16. Дани цвећа и меда у Великом Градишту и Кусићу

Шеснаесто пролеће за редом окупиће се у Великом Градишту и оближњем Кусићу љубитељи цвећа и пчеларских производа на “Данима цвећа и меда“, изложбено-продајној манифестацији посвећеној кућном и баштенском цвећу и пчеларским производима.

Ова разнобојна, слатка манифестација одржаће у недељу и понедељак, 05. и 06. маја, најпре у селу Кусићу, а затим у Великом Градишту.

Поред домаћих произвођача, на фестивалу учествују и цвећари, пчелари, грнчари и мајстори старих заната из разних крајева Србије. У склопу изложбе, оба дана биће одржан и богат културно-забавни програм, а организатори су најмаштовитијим излагачима цвећа и пчелињих производа припремили вредне награде.

Организатори манифестације су Месна заједница Кусиће и Туристичка организација општине Велико Градиште.

Контакт за пријаву излагача:

Туристичка организација општине Велико Градиште 012/663-179
Месна заједница Кусиће 064/825-36-47

image description




Велико Градиште: ново лице општине

Велико Градиште, са Сребрним језером и Рамском тврђавом једна од најпосећенијих српских туристичких дестинација, дочекало је за ускршње и првомајске празнике грађане и прве туристе с новим лицем.

Градиште је прва општина у Србији која је поставила иновативну вертикалну сигнализацију са функцијом подног и вертикалног осветљења пешачких прелаза, а која ће се напајати соларном енергијом. Возачима и пешацима ће олакшати саобраћај на кружном току на улазу у град и скретању ка Сребрном језеру.

И у самом граду и Сребрном језеру уређена је хоризонтална сигнализација – обновљени су пешачки прелази, ознаке за школу у граду, паркинг места – посебно за таксисте и особе са инвалидитетом и остала саобраћајна сигнализација у површини од 900 m2 и обележене испрекидане и пуне линије дужини око 40 km. Постављено је и 40 нових саобраћајних знакова, а замењени су и они оштећени.

На путу Тополовник-Рам, ради се на деоници Затоње-Рам где је од укупне дужине од 15 km урађено око 4,5 km пута. Асфалт се, ради квалитета, поставља у два слоја, а радови ће се наставити 6 маја.

И у обновљеној лепотици на Дунаву, Рамској тврђави, настављени су радови на уређењу прилаза. У току је завршетак израде пешачких стаза ка тврђави од којих ће једна водити од друмског пута, а друга од Дунава. Уједно, турска фирма “Грид“ завршава плато у подножју ове грађевине где ће се саставити приступне стазе. Очекује се да радови буду окончани до краја наредног месеца.

Председник општине, Драган Милић, обишао је са својим сарадницима радове и уверио се да је све спремно за празнике.

 

 

 

 




Велико Градиште и Сребрно језеро у празничном руху

Пролећно сређивање града се наставља па је општина ових дана, пред првомајске празнике, уредила све зелене површине и пратеће садржаје у граду и на Сребрном језеру.

У градском парку је, осим кошења траве, офарбан мобилијар на дечјем игралишту и уређен валобран.

И Сребрно језеро је спремно за дочек првих туриста. Дочекаће их водоскок и уређене плаже где су посађене и нове саднице, а офарбан је и понтон. На игралишту за одбојку на песку промењена је ограда и замењене канте дуж шетне стазе.

Радници општинских служби очистили су приобаље језера од смећа као и дивље депоније које су се појавиле у претходном периоду.

 




Општини Велико Градиште 22 и по милиона од Министарства државне управе и локалне самоуправе

Општина Велико Градиште потписала је са Министарством државне управе и локалне самоуправе, у понедељак 22. априла, два уговора о коришћењу средстава из Буџетског фонда за програме локалних самоуправа за финансирање пројеката од значаја за функционисање локалне самоуправе.

Уговоре је, испред Министарства потписао министар Бранко Ружић, а за општину Велико Градиште председник Драган Милић. Укупно 63 града и општине добило је средства намењена развоју општина и градова и добробити грађана.

Општини Велико Градиште додељено је 18.000.000 динара за изградњу спортске хале на Сребрном језеру – фаза 3 и 4.500.000 за превентивно деловање на смањењу ризика од климатских промена, елементарних и других непогода у циљу заштите имовине и имовинских интереса општине Велико Градиште.

