Одржан 26. Музички фестивал „Царевчеви дани“ у Великом Градишту

У Великом Градишту јуче је одржан 26. Музички фестивал „Царевчеви дани“ у организацији  Културног центра „Властимир Павловић Царевац“ и под покровитељством Општине Велико Градиште, Министарства  културе и информисања Републике Србије, Организације музичких аутора Србије СОКОЈ и спонзора.

У светлу догађаја проузрокованих вирусом ковид-19, у сведеној је форми, кроз једнодневну свечаност, реализовано пет сегмената Фестивала.

У подневном термину и пријатном амбијенту столетних липа у градском парку, пред бројним поштоваоцима Царечевог дела, свечаним чином подизања фестивалске заставе и полагањем венца на споменик Властимиру Павловићу Царевцу од стране председника општине Велико Градиште и председника Организационог одбора, Драгана Милића, отворен је овогодишњи фестивал.

Програм је отпочео пригодном беседом Сање Ђокић, члана Уметничког савета, и трећенаграђеном песмом са поетског конкурса о Царевцу, аутора Милисава Миленковића, у извођењу глумца аматерског позоришта „Жанка Стокић“ Велико Градиште, Игора Мишуровића.

Кроз седам изложбених паноа, у фотографији је представљено стваралаштво родоначелника наше народне музике – Властимира Павловића Царевца.

Након одржане изложбе „Свилен конац –Царевчево златно гудало“, аутора мр Мирјане Дробац и проф. Николе Рацкова, у Општини Врачар, представљена је и грађанима и посетиоцима у Великом Градишту. Том приликом, стручни сарадник Изложбе и сарадница директора Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, Ана Гајић, прочитала је говор проф. Зорана Марића, сарадника на изложби.  Уприличен је и наступ вокалних солисткиња Весне Димић и Биљане Петковић у пратњи Илије Павловића на хармоници након чега је председник Уметничког савета и модератор програма, проф. Никола Рацков званично отворио изложбу.

На промоцији часописа „Царевчева лира“ која излази у оквиру фестивала, овог пута говорили су проф. Сузана Миленковић и  уредник Жарко Живановић. Том приликом прочитана је другонаграђена песма са поетског конкурса, аутора проф. Драгоша Павића. У оквиру Округлог стола на тему „Наредних 25 година“ говорили су председник Уметничког савета, проф. Никола Рацков и Браниславка Величковић, директорка Културног центра „Властимир Павловић Царевац“ , који су се том приликом осврнули на претходне и дали пројекцију за предстојеће године фестивала „Царевчеви дани“.

Финални део свечаности, у вечерњим часовима, одржан је у хали Спортског центра, Кроз једноипочасовни програм, уприличено је изузетно концертно вече којим је обележено 125 година од рођења великог Царевца. Почетак програма обележио је пригодан говор председника општине и Организационог одбора Фестивала, Драгана Милића, и беседа Уметничког директора фестивала, магистра Мирјане Дробац. Након беседе о уметничким  вредностима које нам је Царевац оставио, част да песмом отворе двадесет шесте „Царевчеве дане“ припала је дуету Весни Димић и Биљани Петковић, након којих су наступили виолинисти и певачи –лауреати са досадашњих такмичења – Александар Савић, Милован Јовичић, Лариса Копић, Софија Живић. проф. Љубица Миладиновић, Катарина Богдановић.

Читањем литерарног рада представљена је првонаграђена  песма са поетског  Конкурса  на тему Царевца, аутора Драгана Јацановића. И овог пута, сада већ по традицији, свој уметнички допринос овогодишњем фестивалу дао је Народни оркестар РТС-а, под вођством маестра Владе Пановића, који ове године обележава 85 година свог постојања и уметничког рада.

Свој печат и посебност овогодишњем фестивалу дао је и  првак наше опере Оливер Њего. Након маестралних наступа овогодишњих учесника, фестивал је свечано затворио председник Скупштине општине Велико Градиште, Владимир Штрбац, а посетиоце је испратило чувено Тобџијско коло у извођењу виолиниста –лауреата у пратњи Народног оркестра РТС-а.

Oтварање и Округли сто

Концерт