Руководоство Агенције за безбедност саобраћаја на седници Савета за безбедност саобраћаја општине Велико Градиште

Председник општине Велико Градиште Драган Милић јуче је са челним људима Агенције за безбедност саобраћаја, на седници Савета за безбедност саобраћаја општине Велико Градиште, разматрао актуелну ситуацију и мере безбедности које ће локална самоуправа предузети у наредној години.

“Задовољство ми је што смо у разговору пре овог састанка чули све похвале за рад Савета и што смо прва општина у Србији која реализује програм у целости, која је уочила недостатке у саобраћају у нашој средини и оно што треба предузети у наредном периоду. То је велика ствар, почело је од екдукације деце од вртића, кроз казнену политику, кроз помоћ и унапредђење садржаја и интервенцијама на појединим путевима и то је све преточено и у један писани материјал који ће да послужи као водиља у наредном периоду реализације.“, рекао је на почетку седнице председник Милић.

И директор Агенције Душко Пешић, истакао је овом приликом одличну сарадњу са општином и Саветом: “Нисмо случајно изабрали Велико Градиште да то буде прва посета новог руководства Агенције већ зато што смо препознали да је у претходној години доста добрих ствари покренуло. Једна због које смо данас ту је што је реализован пројекат препознавања опасних места, односно “црних тачака“ на нивоу локалне смоуправе. То нам је обавеза која је дефинисана законом. Управљач општинских путева је у обавези да на сваких пет година реализује један овакав пројекат, и поред препознавања опасних места – места где нам људи страдају, следећи важан корак јесте да та места санирамо, прво кроз јефтине мере, а онда и кроз оне скупе, решимо проблем страдања људи.“.

Он је нагласио и да је Савет ове године у потпуности реализовао средства намењена за безбедност саобраћаја што иначе није случај на нивоу Републике где је током 2019. године реализовано тек 32 одсто. Поред ових, Велико Градиште је издвојило и средства из других фондова која су дата за унапређење саобраћаја, а припремљен је и промо материјал за угрожене циљне групе.

“Имате апсолутну подршку Агенције за све ствари које радите, за сваку врсту помоћи која вам буде требала у наредном периоду.“, потврдио је Пешић, додавши да је Велико Градиште друга локална самоуправа у Србији која је изабрана за реализацију локалне базе података, европског пројекта који обухвата саобраћајне незгоде и друга обележја безбедности саобраћаја.

Извештај о реализацији активности у 2020. години и предлог програма коришћења средстава за финансирање безбедности саобраћаја у наредној години присутнима је представио заменик председника општине и председник Савета Слађан Марковић.

Учесници су након седнице обишли критичну тачку код села Кусиће која и једна од најризичнијих у овој општини.

image_pdfimage_print