Од одобрених средстава биће реализован пројекат “Превентивно деловање на смањењу ризика од климатских промена, елементарних и других непогода у циљу заштите имовине и имовинских интереса општине Велико Градиште“ са циљем да допринесе заштити имовинских интереса општине и грађана док је пројектом “Изградња спортске хале на Сребрном језеру – фаза 3 обезбеђен недостајући деo средстава за започети пројекат од посебног значаја за локални економски развој, инвестиције и запошљавање у општини.

Како је рекао министар Ружић, први пут ове године  финансирани су пројекти за смањење ризика од климатских промена и елементарних непогода, па је део средстава усмерен на превентивно деловање ради заштите имовине локалних самоуправа и грађана.

Средства из Фонда користиће се за инфраструктурне радове на вртићима, школама, објектима културе, спорта и јавне управе, комуналној инфраструктури, јавним површинама као и за набавку и примену савремених информационих технологија које ће омогућити увођење е-Управе и боље пружање услуга грађанима и привреди. Такође, део средстава намењен је организацији културних, спортских и туристичких манифестација.

У саопштењу Министарства наводи се да сe средства у Фонду за локал из године у годину повећавају и да се очекује да ће се наредне године бити још већа.

Фото: МДУЛС




Још једно представљање општине Велико Градиште у Темишвару

Презентација туристичких потенцијала општине Велико Градиште одржана је и ове године, 17. априла, у ресторану “Лојд“ у самом центру Темишвара, на Тргу победе.

У сарадњи са Савезом Срба у Румунији, Конзулатом Републике Србије и темишварским властима, општина Велико Градиште организовала је промотивни културно-туристички перформанс који је почео конференцијом за новинаре и представнике туристичке привреде.

Бројним представницима медија обратили су се председник општине Велико Градиште, Драган Милић, директорка Туристичке организације општине Велико Градиште, Дајана Стојановић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић, Заменик градоначелника Темишвара , председник Савеза Срба у Темишвару Огњен Крстић и власник ресторана Лојд Јавор Радованковић.

Директорка Туристичке организације захвалила је свима који су помогли организацију и истакла важност коју, већ традиционално, туристи из Румуније имају за туризам Великог Градишта. Она је најавила туристичку сезону, која ће овог пролећа почети музичким фестивалом “Уранак“ током првомајских празника. “Туристима из Румуније је понуда богатог манифестационог туризма веома интересантна, они већ традиционално учествују на нашим гастрономским фестивалима, али и културолошким манифестацијама, а на “Рамским сутоним“а скоро сваке године учествују и песници из Удружења Срба из Румуније. Богата понуда коју нуде угоститељи увек је интересантна туристима, а део понуде имаћете прилику да пробате након презентације, јер су са нама пошли наши најбољи угоститељи, спремају нам добро познату храну наше општине.“, рекла је директорка Дајана.

Туристичку понуду општине представио је председник општине, Драган Милић, истакавши жељу да туристи посете Велико Градиште, уз уверење да када гост једном дође, увек се враћа, што и јесте главни циљ општини која своју будућност види у туризму. Сребрно језеро, једно од најлепших и најпознатијих туристичких места Србије, налази се на свега стотинак километара од Темишвара, а посетиоци који долазе, имају прилику да скелом преко Дунава, на традиционалан начин, уплове у Велико Градиште код Рамске тврђаве, и наставе свој пут ка Сребрном језеру. Језеро својом богатом понудом може да задовољи потребе и најзахтевнијих туриста, Пре свега ту су дуге, уређене плаже, један од најлепших аква-паркова Србије, Национални веслачки центар, спортски терени, камп Милоша Теодосића, нашег прослављеног кошаркаша, који је тренутно један од најбољих играча Европе, и који на Сребрном језеру обучава младе, талентоване наде кошарке. Председник је позвао све присутне да по завршетку званичног дела презентације уживају у наступу Ансамбла народних игара и песама “Властимир Павловић Царевац“ и пробају најукусније специјалитете из кухиња угоститеља са Сребрног језера.

Председник је захвалио домаћинима, присутним званичницима из Темишвара, представницима медија и агенцијама на великом одзиву.

У име Генералног конзулата Републике Србије из Темишвара обратио се генерални конзул, Владан Тадић, истакавши важност Конзулата за очување српског националног идентитета у овој области, напоменувши да ће увек подржавати и промовисати активности попут ове презентације.

Истакнути румунски бизнисмен српског порекла и власник ресторана “Лојд“, Јавор Радованковић, наздравио је гостима са жељом да ово буде још једна у низу акција повезивања Србије и Румуније.

