Деманти поводом текста објaвљеног 08.02.2020. године на интернет сајту “Tpknews.com“ под насловом “ПОТВРЂЕНО: 800 мигранта биће смештено на територији општине Велико Градиште“

На основу узнемирујућих и непроверених информација које се наводе у тексту, објављеном 08.02.2020. године на интернет сајту “Tpknews.com“, под насловом “ПОТВРЂЕНО: 800 мигранта биће смештено на територији општине Велико Градиште“, председник општине Велико Градиште, Драган Милић, упућује деманти и следеће саопштење јавности.

У наведеном тексту, између осталог стоје наводи: “Како сазнајемо, у оквиру овог програма који је министар Зоран Ђорђевић потписао са директором Канцеларије Немачке развојне банке “KfW” у Србији Арне Гос, на територији Браничевског округа, у општини Велико Градиште треба да буде смештено 800 мигранта, док у општини Жабаре 1.000 мигранта. Од 800 мигранта који треба да буду смештени на територији општине Велико Градиште 400 мигранта биће смештено у касарни у самом центру Градишта, која ће бити преуређена и адаптирана за њихов пријем, док ће остатак бити распоређено по напуштеним домаћинствима по селима.“. ОВО ЈЕ НЕИСТИНА.

Истичем да руководство општине Велико Градиште до сада нико није контактирао у вези доласка, односно смештаја миграната на територију ове општине.

Такође, непознат је извор ове информације, те су потпуно нерелевантне наведене тврдње. Штавише, на снимку објављеном у вести на наведеној интернет страни сајта “Tpknews.com“, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, нигде не помиње општину Велико Градиште.

Према томе, још једном се показује као дезинформација вест објављена на сајту “Tpknews.com“.

Поред тога, упућујем јавност да је, 10.02.2020. године, на сајту rs.n1info.com објављен текст под насловом “МУП демантује тврдње о наводном насељавању миграната у Србији“, са изјавом начелника Управе граничне полиције, где се, између осталог, наводи: “Он је одбацио као „апсурдне“ наводе о масовном враћању миграната у Србију из земаља ЕУ, с обзиром да се враћање држављана трећих држава у Србију обавља по Споразуму о реадмисији са ЕУ, потписаним у Бриселу у септембру 2007. године, којим се како је навео, детаљно прописује да се повратак може реализовати само уз испуњеност прописаних услова.“.

Уколико органи општине Велико Градиште буду имали било каквих додатних информација у вези смештаја миграната на територију општине, о томе ће благовремено обавестити наше грађане. Уједно, напомињем, да смо става да нам, као туристичком месту, не иде у прилог да се мигранти доселе у нашу општину и бићемо против таквих намера.

С поштовањем,

Председник општине Велико Градиште,

Драган Милић

image_pdfimage_print