С културом је лакше: Почела рестаурација Народног музеја

Поводом започетих радова на адаптацији подрумског простора Народног музеја Велико Градиште, намењеног изложбеној галерији, установу културе данас су обишли председник општине и Скупштине општине, Драган Милић и Владимир Штрбац.

“Ових задњих месец дана правимо простор који би требао да буде галерија савремене уметности у Великом Градишту и који је финансиран од Министарства културе и информисања. Дали су нам средства у вредности од три милиона и ја се надам да до краја априла 2021. простор доведемо у функцију.“, рекао је директор Музеја мр Драган Богичић.

Он је објаснио да су, током реновирања зграде, дошли до веома интересантних сазнања за архитектуру – откривено је да приземна зграда, зидана пре око 120 година, заправо има пет нивоа. Необичан подрумски простор са два улаза, спољним и унутрашњим, озидан је рамским каменом посебне лепоте, али крије и још неистражене кутке.

“Сада смо на подрумском делу (са радовима, прим. аут), ово је приземни део, имамо терасу изнад, поткровље, и круна свега је тераса на врху зграде која гледа на Дунав. Тренутно није у функцији па се надамо да ће Министарство да нам, на неки начин, омогући да завршимо и тај део.“.

Средства за адаптацију Музеја добијена су на конкурсу Министарства културе “Градови у фокусу 2020“.

Нешто старијим Градиштанцима, овај простор познат је као популарна дискотека из 80-их година прошлог века где су многи провели своје најлепше године и одслушали вечите хитове.

Народни музеј, основан заоставштином браће Павла и Ђорђа Ђорђевића Великом Градишту, има и богату збирку артефаката са ових простора из разних историјских периода.

Градиште је препознатљиво и као град културе који у односу на број становника има највећи број академских сликара, а током године организују се бројне ликовне колоније чији су учесници уметници из читавог света па ће овај простор коначно добити своју праву намену.

image_pdfimage_print