Перформанс је настављен на самом тргу, а многобројни посетиоци уживали су у спектакуларном наступу ANIP-a “Властимир Павловић Царевац“. Млади и разиграни фолклорци подигли су на ноге све присутне који су покушавали да заиграју народне игре и песме из Србије.

Угоститељска понуда и гастрономски специјалитети су једна од најбитнијих потенцијала Србије, а Велико Градиште је општина која је позната по широкој понуди хране и богатим менијима својих ресторана. Овом презентацијом угоститељи су могли директно да представе своје ресторане агенцијама у Румунији, али и посетиоцима презентације, као својим будућим гостима.

Презентацију су, поред сарадника из Румуније, подржали и Културни центар “Властимир Павловић Царевац“, угоститељима, власници приватног смештаја у домаћој радиности, Камп на Сребрном језеру, Компанија “Силвер лејк“, фирма “Еском“ и пекара “Ема“.

FOTO GALERIJA




Радови на пешачким стазама Рамске тврђаве продужени до јуна

Анекс Уговора за продужење рока за завршетак “Пројекта уређења приступних пешачких стаза Рамске тврђаве“ који финансира Министарство трговине, туризма и телекомуникација потписан је почетком априла са општином Велико Градште како би се обезбедио накнадни рок за испуњење уговорне обавезе.

Због немогућности да се у претходно предвиђеном року пројекат реализује, општина је затражила продужетак рока који је, анексом, одређен за крај јула ове године.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација до сада је уложило значајна средства за развој туризма на Сребрном језеру и самој Рамској тврђави. Између осталог, финансирани су пројекти међународног пристана за путничке бродове у виду понтона, спортске хале на Сребрном језеру, трим-стазе на Сребрном језеру, кошаркашких терена на Сребрном језеру и други.

 

 

 




Сребрно језеро: Припремите се за највећи првомајски парти у Србији – Уранак фестивал

Шести музички фестивал “Уранак“ одржаће се  од 29. априла до 01. маја на Сребрном језеру, Дунаву и у Великом Градишту.

Сребрно језеро и ове године представља најпривлачнију парти дестинацију за младе у Србији. Око 10.000 посетилаца из земље и региона уживаће у електронској, поп и хип-хоп музици, али и добро осмишљеном садржају и забави коју су организатори припремили током трајања фестивала. Програм укључује и крстарење Дунавом од Београда до Сребрног језера које ће учесницима пружити посебан доживљај уз  #UranakNaDunavu.

Сви који су жељни доброг звука имаће прилике да уживају уз Elemental (CRO), Дејана Милићевића, Сару Јо, Artan Lili, COBY, Аћима, TKNO, SMT#NG, Andrew Mellerа, DJ Гру, RHCP Tribute band, Single Ladies Beyonce Tribute Band, D Beats: Mevit & Dino Jan (MKD), ALEN P (USA), Vandal Steve, Cavin Viviano, Милоша Станкића, Злу Баку, Beso de Loco, Маглa бенд и многе друге.

Општина Велико Градиште и Туристичка организација Србије подржале су Уранак фестивал као пројекат од изузетног заначаја за развој туристичких потенцијала Источне Србије.

Туристички значај “Уранак“ фестивала је промоција Србије као туристичке дестинације за младе из земље и региона који ће по први пут видети лепоте Сребрног језера и Источне Србије којој ће се касније враћати. Између осталог, организовано је крстарење Дунавом до Голубачке тврђаве, излет до Виминацијума, као и шетња и уживање у лепотама Сребрног језера.

Фестивал има и велики економски значај за регион будући да се кроз туристичку и гастрономску потрошњу само од учесника фестивала оствари промет од око 50 милиона динара. У циљу развоја омладинског туризма и цена улазнице је прилагођена домаћем младом госту. 

Уранак фестивал представиће и свој друштвено одговорни сегмент који има у фокусу Дунав и младе. Постала је пракса да се кроз неколико акција укаже на значај Дунава, екологије као и скретање пажње на бригу о природи у којој живимо па ће се и овај пут четрдесеторо ученика Средње школе “Милоје Васић“ из Великог Градишта 24. априла, уочи фестивала, укључити у акцију чишћења тзв. “шпица“ на Сребрном језеру, од 12 часова.  

