Чешљевa Барa: Солидарност и сарадња граде село

Прелепа, новосаграђена Црква Свете Тројице у Чешљевој Бари, смештена у бајковитом дворишту у центру села и освештана средином 2019. године, прави је доказ да слога кућу гради.

Подигнута средствима мештана, Месне заједнице и општине Велико Градиште, несвакидашњи је пример солидарности и изузетне сарадње. Радови на изградњи цркве започети су 2016. године, а ове године потпуно је завршена осликавањем унутрашњих зидова и постављањем лустера – полијелеја.

За изградњу црквеног храма и за чин освећења цркве, што у новцу, што у радовима, утрошено је 209.130 евра. Месна заједница и грађани су приложили већину износа, а општина Велико Градиште је обезбедила додатна средства. Неколико грађана помогло је изградњу кроз свој рад, израдом крстова, постављањем електричне инсталације, израдом полијелеја итд.

Заједничким активностима реновиран је и део сеоског дома културе и асфалтирано неколико улица.

И овде се није престало с уређењем села. Започети су радови на изградњи новог гробља па је прошле године израђен потпорни зид, а ове јесени прилазни пут и прва стаза док је друга већ у плану, за шта су мештани прикупили нова средства.

Како у селу најављују, општина ће почетком наредне године поставити нову LED уличну расвету, а уз помоћ општине планирано је и полагање новог асфалта на платоу испред Дома културе.

Да овде није крај, говори и намера мештана о наставку реновирања Дома културе где се за празнике још увек окупе бројни житељи, како они који су остали да живе у селу тако и они који кућама долазе за време одмора са привременог рада у иностранству, и друже се као некад када је овде и младих и старих било много више.

Фото: Синиша Јанковић

image_pdfimage_print