Концертни клавири за општину и Музичку школу

Набавком новог полуконцертног клавира, општина Велико Градиште уступила је стари инструмент одељењу Музичке школе “Стеван Мокрањац“ у Градишту како би обогатила фонд ове установе. Тим поводом данас је, у сали Скупштине општине, уприличена свечаност примопредаје између председника општине Драгана Милића и директора Школе Зорана Марића.

“Велико задовољство и велики дан за нашу општину. А живот показује да младост, спорт и култура побеђују све недаће. Надам се да ће то да се деси и сад – ову корону која нас прати годину дана, и ми се придружујемо активностима и пароли да живот не сме да стане. “, поделио је свој ентузијазам с присутнима председник Милић.

О сарадњи са Музичком школом и поводом данашњег окупљања он је рекао да је ово пример добре праксе како сарадња треба да се одвија, указавши на заслуге свих запослених и, нарочито, директора.

Школа и локална самоуправа успешно сарађују скоро четврт века, а општина се потрудила да за то време обезбеди адекватан простор као и да, сваке године на Дан Школе, одељењу у Градишту поклони по један инструмент.

До сада су набављени виолинa чувеног Јана Немчека, кларинет, алт саксофон, виолина, гитара и полу-концертни клавир, флаута, гитара, два саксофона, три мање виолине Јана Немчека, уступљене на коришћење од Фондa “В. П. Царевац“ и, данас, половни полуконцертни клавир.

Кроз ово одељење, музичко образовање стекло је преко 350 деце, а део наставног особља такође је из ове средине. О успешном раду говоре и награде полазника које освајају на такмичењима у земљи и иностранству.

Музичка школа редовно прати културна дешавања у овој општини, учешћем на манифестацијама, Дану општине и, посебно, Музичком фестивалу “Царевчеви дани“ где свој допринос даје кроз финансирање кампа виолиниста и певача, заједно са Техничком школом из Костолца, концертом “Мокрањац – Царевцу“ као и рад у Уметничком савету Фестивала.

Председник општине подсетио је на речи председнице Владе Ане Брнабић која је, на отварању Рамске тврђаве, напоменула да ће у обнову једне од најбољих музичких школа у земљи – основну и средњу Музичку школу „Стеван Мокрањац“ бити уложено 200 хиљада евра. Школа је ушла у програм Агенције за јавна улагања Владе Републике Србије па ће средствима од пројекта бити потпуно рестаурирана зграда одељења у Великом Градишту, поред улагања општине у адаптацију последњих десетак година.

Учесници су, овом приликом, обишли и просторије издвојеног одељења у Градишту. Уз речи добродошлице, директор Школе изразио је задовољство посетом председника општине Милића и председника Скупштине општине Владимира Штрпца као и примљеним поклоном.

“Ретки су градови и мање средине у којима имамо два врхунска клавира. У Музичкој школи је купљен пре пет година и нови у предивној скупштинској згради. Трећи клавир је полован, али ће бити врло драгоцен за нашу наставу јер је у сасвим добром стању.“. Он је додао да је просторија у којој се налазе предвиђена да буде део концертне сале и мултифункционална. Потврдивши одличну сарадњу са општином, директор је напоменуо да ће, када буде завршен, објекат бити на понос и Градишту и Србији.

“Музичка школа чини пуно корака да оправда своје постојање и сва улагања које град чини за нас и ову децу.“, рекао је Марић, изразивши наду да ће ово једног дана бити самостална школа.

Овај значајан догађај за улагање у културу увеличали су полазници Школе, ученици 5. разреда, Ружица Живић и Илија Пајкић, сјајним изведбама Баха и Шопена на оба клавира.

 

 

image_pdfimage_print