Велико Градиште: Потпредседница Владе и министарка грађевине Зорана Михајловић одржала састанак са представницима локалних самоуправа

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, данас је са читавим тимом министарства у општини Велико Градиште одржала састанке са начелником Браничевског округа, Александром Ђокићем, председником општине, Драганом Милићем, и председницима локалних самоуправа Браничевског округа о инфраструктурним пројектима од значаја за овај регион.

Како је овом приликом најавила, још 2,5 милијарде динара биће уложено у реконструкцију путева у Браничевском округу ове године плус за редовно одржавање у Округу.

“У области железничког транспорта ми смо уложили преко 5 милијарди динара у реконструкцију пруга сматрајући да је и железница једнако важна као и путеви.“, рекла је  Михајловићева и потврдила изградњу брзе саобраћајнице од аутопута код скретања за Пожаревац до Великог Градишта и Голупца, вредности око 350 милиона евра, већ почетком 2020. године, рекавши и да ће та магистрала бити једна од најлепших у Србији зато што је ово и један од најлепших делова Србије. Она је истакла привредни, економски, туристички значај ових инвестиција, али и за сваку породицу која жели да остане да живи у Браничевском округу.

Начелник Браничевског округа нагласио је да је састанак органиован тако да се радило брзо, јасно и ефикасно, а што је најважније не завршава се само на оном што се каже већ је то и реализовано. Најбољи пример је пруга Пожаревац-Мајданпек, дужине 90 километара, која је завршена, а можда још важнији пројекат поменута брза саобраћајница, навео је Ђокић.

Велико задовољство и част одржавањем овог скупа у општини Велико Градиште исказао је председник општине, Драган Милић. “Ја сам дуго овде у општини, али никада као последњих пет година наша опшптина није имала овакву сарадњу са руководством Републике Србије.“ рекао је Милић додавши да то даје и максималне резултате.

Председник је истакао да је Источна Србија веома леп крај, доста је велика, али остаје без становништва које одлази, стога је приоритет да се људи запосле и живе од свог рада.

“Мислим да смо данас решили неколико кључних проблема. Договорили смо нека питања, поменућу само неке, то је асфалтирање пута Бели Багрем-Затоње ове године, у дужини од осам километара, са наставком шетно-бициклистичке стазе у наредној години поред Дунава и ту ће да дође до изражаја Рамска тврђава – овај пут повезује Источну Србију са Банатом, скелом преко Дунава, такође и асфалтирање пута Триброде-Макце, веома важан пут који повезује неколико општина.“, рекао је Милић.

Председник је, као ексклузиву,  истакао да је пре неколико дана од стране  потпредсднице Владе одобрен пројекат заштите Сребрног језера који се односе на водоводну и канализациону мрежу око читавог језера, у дужини од око 28 километара што ће затно заштитити само језеро са преко 3.000 викендица без канализације, а чија ће имплементација почети већ 01. јуна. Он је додао и да је, овом приликом, начето кључно питање за будућност Сребрног језера – измуљивање и чишћење језера те да ће сви, према могућностима, у наредном периоду тражити решење преко Владе Србије и фондова Европске уније како би се обезбедила средства.

На дневном реду нашао се и дугугодишњи проблем – прашина из јаловишта рудника бакра из Нове Молдаве која загађује општину Велико Градиште: “Потпредседница Михајловић и ја се овим проблемом бавимо неких седам-осам година и данас смо направили план како ћемо у наредном периоду да се активирамо поводом тога.“, најавио је председник општине.

На питања новинара, потпредседница Владе, између осталог, изјавила је и да се у железничком саобраћају не ради само брза пруга Београд-Будимпешта која је највреднији пројекат већ и пруге од Београда до Ниша и Ниш-Прешево, а наставља се и пруга Београд-Бар. Што се тиче путарина, она је подсетила да је последњи пут повећана 2017. године док пре тога цена није мењана девет година те да је улагање у инфраструктуру неоподно као и добро и квалитетно одржавање. Такође, на наредној седници Владе биће разговора о помоћи поплављеним подручјима и шта је све неопходно да се уради, рекла је потпредседница Владе, Зорана Михајловић.