Сребрно језеро, једно од наших најлепших излетишта, идеална је локација за овакав догађај јер се, поред свих природних лепота које нуди, до дестинације веома брзо стиже из већих градова Србије.

 

 




Велико Градиште на 20. Међународном сајму туризма и активног одмора у Нишу

Туристичка организација општине Велико Градиште наступила је и ове године на 20. Међународном сајму туризма и активног одмора, одржаном од 18. до 20. априла у Нишу, где је, на заједничком штанду са Туристичком организацијом града Пожаревца, запажена као једна од најзначајнијих домаћих туристичких организација.

Свечаном отварању Сајма присуствовали су представници Министарства туризма, трговине и телекомуникација Републике Србије, градоначелник града Ниша и велики број туристикчих посланика из Србије и региона као и иностранства.

У току сајма Велико Градиште потрудило се да на најбољи начин представи богату туристичку понуду наше општине, и посетиоце сајма упозна са природним и културним потенцијалима.  Акценат овогодишњег сајма стављен је на активни туризам и туризам за младе које интересују кратки одмори са много авантуре, а посебно интересовање владало је за “Уранак“ фестивал. Потенцијалним туристима предочене су велике могућности које укључују крстарење Дунавом, уређене плаже, вожња педалинама, спортски терени, многобројне манифестације, богата угоститељска понуда и ноћни живот, али и дивни пејзажи природе који окружују Рамску тврдјаву и манастир Нимник. Посебну пажњу привукло је Сребрно језеро за које су се интересовали како млади тако и удружења пензионера и спортиста, заинтересована за вишедневне колективне посете.

Посебни гости штанда Великог Градишта били су представници Туристичке организације Србије и ловачких удружења из Ниша.

Утисци са сајма су позитивни,  владало је  велико интересовање посетилаца, остварени су бројни контакти, а домаћини су се потрудили да допунским програмима едукативног карактера употпуне туристичке садржаје.

Под куполом хале „Чаир“ своју понуду су презентовали многобројни туристички субјекти: туристичке организације градова и општина, туристичке агенције, туроператори,  хотелијери, представници бањског и здравственог туризма, представници спортско – рекреативног туризма и активног одмора, организатори манифестација, као и удружења самосталних занатлија сувенира.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 




Решење о постављању привременог заступника учесницима у управним поступцима чије пребивалиште није познато или су недоступни органу из других разлога

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ
ОПШТИНСКА УПРАВА
Одељење за урбанизам комунално стамбене
и имовинско правне послове
Број: 465-8/2019-06
Датум: 01.04.2019 године
Велико Градиште

 

На основу 48. Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС“ бр. 18/2016) Одељење за урбанизам комунално стамбене и имовинско правне послове Општинске управе општине Велико Градиште, Имовинско правна служба као првостепени орган, решавајући по предлогу ЕМС АД Београд ул. Кнеза Милоша 11, ради  новчане накнаде за експропријисане делове непокретности и конституисања службености пролаза проводника преко непокретности у циљу изградње далековода ДВ 110 kV од ТС Бела Црква – ТС Велико Градиште у власништву физичких и правних лица, на предлог предлагача,  донело је,

 

Р  Е  Ш  Е  Њ  Е

 

  1. Учесницима у управним поступцима, покренутим по захтеву „Електро мреже Србије“ АД Београд, у циљу накнаде за експропријисане делове непокретности и конституисања службености пролаза електропроводника преко делова тих непокретности, за изградњу далековода ДВ 110 kV од ТС Бела Црква – ТС Велико Градиште, чије пребивалиште није познато или су недоступни органу из других разлога, ПОСТАВЉА СЕ, привремени заступник, дипл. прав. Милош Стојадиновић из Пожаревца.

Привремени заступник се поставља следећим власницима непокретности и то:

– Стокић (Марјан) Чедомиру из Тополовника ул. Партизанска бр. 3. власнику кат. парц. бр. 499 „Округлица“ њива 3. класе цела вел. 26,41 ар уписана у Л.н.бр. 696 к.о. Кумане на којој је смештен део далеководног стуба 121 у површини од 15,50 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-136/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-84/2018-06

– Перић (Светомир) Бранки из Тополовника сувласнику са ½  кат. парц. бр. 412 „Гај“ њива 1. класе цела вел. 57,55 ари уписана у Л.н.бр. 1452 к.о. Тополовник на којој је смештен део далеководног стуба 117 у површини од 16,10 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-129/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-85/2017-06

