Синоћ свечано отворен јубиларни “Силафест“

У недељу 26. августа, у сали Културног центра “Властимир Павловић Царевац“, свечано је отворен 10. Међународни фестивал туристичког и еколошког филма СИЛАФЕСТ 2018.

Пре саме церемоније отварања, улицом Кнеза Лазара прошетао је Чарли Чаплин који је најавио  свечану церемонију отварања фестивала. У улози Чаплина нашао се краљ прерушавања и комедије, Раиф Ферхатовић из Бихаћа. Касније у току вечери, филм бихаћког режисера Хасана Арнаутовића о овом занимљивом човеку отворио је фестивал.

Филм  ”What to do in Veliko Gradiste“ о дружењу, љубави, и фестивалској атмосфери, редитеља Џулијана Мекдонела из Лондона,  посвећен прошлогодишњем фестивалу, загрејао је атмосферу у пријатном амбијенту Културног центра. Све време док је конферансијер говорио о јубилеју, и уводио публику у главни део фестивала, пратила га је филмска музика коју су изводили музичари на гитари и хармоници.

Гостима су се обратили чланови жирија, светски признати режисери, продуценти, власници филмских кућа, дистрибутери филмова међу којима су били и оскаром награђени уметници. У жирију Силафест-а ове године нашла су се позната имена попут Pegah Ghaemi, Ренате и Андреаса  Мешух, Џона Дридонкса, Теренса Клифорда-Амоса, оскаровца Збигњева Жмудског, Колина и Саре Артур, власника студија “The Dream Factory” из Мадрида, који је учествовао на стварању филмова “Казино Ројал, Одисеја, Борба титана, лепотица и звер, Симбад, Конан и многих други.

Извршни продуцент фестивала, Бошко Савковић, у говору поводом јубилеја СилаФест-а присетио се почетака: “Сваки почетак је тежак, сваки дан глава међу длановима, препрека до препреке,  процедуре за које нисмо ни знали да постоје. Али огромна жеља и ентузијазам организатора, пријатеља, волонтера учинили су да трајемо ето 10 година”. Бошко се овом приликом захвалио свима из Великог Градишта који су допринели да се овај фестивал одржава, да има свој живот и богат програм који може да парира свим догађајима у велеградима попут Њујорка, Беча, Нице, Кана, Дубаиа и другим градовима у којима се одржавају фестивали породице CIFT-e.

Овом приликом додељене су плакете пријатељима фестивала, који су од самог старта били и остали уз СИЛА-ФЕСТ. Међу добитницима плакета нашли су се угоститељи са Сребрног језера – Виле Дунавски цвет, Код Брке, Лаго, Динчић и Талија, аласи Пера и Веља, неуморни Саша и Мирко из Културног центра, комисион “Лов и риболов”,  Зоран Николић из Ариве, Културни центар “Властимир Павловић Царевац“, Туристичка организација општине Велико Градиште и председник општине, Драган Милић. Сви добитници плакета обратили су се пригодним говором у коме су истакли велико задовољство што су свих ових година били део великог пројекта какав је СИЛА-ФЕСТ који и после десет година трајања и даље расте и развија се, добија димензије једног фестивала који негује праве вредности кроз филмске кадрове, дружење, промоцију и едукацију. Уз жељу да се видимо и на двадесетом, педесетом, стотом фестивалу, да он траје и после нас као његових идејних твораца и поштоваоца, добитници плакета подсетили су нас на занимљиве тренутке, људе, догађаје…

Председник општине и председник Уметничког савета Сила-Феста, Драган Милић, отворио је фестивал уз речи да када човек схвати о каквом се фестивалу ради (да је захваљујући овом догађају Велико Градиште у низу филмских градова попут Нице и Кана), прво се уплаши, а затим схвати колико је посла потребно обавити да се гости у току свих фестивалских дана у Великом Градишту осећају као код своје куће. У свом обраћању поздравио је учеснике овог престижног догађаја, врхунске уметнике, добитнике највећих светских признања у свету филма. Уз закључак да овај фестивал расте и развија се, филмски ствараоци из целог света одлазе са лепим утисцима и враћају се на овај фестивал где снимају кадрове и проналазе инспирацију за нова остварења. Председник општине захвалио се продуценту фестивала Бошку Савковићу, представницима Високе Туристичке школе, представницима ТОС-а као и Министарству трговине, туризма и телекомуникација на несебичној помоћи коју пружају фестивалу од оснивања.

Овогодишњи фестивал преко live streaminga преноси се уживо у неколико земаља, а свечану церемонију отварања пратили су грађани у Решици у Румунији, као и посетиоци пивнице Копакабана на Сребрном језеру.

Текст и фото: ТОВГ

Конференција за медије, ТОС

“Силафест“ отварање

 

image_pdfimage_print