У Великом Градишту Милош Адамовић први допливао до Часног крста

Велики хришћански празник Богојављање, у Великом Градишту, 14. пут по реду, у организације Цркве Светог архангела Гаврила, обележен је традиционалним пливањем за Часни крст на Дунавском кеју.

У конкуренцији од 15 учесника, овогодишњи победник био је Милош Адамовић из Пожаревца. Милошу је припао Часни крст, а нашој суграђанки Лепи Алексић, као јединој женској учесници пливања, директорка Туристичке организације општине Велико Градиште, Дајана Стојановић, уручила је дукат, поклон општине. Најмлађи учесник био је Стефан Васиљевић из Кисиљева (2004. годиште).

Пливање су подржали аласи Великог Градишта Ненад Петровић, Жељко Бојовић, Станко Здравковић, Славољуб Стевић и Иван Окић, који су у чамцима дочекали учеснике и вратили их на обалу. Једини учесници који су пливали и у повратку били су Ненад Станковић и Лепа Алексић.

Свештеник је у пригодном говору, током уручења признања у црквеном дому, истакао да је сваки учесник пливања који је ушао у реку на Богојављање победник, без обзира што су до крста неки стигли пре а неки касније. Сви пливачи који у оквиру Богојављења скоче у освештану реку служитељи су Бога живога, који им је дао снагу, и коме се увек захваљујемо на благодетима које нам пружа.

По завршетку надметања, грађани су се окупили у порти цркве где је се уз литургију освештала Богојављенска вода.

Сваке године пливање за Часни крст привлачи све већи број како учесника тако и посматрача који су желели да одају почаст најхрабријима који су данас пливали на температури од око 3 степена.

ТОВГ

image_pdfimage_print