У посети светињи градиштанске општине – Манастир Нимник

На позив оца Јелисеја, игумана манастира Нимник који се налази у близини села Курјаче, председник општрине, Драган Милић, посетио је данас са својим сарадницима ову малу, али духовно богату и вредну заједницу.

У манастирском комплексу који чине црква, капела и конак у току су радови на обнови капије и звоника као и потпорног зида повише конака. Иако је преко 300 гостију посетило јуче ову светињу, данас у њој владају потпуни мир и тишина, а сви објекти су савршено чисти и уредни. Манастир се издржава махом од плодова рада његових житеља који гаје стоку и обрађују поља.

Општина Велико Градиште, такође, даје свој допринос сваке године, помажући цркве и верске заједнице на својој тереиторији и у околини, као и српски манастир Базјаш у суседној Румунији.

У Нимнику није изостала срдачна добродошлица и гостопримство домаћина па су посетиоци постали богатији за једно духовно искуство. Овај манастир из времена Косовског боја, смештен је у шумовитој стишкој удолини, између узвишења Горица и Голог брда, где се налази и лековити извор.

Према легенди, манастир је име добио по речима девојчице која је на питање Турака, где је манастир и има ли хајдука, на влашком одговарала само са “нушћу нимик“, што у преводу значи “не знам ништа“. Тело мале Николине похрањено је у капели која се данас назива “светиња“ и у народу се верује да лечи неплодност и друге здравствене тегобе.

 

image_pdfimage_print