– Јанковић (Живорад) Драгољубу из Бискупља ул. Ж. Богића бр. 42 власнику кат. парц. бр. 1188 „Карлица“ њива 4. класе цела вел. 69,71 ар уписана у Л.н.бр. 569 к.о. Бискупље на којој је смештен део далеководног стуба 95 у површини од 31,10 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-90/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-68/2017-06

– Грујић (Првослава) Саши из Кисиљева ул. В. Дугошевића бр. 10. власнику кат. парц. бр. 703 „Код школе“ њива 2. класе цела вел. 22,69 ари уписана у Л.н.бр. 144 к.о. Кисиљево на којој је смештен део далеководног стуба 112. у површини од 14,60 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-120/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-92/2018-06

– Ђорић В. Негици и Ђорић С. Живојину обоје из Затоња сувласницима са ½  кат. парц. бр. 4231 „Повише села“ њива 4. класе цела вел. 25,11 ари уписана у Л.н.бр. 347 к.о. Затоње на којој је смештен део далеководног стуба 88. у површини од 16,10 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-78/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-43/2017-06,

– Петровић (Драгољуба) Весни из Мајиловца власнику  кат. парц. бр. 1370 „Код глога“ њива 3. класе цела вел. 17,54 ари уписана у Л.н.бр. 1206 к.о. Затоње на којој је смештен део далеководног стуба 82. у површини од 13,40 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-68/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-19/2017-06

– Ђурић (Димитрија) Новици из Затоња ул. М. Стојковића бб власнику кат. парц. бр. 5027 „Тршање“ њива 3. класе цела вел. 88,17 ари уписана у Л.н.бр. 173 к.о. Затоње, на чијем делу је потребно извршити чисту сечу шуме у површини од 337,00 м² између далеководног стуба бр. 90-91. све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-30/2018-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-121/2018-06       

– Секулић (Живорада) Кристијана из Београда ул. Бул. А. Чарнојевића бр. 179 б власнику кат. парц. бр. 359 „Велика бара“ пашњак 5. класе цела вел. 70,58 ари уписана у Л.н.бр. 500 к.о. Рам, на чијем делу је потребно извршити чисту сечу шуме у површини од 266,00 м² између далеководног стуба бр. 66-67. све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-16/2018-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-129/2018-06

– Радовановић (Славко) Живислав из Тополовника ул. Моше Пијаде бб власнику кат. парц. бр. 498 „Пројиште“ њива 3. класе цела вел. 92,36 ар уписана у Л.н.бр. 548 к.о. Кумане на којој је смештен део далеководног стуба 121 у површини од 15,50 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-135/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-83/2018-06

– Ивковић (Живана) Милици из Кисиљева ул. М. Тита бб. власнику кат. парц. бр. 702 „Црна бара“ њива 2. класе цела вел. 21,74 ара уписана у Л.н.бр. 283 к.о. Кисиљево на којој је смештен део далеководног стуба 112. у површини од 14,60 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-15/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-91/2017-06

– наследнику пок. Марковић (Милан) Радојке бив. из Рама, Милојевић (Ратибора) Ивану из Голупца ул.Немањина бр. 5 власнику кат. парц. бр. 451/2 „Рашин чаир“ пашњак 6. класе цела вел. 43,56 ар уписана у Л.н.бр. 564 к.о. Рам на којој је смештен део далеководног стуба 68. у површини од 15,50 м²  и на којој треба успоставити службеност пролаза проводника све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-15/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-17/2017-06,

– Милетић (Светислава) Живадинки из Кусића ул. К. Лазара бб власници  кат. парц. бр. 706 „Шмрково“ њива 4. класе цела вел. 21,96 ари уписана у Л.н.бр. 428 к.о. Кусиће на којој је смештен део далеководног стуба 134. у површини од 12,10 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-40/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-100/2018-06,

– Животић (Властимира) Живану из Београда ул. Др. Нике Миљанића 10. власнику кат. парц. бр. 1655 „Маркова вода“ шума 4. класе цела вел. 12,60 ари уписана у Л.н.бр. 194 к.о. Кумане на којој је конституисана трајна службеност пролаза проводника на чијем делу је потребно извршити чисту сечу шуме у површини од 670,00 м² између далеководних стубова бр. 130-131. у складу са инвестиционо-техничком документацијо окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-44/2018-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-2/2019-06 м,

