деценије рада Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац

Центар за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац обележо је јуче 40 година од оснивања и рада ове установе.

В.д. директора Центра Данијел Живановић, подсетио је на послове којима се установа бави како би обезбедила остваривање права грађана у области социјалне заштите, породично-правне заштите и других делатности у складу са законом.

Он је захвалио свим државним органима и установама са којима Центар сарађује – Полицијској управи и правосудним органима, здравственим и просветним установама, установама за одрасле и стара лица, организацији Црвеног крста као и бившим директорима и запосленим стручним радницима.

Председник општине Велико Градиште Драган Милић, који уско сарађује с овом установом и среће њене кориснике, истакао је да се запослени суочавају само са проблемима и то животним питањима, питањима деце, потребом за лековима, храном и осталим потрепштинама што су веома тешке ствари. Он је напоменуо да ће општина и даље пружати подршку Центру како би радио боље, квалитетније и како би заједно помагали људима.

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демогафију Милка Миловановић Минић поручила је да је најважнији задатак подршка грађанима у тренуцима када се нађу у тешким животним ситуацијама и породичним кризама пред којима многи остају неми и глуви. Она је напоменула да је стога важно да остану професионални и посвећени, заједно на истом задатку, и подршка сваком кориснику да се охрабри, да искорачи из зачараног круга страха, изолације и сиромаштва и постане активни броац за своја права и да их остварује уз њихову помоћ.

Ово министарство било је и предлагач измена и допуна Закона о финансијској подршци породици с децом, у циљу побољшања квалитета живота породица, а нарочито мајки са инвалидитетом, а такође је и предлагач измена и допуна Породичног закона, на чијем раду се почиње од понедељка.

Како је државна секретарка рекла, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, донете су инструкције о начину рада и организације установа социјалне заштите за пружање услуга социјалне заштите деци у заштити  од злоупотребе дечијег рада. С Републичким заводом за социјалну заштиту, Министарство је донело инструкцију о начину рада центара у поступку одржавања личних односа детета са родитељимам и другим лицима са којима га везује посебна блискост. Она је напоменула и да јавност у Србији треба да буде информисана о новим услугама и пројектима које центри спроводе у својим срединама за добробит грађана.

Свечани јубилеј је био прилика за доделу захвалница за досадашњи рад свим бившим директорима и запосленима као и институцијама за несебичну сарадњу.

image_pdfimage_print