Чешљева Бара: Рестауриран споменик палим борцима, чека се наставак радова на новој цркви и крову Месне заједнице

У Чешљевој Бари нестрпљиво чекају на наставак радова на изградњи нове цркве, а споменик палим борцима 1. и 2. светског рата рестауриран је крајем прошле године.

Изградња цркве Свете Тројице у центру овог села започета је 2016. године, а прва фаза радова је окончана крајем септембра прошле године када су урађени груби грађевински радови и спољашњост цркве и постављен већи део бакарног крова.

Изградњу финансирају Месна заједница и мештани Чешљеве Баре са преко 70 хиљада евра, уз подршку општине Велико Градиште у износу од 1.9 милиона динара. Радови на унутрашњости цркве биће настављени чим временске прилике буду погодовале, а у току је израда прозора, вредности 6.7 хиљада евра, те улазних храстових врата чија ће израда бити поклон мајстора. Уговорени су радови за постављање расвете и малтереисања унутрашњости као и дела ограде до пута. Црквени одбор ових дана разматра предлог за иконостас па ће се ускоро започети и с његовом израдом. Како каже председник МЗ Чешљева Бара, Живорад Илић, до сада је за радове на цркви утрошено 3.4 милиона динара и 38 хиљада евра.

Споменик палим борцима који су подигли мештани овог села, већ је дуже време прилично руиниран па се прошле године приступило његовом реновирању у три фазе. Средствима Месне заједнице, првобитно са 70 хиљада, а касније још 60 хиљада динара, уређен је сам споменик.  Свој допринос од 170 евра дали су и становници Чешљеве Баре. Реновирању се прикључила и општина Велико Градиште са 50 хиљда динара па је споменик добио и нови плато чиме су крајем 2016. године окончана обнова.

Лепо време се чека и за поправку крова на згради Месне заједнице када ће бити замењен оштећени део. Изабран је извођач, а средства у висини 276 хиљада динара обезбеђена су из буџета општине.