– Живковић (Ивана) Драгољуба из Камјева власнику  кат. парц. бр. 687 „Код школе“ њива 1. класе цела вел. 24,11 ари уписана у Л.н.бр. 1242 к.о. Кисиљево на којој је смештен део далеководног стуба 113. у површини од 62,40 м² све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-122/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-90/2017-06 и

– Лазић (Војислава) Светомиру из Београда ул. Карађорђева 36. власнику кат. парц. бр. 1707 „Карлица“ паш. 3. класе цела вел. 55,23 ари уписана у Л.н.бр. 332 к.о. Кумане на којој је смештен део стуба бр. 131. у површини од 15,70 м² и конституисана трајна службеност пролаза проводника све према положају стубног места у складу са инвестиционо-техничком документацијом, окончаним правноснажним решењем овог Одељења бр. 465-35/2015-06 ради новчане накнаде у поступку бр. 465-73/2018-06

  1.   Привремени заступник ће дужност обављати све док за то постоје законски услови односно док странка у поступку сама не узме учешће у поступку или пак не одреди друго лице односно пуномоћника.
  2. Жалба протиов овог решења не одлаже његово извршење.
  3. Трошкови привременог заступања странке падају на терет предлагача.

 

О б р а з л о ж е њ е         

„Електро мрежа Србије“ АД Београд, поднела је захтев овом Одељењу  којем предлаже, да се у циљу решавања проблема једностраног напајања ТС 110/35/10 kV „Велико Градиште“ и ТС 110/20 kV „Бела Црква“ а ради подизања сигурности електроснабдевања конзумног подручја и поправљања напоснских прилика у вршним режимима потрошње, изгради деоница преносног далековода 110 kV између ТС 110/35/10 kV „Бела Црква“ и ТС 110/35 kV „Велико Градиште“, изврши експропријација делова непокретности физичких лица и конституисање службености пролаза електропроводника преко делова непокретности обухваћених предлогом,  за власнике из диспозитива овог решења.

У складу са одредбама Закона о експропријацији првостепени орган је поступајући по предлогу предлагача ЕМС АД Београд, покренуо и спровео управне поступаке,  експропријације деова непокретности  у циљу потпуне односно непотпуне експропријације парцела односно њихових делова. Првостепена решења о експропријације правноснажна су. У складу са одредбама Закона о експропријацији предлагач ЕМС, покренуо је поступке за споразумно одређивање накнаде пред овим Одељењем између осталих и за физичких лица из ближе оначена у диспозитиву овог решења, чије се непокретности налазе на траси будућег делаковода.

Власницима непокретности  из диспозитива до сада су више пута упућивани позиви. Позиви су враћани неуручени из разних разлога (прималац се не налази а адреси пребивалишта, на привременом раду, одсељен и сл.) што све спречава надлежни орган даље поступа у овој правној ствари.  На предлог предлагача, надлежни орган у смислу одредбе члана 48. Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС“ бр. 18/16) одлучио, полазећи од сврхе поступка, да странкама из диспозитива постави привременог заступника.

Привремени заступник ће обављати дужност док за то постоје законски услови односно док странка у поступку сама не преузме вођење поступка или не одреди друго лице или пак пуномоћника како би се започети управни поступак завршио у складу са законом.

Ово решење ће бити објављено у складу са одредбом члана 48 ст. 2 ЗУП-а.

Сагласно одредби члана 48 ст. 8 ЗУП-а жалба на ово решење не одлаже његово извршење.

ПРАВНА ПОУКА: Против овог решења допуштена је самостална жалба Министарству финансија, Сектор за имовинско праве послове у року од 15. дана почев од дана његовог објављивања на огласној табли ОУ-е и месту странкиног последњег пребивалишта. Жалба се предаје преко овог Одељења и ослобођена је плаћања таксе.

САМОСТАЛНИ САВЕТНИК
Новица Илић




Обавештење о радовима на регионалном путу Рам-Затоње (са допуном)

Обавештавамо учеснике у саобраћају да ће се 18. и 19. априла изводити радови на изградњи деонице регионалног пута Рам-Затоње (општина Велико Градиште), од Дома културе у Раму до скретања за Речицу. Молимо возаче камиона и трактора да, у термину од 09,00 до 17,00 сати, не саобраћају овим делом пута ради избегавања гужве током радова.

Такође, од 20. до 25. априла, пут Затоње-Рам због радова неће бити у функцији у термину од 09,00 до 17,00 сати, а возачи се упућују на алтернативни правац – заобилазни пут Курјаче-Кличевац-Рам.