УСАИД подржава 25 локалних самоуправа у борби против корупције

БЕОГРАД – Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) потписала је Меморандуме о сарадњи са дванаест локалних самоуправа – Варварином, Чајетином, Крупњем, Прибојем, Инђијом, Љубовијом, Белом Паланком, Шидом, Великим Градиштем, Пожегом, Сремским Карловцима и Мионицом, како би заједно радили на развоју транспарентне, инклузивне и одговорне локалне власти и јачању напора у сузбијању корупције. Потписивањем Меморандума те општине постале су део УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт који већ три године пружа подршку локалним самоуправама у повећању транспарентности, већем учешћу јавности у доношењу одлука, борби против корупције, и унапређењу финансијских контрола и јавних услуга. Уз нових дванаест, укупан број партнера са којима УСАИД у оквиру овог пројекта сарађује заокружен је на 25.

Последње истраживање “Перцепције грађана о борби против корупције у Србији” за 2020. годину показало је да је корупција и даље главна брига грађана Србије, одмах након незапослености и ниског животног стандарда. Више од половине испитаника верује да је корупција широко распрострањена, а грађани примећују занемарљиве промене у последње три године у напретку Србије у решавању проблема корупције. Грађанису изјавили да примећују и препознају негативан утицај који корупција има на друштво у целини и на квалитет живота. Чини се да више од половине грађана верује да би пријављивање коруптивних радњи надлежним органима било узалудно и да се ништа не би променило.

„Чврсто верујемо да локалне самоуправе имају посебно важну улогу у борби против корупције и обезбеђивању одговорног управљања. Током протекле три године, наши партнери су усвојили и применили важне нове праксе и политике, неопходне за повећање одговорности власти и борбу против корупције. Желео бих да честитам свим локалним самоуправама са којима сарађујемо на тим напорима, јер није било лако. Ипак, има још много тога да се уради“, изјавио је Мајк де ла Роса, директор мисије УСАИД-а за Србију.

„Изузетно ми је драго што се број градова и општина у Србији који се у свом раду придржавају принципа добре управе из године у годину повећава. Верујем да ће повећање транспарентности и веће учешће јавности у доношењу одлука на локалном нивоу допринети борби против корупције, али и повећању поверења грађана у институције“, поручила је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе.

Од почетка рада УСАИД-овог Пројекта за одговорну властна пружању техничке подршке локалним самоуправа,остварени су значајни резултати – израђено је осам локалних антикорупцијских планова, пружена је подршка локалним самоуправама да унапреде своје веб странице, Информаторе о раду, унапреде процедуре за јавне набавке, стратегије комуникације и коришћење друштвених мрежа за бољу интеракцију са грађанима, што је резултирало повећањем индекса транспарентности локалних самоуправа (ЛТИ) са којима УСАИД сарађује. Осим тога, локалне самоуправе су у сарадњи са УСАИД-ом развиле нове моделе и стратегије укључивања грађана у процес доношења одлука. Један од њих, примењен у Сомбору, Крагујевцу, Сремској Митровици и Новом Пазару, омогућава средњошколцима учешће у планирању локалног буџета –  15.000 ученика из 27 средњих школа гласало је за пројекте капиталних инвестиција, вредне 15 милиона динара који ће се следеће године финансирати из локалних буџета.

УСАИД ће наставити да пружа помоћ локалним самоуправама, независним надзорним институцијама и новооснованим одељењима за сузбијање корупције у судовима и тужилаштвима у оквиру Пројекта за одговорну власт са буџетом од 8,5 милиона долара.

Мапа Србије са општинама са којима Пројекат за одговорну власт сарађује

Извор: УСАИД

Директор мисије УСАИД-а у Србији Мајк де ла Роса. Извор УСАИД

Џеклин Вилијамс Бриџерс директорка Пројекта за одговорну власт. Извор УСАИД

Марија Обрадовић. Извор МДУЛС Новак Шепељ

Марија Обрадовић министарка и Маја Мачужић Пузић државни секретар. Извор МДУЛС Новак Шепељ

Милан Мариновић Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Извор УСАИД

Немања Ненадић Транспарентност Србија. Извор УСАИД

image_pdfimage_print