Отворена 3. Међународна ликовна колонија “Артефакт“ у Великом Градишту

У општини Велико Градиште јуче је свечано отворена 3. Међународна ликовна колонија ‘Артефакт“ која се, у организацији Народног музеја Велико Градиште и УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца,  од 11. до 17. септембра одржава у самом граду и на Сребрном језеру.

На колонији учествују ликовни уметници из Србије и иностранства који ће своју инспирацију потражити у сликовитом окружењу Сребрног језера које већ годинама привлачи бројне ликовне ствараоце. Међу њима су и четири сликара из Египта те је, овим поводом, отварању присуствовала и представница Амбасаде Египта, Иман Гатвари.

Уз речи добродошлице присутнима да се пријатно осећају у Великом Градишту и посебан поздрав госпођи Гатвари, председник општине, Драган Милић, представио је општину као малу средину у којој је привилегија живети због њене прелепе околине, нарочито Сребрног језера које постаје све значајнија туристичка дестинација у земљи и окружењу. “Поред тога што смо град туризма и спорта преферирамо да будемо препознатљиви и на културној карти Србије и шире.“, рекао је он, наводећи да су за то најзаслужнији Снежана Милошевић и Драган Богичић који су дали огроман допринос том настојању као и учеснии ликовних колонија. Председник је изразио задовољство што ће њихови радови красити неку од јавних установа општине и приказати грађанима шта је током колоније урађено.

Шефица Одељења за културне и конзуларне послове Амбасаде Египта, Иман Гатвари, захвалила је организаторима на позиву и прилици да присуствује оваквом важном догађају. “Мислим да је уметност најбољи језик који сви познају и који спаја људе, а  порука ове колоније прелепа – то је мир и љубав, то нам треба сада и зато вам желим пуно успеха у име Амбасаде Арапске републике Египат.“, рекла је она, захваливши и на учешћу уметника из Египта у колонији.

Директор Народног музеја Велико Градиште, мр Драган Богичић, најавио је да је колонија ове године подељена у два сегмента као један мали експеримент. Он је учеснике позвао да обиђу Музеј изразивши жељу да радови које оставе Великом Градишту једног дана буду у сталној изложбеној поставци.

“Драго ми је да смо данас у прелепом граду, граду љубави, разумевања, културе и спорта“, рекла је Снежана Милошевић, председница УЛС “Ђура Јакшић“, објаснивши да уметници желе да промене и улепшају свет што је и мото овогодишње колоније. “Ми смо на правом месту да пошаљемо ејдну поруку мира – оволика концентрација енергије, љубави, разумевања може бар на тренутак да покрене свет да не мисли о ратовима, да немамо гладну децу, напуштене животиње…“. Она је посебно истакла да је ово јединствена општина у Србији и да су председник општине и директор Музеја јединствени људи те да су сталном поставком у општинском здању улепшали живот и обичним људима, макар  док чекају да плате обавезе и слично. “Осмех на лице и само љубав уметника може да промени свет!“, поручила је Снежана.

Учесници овогодишње колоније су Ева Ерисман из Швајцарске, Wael Darwesh, Ghazala Ibrahim, Wael Mony и Kader Abdel Ashraf из Египта, Rokbani Nejib из Туниса, Brinyuk Svetlana, Лемесхева Екатарина, Лисхаиева Олесиа и Барабанова Олга из Украјине, Алтаков Стефан и Димитрова Лаура из  Бугарске, Илијевска Валентина, Јовановска Петра и Јовановски Тодор из Македоније као и Армуш  Момир, Ђорђевић Олга, Марија Николић, Јованка Јока Рашовић, Радојка Самарџија, Димитрије Пецић, Тамара Ракић, Борис Драгојевић, Предраг Радошевић, Кемал Рамујкић, Никола Пршендић, Алекса Гајић, Миленко Михајловић и Марина Калезић из Србије.

 

image_pdfimage_print