Родитељима новорођених беба уручена помоћ

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, примио је данас родитеље новорођених беба у претходна два и по месеца који су остварили право на новчане накнаде и друге погодности.

“Желим да поздравим родитеље и децу у своје име и читавог тима који је овде присутан. Честитам вам на нечем најлепшем што сте ви, али и ова општина добили, а то су бебе. Морам да изнесем занимљив податак да је 2017. године рођено 105, а 2018. године 111 беба. Очекујемо да се у овој години роди преко 120 деце ако се тако настави. Ми смо то овим мерама и желели и зацртали.“, рекао је председник општине и подсетио на накнаде које обезбеђује општина за помоћ породици, вантелесну оплодњу, бесплатне услуге предшколске установе, поклон првом рођеном детету у новој години, пакет за ђаке прваке, набавку уџбеника за треће и свако наредно дете, награду ученицима за остварене резултате током редовног школовања и награду за најбоље студенте и друге.

“Средства су данас пребачена и током недеље ћете их имати на вашем рачуну. Циљ нам је и жеља да се у наредном периоду овај број повећа бар за пет беба, желим да буду здрави и они и ви, а за све што вам је још потребно можете се обратити мени и мојим сарадницима“, додао је Милић.

Накнаде и помоћ присутним родитељима су, поред председника општине, уручили директорка Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац, Неда Брајковић, директорка ЈКП “Дунав“, Љубица Митић, и заменик председника, Слађан Марковић.

Једнократне новчане накнаде за опремање новорођенчета додељују се за прво дете у изсносу од 15.000 динара, за друго 20.000 динара, а за треће и наредно 25.000 динара, док незапослене мајке добијају додатну накнаду у износу од 50.000 динара. Родитељима је обезбеђено и ауто-седиште за бебе, а од ЈКП “Дунав“ су добили карте за бесплатан паркинг за годину дана.

Право на накнаду за наведени период оствариле су 23 породице, од чега и 11 незапослених мајки. Општина и ове породице богатије су за 23 бебе, девет дечака и четрнаест девојчица од којих су двоје близанци, а шесторо родитеља је добило прво дете, дванаест друго, троје треће, једна породица четврто и једна седмо дете.

Право на помоћ остварује се преко Општинске управе општине Велико Градиште и Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац.

image_pdfimage_print