Полагањем венаца одана почаст браниоцима Стига у Првом светском рату

Полагањем венаца на споменик јунацима 9. Пешадијског пука првог позива Дунавске дивизије у подунавском селу Рам, у среду, 07. октобра, одана је почаст страдалим војницима током одбране Стига у Првом светском рату.

Српски војници погинули су на овом месту, у огорченој борби за сваки педаљ земље, 07. октобра 1915. године, храбро бранећи Стиг и Млаву при нападу бројно и технички надмоћније аустроугарске и немачке армије, предвођене маршалом Макензеном.

“Били смо остављени сами себи, а непријатељ је био силнији него икада. Надмоћност Макензенових Немаца, и бројна и техничка, била је толика да је њихова победа била сигурна, наш пораз неминован. То се јасно осећало још док су били на левој обали Дунава. Па ипак се није задрхтало, ипак се борило за сваку стопу, до последњег човека… забележио је Властимир С. Петковић. у својој књизи “Од Рама до Крфа: до последњег човека“.

Венце су положиле делегације општине Велико Градиште, Војске Србије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године и Удружења грађана “Рамска тврђава“.

image_pdfimage_print