Порука мира са 2. Међународнoг бијенала “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“ у Великом Градишту

Изложбом уметничких дела и свечаним скупом у градском здању у Великом Градишту, данас је, у присуству челних људи општине и уметника са свих страна света, отворено 2. Међународно бијенале “Голуб и цвеће Милана Бесарабића“, у част нашег великог и свестраног уметника.

Свечаност је отворио председник општине, Драган Милић, поздравивши уметнике који су се, упркос тешкој ситуацији са корона вирусом, окупили на колонији. Он је присутне упознао са туристичким потенцијалима општине, али и спортским успесима којима се ова општина поноси и за које овезбеђује врхунске услове.

“Велико Градиште је, стално подвлачим, град туризма, спорта и постаје, врло озбиљно, град уметности. Градиште има традицију – има петнаестак сликара и вајара и веома сам задовољан и срећан што по други пут одржавамо бијенале као и ликовну колонију, посвећене Милану Бесарабићу, нашем великом уметнику, вајару, сликару, музичару, поети и правнику. Посебно сам задовољан поруком коју колонија ове године носи: “Сачувајте душу и воде“. Вероватно нас планета Земља мало опомиње, па и с короном, шта јој све чинимо, а ви уметници се борите да стварно покушамо да сачувамо природу, воде – и Земља и природа ће то да нам адекватно врате.“, нагласио је председник.

Као главног “кривца“ за ова дешавања он је означио Снежану Милошевић, заступника Удружења “Focus Europa“ за Југоисточну Европу  и организатора бијенала: “Ја сматрам да је Снежа наш грађанин, Градиштанац, и да живи са нама и да дели са нама тај део уметности.“.

Милић је овом приликом представио идеју у жељу да уметничке слике красе простор сваке јавне установе у Градишту, а скулптуре градски парк као и план општинe да, заједно са Удружењем, на Сребрном језеру, обезбеди зграду која ће постати дом уметника из читавог света.

Скупу се обратио и Горан Јовановић, селектор и учесник, истакавши да су уметници постали једна велика фамилија широм света, али и да се сви великим делом свога бића осећају “Великоградиштанцима и припадницима овог дела наше лепе земље“.

Присутни су, овом приликом, одали пошту бившој учесници колониије, сликарки Љиљани Варагић, преминулој од короне.

“Ове године било је изузетно тешко, због велике конкуренције, сви су на врло високом нивоу.“, рекла је организаторка, напоменувши да награде – отворени кавези, пуштених голубова, и цвеће које је Бесарабић волео, симболишу његову пацифистичку природу. “Порука мира, цвеће и ова слобода не могу да се купе никаквим новцем. Зато вас молим да се сви људи добре воље, какви сте и ви, што више боримо против пандемије добром вољом, љубављу, разумевањем и добротом као што је то био Милан Бесарабић.

Жири у саставу Ашраф Абдел Кадер и Ваел Дарвеш из Египта, Мохамед Фата из Ирака, Неџиб Рокбани из Туниса, Луц Бено Краке из Немачке, Радојка Самарџија и Лела Ликар из Србије изабрао је најбоља од 48 дела које је селектор изабрао од 148 врхунских, пријављених на конкурс.

Гран при бијенала, уз новчану награду од по 33.300 динара, поделили су Весна Сушић из Црне Горе, Оксана Евдокименко из Белорусије и Славољуб Радивојевић из Србије.

Другу награду добили су уметници Гилер Ерол Генц из Турске и Анатоли Концуб из Белорусије.

Семану Абубакеру Саеду из Ирака и Снежани Пешић Ранчић из Србије припала је трећа награда.

Награду публике освојили су Ђорђе Станић и Драган Тасић из Србије, Жељан Павић из Хрватске и Анатоли Ивакин из Русије.

Гласао је и Савет уметника који је за набоље дело прогласио рад свог колеге Рајка Сушића из Црне Горе, а свим учесницима бијенала додељени су сертификати.

Поставком у холу зграде представљено је педесетак уметничких дела деветнаесторо сликара и вајара из Алжира, Авганистана, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Египта, Хрватске, Холандије, Израела, Ирака, Казахстана, Немачке, Русије, Словеније, Србије, Туниса, Турске и Украјине.

Сликарска колонија се одржава од 7. до 14. септембра, а други циклус под називом “Уметност без граница“ од 14. до 19. септембра.

    

image_pdfimage_print